BOGATO JEVREJSKO NASLEĐE PRED SUBOTIČANIMA: U Subotici počinje deseti Jesenji festival jevrejske kulture

J. L.

21. 10. 2024. u 06:30

Jesenji festival jevrejske kulture u Subotici održaće se od ponedeljka, 21. oktobra do subote, 26. oktobra.

БОГАТО ЈЕВРЕЈСКО НАСЛЕЂЕ ПРЕД СУБОТИЧАНИМА: У Суботици почиње десети Јесењи фестивал јеврејске културе

Foto: Atila Kovač

Jubilarni deseti Festival jevrejske kulture pripremio je pet tematskih sadražaja.

- Počinjemo orguljaškim koncertom u Sinagogi, na kom će nastupiti Frano Jehuda Kolonomos Martinčević i koji će izvesti dela jevrejskih i drugih kompozitora kroz epohe - najavljuje Branka Banjanin koordinator Jesenjeg festivala jevrejske kulture. - U utorak će na sceni "Jadran" biti mjuzikl Džozefa Stejna "Violinista na krovu" u režiji Stefana Sablića i Nebojšom Ljubišićem u glavnoj ulozi. Braća Teofilović održaće koncert u Sinagogi u sredu, dok će u četvrtak u Velikoj sali Jevrejske opštine biti održano predavanje Olge K. Ninkov, istoričara umetnosti Gradskog muzeja povodom 100 godina od rođenja Nandora Gila. 

Petkom, kada je Šabat, tradicionalno nema nikakvih programa, a sama manifestacija završava se u subotu velikim koncertom u Sinagogi na kom će nastupiti Klezmer orkestar iz Subotice, Šabatsong.

 -Ovaj Festival predstavlja jedan poseban kolorit Subotice, i još više potvrđuje multikulturni profil grada, po čemu se ona i izdvaja od drugih. Tradicijia, običajni, kulturne manifestacije naroda, narodnosti dobijaju na značaju, pa tako i jevrejske zajednice. Istorijat jevrejske zajednice je takav da je uglavnom to nešto o čemu razgovaramo nešto što je bilo u prošlosti. Ali, Jesenji festival je nešto što je tu, što je ovde, sa nama, što pulsira, i to mi je posebno dragao, da svedočimo tome, da smo deo kulture grada - ističe Robert Sabadoš, predsednik Jevrejskih opština.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

PARTIZAN POSLE DRAME SRUŠIO ZADAR: Crno-beli u poslednjim sekundama stigli do pobede