ŽIVOTE ČUVA I PREVENTIVA: Dom zdravlja u Kuli akcenat stavlja na besplatne kontrole specijalističkih službi

Zoran Rajić

12. 10. 2024. u 07:50

TOKOM minule i od početka ove godine, u Domu zdravlja obavljeno je više od 9.000 preventivnih pregleda, posle kojih je izdato oko 800 uputa za dalje lečenje, pa se potvrdila opravdanost strategije koju je - po dolasku na čelo ustanove, u oktobru 2022. - promovisala direktorka dr Vesna Tomić.

ЖИВОТЕ ЧУВА И ПРЕВЕНТИВА: Дом здравља у Кули акценат ставља на бесплатне контроле специјалистичких служби

foto A. Popović

Uz to, opredeljenje da akcenat u radu opšte i specijalističkih službi medicinara u Kuli bude upravo na prevenciji bolesti, sada se uveliko realizuje i po nalogu Ministarstva zdravlja, kao deo nacionalne kampanje.

- Preventivnim pregledima obuhvaćen je svaki aspekt medicine, pa tako imamo više od 1.000 skrininga na karcinome grlića materice i debelog creva. Dato je 90 doza vakcine protiv humanog papiloma virusa (HPV), čiji se visokorizični tipovi otkrivaju u slučajevima raka grlića materice - objašnjava dr Tomić.

Brojke

DIREKTORKA Doma zdravlja napominje da se brojkama može ilustrovati ne samo preventivna, nego i terapijska delatnost ove ustanove. Tako je, kaže, za poslednje dve godine ostvareno više od 30.000 kontakata s pacijentima, u kojima je pruženo oko 80.000 medicinskih usluga.

Dr Stana Strugar, rukovodilac Službe hematološko-biohemijske laboratorije - uz podsećanje da se u Kuli već 13 godina obavlja citoskrining grlića materice - ističe da je troje laboranata edukovano i u Institutu za onkologiju u Sremskoj Kamenici. Istovremeno, viši laborant Radmila Kerekeš kaže da saradnja sa Odeljenjem za patološko-anatomsku dijagnostiku Opšte bolnice u Somboru omogućava da se svi sumnjivi slučajevi blagovremeno šalju na dalje lečenje.

Inače, tokom čestih i besplatnih preventivnih pregleda, koji se organizuju i po ostalim naseljima u opštini, uvek je velik odziv stanovništva za merenje krvnog pritiska i koncentracije šećera u krvi, ali se rade i analize tumor markera za rano otkrivanje dobroćudnih ili zloćudnih karcinoma prostate, štitne žlezde, jednjaka, pankreasa i drugih organa. Rade se i detekcija melanoma, te dijagnostika depresije...

- Obavili smo i brojne mamografske i ultrazvučne preglede dojki, gde smo, u saradnji sa hirurgom iz Sombora, dr Darkom Kosanovićem, upućivanjem u institut u Sremskoj Kamenici, sumnjive promene prepoznavali u 10 do 15 odsto realizovanih skrininga. Pravovremenom reakcijom, postavljena je dijagnoza i spaseni su životi - zaključuje direktorka DR u Kuli, dr Vesna Tomić.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POZNATI PEVAČ UMRO NA SCENI: Koncert prekinut zbog tragedije