TIP NA EP: Lale cvetaju do finala

Novosti online

05. 07. 2024. u 10:02

U PETAK I SUBOTU NA PROGRAMU ČETVRTFINALNI SUSRETI EVROPSKOG PRVENSTVA U NEMAČKOJ o Nemci čekaju 36 godina, „sajdžije“ spremne za podvig o Do sada prazne puške Portugalaca i Francuza o Tradicija nagoveštava „vatromet“ između Holanđana i Turaka

ТИП НА ЕП: Лале цветају до финала

FOTO: AP

Trka za pehar kontinentalnog prvaka spala je na osam imena. Kroz gusto sito u Nemačkoj prošli su manje više oni od kojih se to i očekivalo, jedini „uljez“ u četvrtfinalu Evropskog prvenstva je možda selekcija Turske, koju je, ruku na srce, malo ko očekivao ovako daleko u završnici. Već nakon grupne faze bilo je jasno da su se na levoj strani kostura smestile sve „aždaje“, dok je na drugoj od glavnih konkurenata tu samo Engleska, koja se do sada nije pokazala kao kandidat za prestižnu nagradu.

Finale pre finala

Prvi četvrtfinalni megdan, biće na papiru i najjači. I prava je šteta što će Nemačka i Španija (petak, 18.00) ukrstiti koplja ovako rano na turniru. Domaćin je uz neprikosnovenu „crvenu furiju“ pokazao najviše do sada na Evropskom prvenstvu. Jedine probleme imali su protiv Švajcarske na zatvaranju grupne faze, dok je Španija kao uragan proletela kroz prvi deo, a onda i deklasirala čudesnu Gruziju. Pobedu u takmičarskom meču nad Španijom, „panceri“ iščekuju još od Evropskog prvenstva 1988. koje se takođe igralo u Nemačkoj.

Kada je u pitanju odnos u međusobnim susretima, Španija ima pet pobeda, Nemačka četiri dok je u pet navrata bilo nerešeno.

Nedavni okršaji ova dva tima završavala su uglavnom rezultatom 1:1, a „monotoniju“ je pokvario trijumf selekcije sa Iberijskog polustrva rezultatom 6:0 u Ligi nacija 2020. Ali, ako i jedni i drugi budu igrali kao do sada na EP, na pomolu je nova goleada za pamćenje.

Ko će prvi da proradi?

Na prvi pogled, pred nama je sudar divova za pamćenje, ali kada se malo zagrebe ispod površine, sve što su do sada selekcije Francuske i Portugalije pokazale u Nemačkoj, ne obećava puno pred drugu bitku za polufinale EP (petak, 21.00). Prazne puške u osmini finala „petlova“ i „navigatora“ protiv Slovenije i Belgije nisu ispunile očekivanja fudbalskih sladokusaca. Tako da, ko prvi proradi u Hamburgu, njega čeka karta za ulazak među najbolja četiri tima. Francuska i Portugalija su do sada igrale sedam zvaničnih mečeva, od čega je samo jedan pripao Kristijanu Ronaldu i drugovima, četiri su dobili „trikolori“ a odigrana su i dva remija, jedan od njih je sa prošlog EP (2:2). Ipak, taj jedan trijumf „navigatora“ bio je i najbtiniji, u finalu Evropskog prvenstva 2016. na sred Pariza.

Čekaju navijači i jednih i drugih da prorade prve zvezde Ronaldo i Mbape, brzonogi Francuz je pogodio samo jednom iz penala, dok se portugalski golgeter još nije upisao u strelce.

Pravi trenutak za „sajdžije“

Aktuelnog prvaka su nokautirali, sada su na redu i finalisti sa prošlog EP. Pokazala se Švajcarska kao organizovana i kompaktna ekipa, na velike muke stavili su Nemce, potom eliminisali Italijane, a sada će protiv Engleske (subota, 18.00) imati priliku da potvrde status „ubice favorita“. Tradicija im ne leži, to stoji svakako, jer su u 12 međusobnih susreta ostvarili samo jedan trijumf, i to davne 1981. u kvalifikacijama za SP. Ali ne postoji bolji trenutak da „sajdžije“ upišu novu recku, jer je Albion odigrao daleko ispod očekivanja. Bukmejkeri su ih pre početka takmičenja označili kao prvog favorita za tron, ali sve što je prikazano u Nemačkoj bilo je traljavo i neorganizovano. Muče se Englezi da stvaraju šanse, da im nije mladog Džuda Belingema, ne bi ni dovde dogurali. Sa druge strane, Švajcarci perfektno ispunjavaju željei zamisli trenera Murata Jakina i za sada su pokazali da su kadri za senzaciju. Kada su u pitanju utakmice iz bliže prošlosti, Englezi su to uglavnom lagano dobijali, a poslednji njihov sudar u Ligi nacija završen je bez golova.

„Vatromet“ u najavi

Na papiru, čini se da će susret Holandije i Turske (21.00, subota) biti najlakši za prognozu. „Lale“ stižu kao izraziti favorit na megdan selekciji koju predvodi Vinčenco Montela, mada je i protiv Austrije Turska pokazala da joj savršeno prija uloga autsajdera. Ono što bi kladiocima moglo da se svidi je to što su ove dve selekcije poznate po „vatrometima“ kada se sastanu. To najbolje pokazuju poslednja dva međusobna okršaja u Ligi nacija, gde je prvo Turska slavila s rezultatom 4:2, da bi potom Holandija uzvratila još ubedljivijom pobedom (6:2). Takođe, na tri od četiri meča „lala“ na aktuelnom EP padalo je najmanje tri pogotka, dok je kod Turske to četiri od četiri.

NAŠ PREDLOG

petak, 18.00

ŠPANIJA - NEMAČKA GG&3+ (2,00)

petak, 21.00

PORTUGALIJA – FRANCUSKA  2  (2,40)

subota, 18.00

ENGLESKA – ŠVAJCARSKA  1H&0-3  (1,75)

subota, 21.00

HOLANDIJA – TURSKA  1  (1,60)

Preuzmite našu aplikaciju za ljubitelje klađenja

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

HIT 2024! Marsa Matrouh – Jednostavni Egipatski Maldivi