KAD NEMA NADNICE, REŠENJE JE - KAZAN: Po završetku sezone poljskih radova, u Srbobranu ponovo otvorena narodna kuhinja

Зоран Рајић

04. 11. 2024. u 07:00

POSLE četvoromesečne pauze, od polovine oktobra ponovo je počela da radi Narodna kuhinja kojom u Srbobranu upravlja Opštinska organizacija Crvenog krsta, uz finansijsku podršku lokalne samouprave.

КАД НЕМА НАДНИЦЕ, РЕШЕЊЕ ЈЕ - КАЗАН: По завршетку сезоне пољских радова, у Србобрану поново отворена народна кухиња

foto L. Paracki

I, topli obrok će sve do maja ili juna iduće godine dobijati 200 najugroženijih - 125 u Srbobranu, 45 u Nadalju i 30 u Turiji. Prvo jelo prilikom novog-starog početka, po tradiciji, bio je pasulj s kobasicom, a svi korisnici počašćeni su i flaširanim sokom od limuna - darom Pokrajinske organizacije Crvenog krsta i Banke hrane Vojvodine.

- Vrata Narodne kuhinje uvek otvaramo u jesen, dolaskom hladnijih dana, kad više nema mogućnosti da se radi na njivama za nadnicu, koja je osnovni prihod većine naših korisnika. Svakodnevnim kuvanim jelima želimo da im priuštimo koliko-toliko pristojnu egzistenciju - objašnjava sekretar pomenute društvene organizacije u Srbobranu Goran Radovanović.

Priprema hrane, po zaključenju tendera, poverena je jednom ovdašnjem restoranu, a glavni uslov bio je da obroci budu i obilni, i kvalitetni.

- Zahvaljujući podršci Opštine, svako jelo će sadržati meso, što je u radu narodnih kuhinja u našoj zemlji retkost. Mi ćemo se, nadalje, kao i do sada, uz pomoć donatora potruditi da obroci budu "pojačani" voćem, povrćem, mlekom, sokovima, slatkišima... - najavljuje Radovanović.

ZADOVOLjNI

KORISNICI su zadovoljni obrocima, tim pre što su oni nekima i jedino što pojedu tokom dana. Pritužbi nema od 2020, kad je Radivoj Paroški - tada predsednik Opštine, a sada prvi čovek lokalne Skupštine - jela iz Narodne kuhinje ocenio nedostojnim čoveka, pa su porcije postale triput obilnije i znatno kvalitetnije.

Narodna kuhinja u Srbobranu, inače, do pre tri godine radila je od oktobra do aprila, a potom je sledila pauza, od početka sezone poljoprivrednih radova. Smatralo se, naime, da korisnici tokom proleća i leta, kao nadničari, ipak mogu da zarade za hranu.

U Opštini su, međutim, odlučili da kazan bude dostupan i u maju, a po potrebi i tokom juna, jer je zaključeno da ne mogu svi da budu sezonci na njivama, s obzirom na to da među korisnicima ima i starih, onemoćalih, osoba sa invaliditetom...

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OVO SE DESILO PRVI PUT U ISTORIJI: Srpski košarkaši u Partizanu bez poena u večitom derbiju