PRVI SRPSKI TOPOVI IZLIVENI U KRAGUJEVCU NA SV. PETKU : "Zastava oružje" ponovo će ih proizvoditi

V. Hadžić

27. 10. 2024. u 13:54

U Kragujevcu su na današnji dan, 27.oktobra 1853. godine, u prisustvu kneza Aleksandra Karađorđevića, izlivene su prve topovske cevi, četiri topa i dve haubice u Topolivnici, prvoj fabrici oružja u Srbiji i na Balkanu.

ПРВИ СРПСКИ ТОПОВИ ИЗЛИВЕНИ У КРАГУЈЕВЦУ НА СВ. ПЕТКУ : Застава оружје поново ће их производити

Foto : MSL

Taj datum već 171 godinu kao svoj dan obeležava Fabrika namenske proizvodnje „Zastava oružje” iz koje je najavljeno da će proizvodnja topova u Kragujevcu uskoro ponovo početi.

Topolivnica u Kragujevcu bila je industrijski prvenac Kneževine Srbije. Kako u Srbiji tada nije bilo stručnih oružara, u pomoć je pozvana Francuska, čiji je ministar rata odobrio dolazak Šarla Lubrija, nadzornika jedne privatne topolivnice u Parizu. Lubri je postao prvi upravnik Topolivnice, a na njegov predlog, knez Aleksandar Karađorđević doneo je  marta 1854. godine rešenje o osnivanju Zanatlijske škole u kojoj su se školovali prvi srpski oružari. Iz nje je kasnije izrastao Vojno-tehnički zavod.

Foto : MSL

Izgled Topolivnice 1876.godine - rađeno po crtežu Feliksa Kanica 


Za podizanje zgrada Topolivnice Sovet je odobrio kredit u iznosu od 150.000 groša. Ovome treba dodati sumu od 36.751 groša, odobrenu Načelstvu okruga kragujevačkog, kome je poverena izgradnja prve srpske fabrike. Mašine je postavio i u rad ju je pustio  inženjer i fabrikant mašina iz Liježa, Lašos, u prisustvu velikog broja građana .

Na obeležavanju 171. godišnjice fabrike „Zastava oružje“ u Kragujevcu Saša Milošević, generalni direktor „Zastava oružje“ je rekao da se zahvaljujući investicijama Vlade krenulo u unapređenje tehnoloških procesa nabavkom novih mašina i opreme i  najavio je da će  proizvodnja topova u Kragujevcu ponovo početi, kao i da će uskoro stići mašine za liniju za proizvodnju topova u kragujevačkoj fabrici koja planira i halu za te namene.

Foto : MSL

Prvi srpski top-maketa-muzej Stara Livnica


Fabrika „Zastava oružje“ danas ima oko 2.500 radnika i ove godine je sa Ministarstvom odbrane Srbije potpisala  jedan od najvećih ugovora do sada za isporuku naoružanja i vojne opreme za potrebe Vojske vredan 2,7 milijardi dinara.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

DRAMA, SVE SE REŠAVA U BEOGRADU: Đoković u problemu, ovu vest nije želeo da čuje