U PRESELJENJU NOVE AUTOBUSKE STANICE U BEOGRADU ZABORAVLJEN "KOFER" SA ĆIRILICOM: Majstori smo u samoponištavanju, zar ne?

Jelena Matijević

02. 10. 2024. u 07:00

BEOGRAD je posle 58 godina dobio novu autobusku stanicu, glavno čvorište međunarodnih, međugradskih, prigradskih i turističkih linija autobusa. Ali, u tom preseljenju neko je izgubio "kofer" sa ćirilicom ili je možda nije ni spakovao?!

У ПРЕСЕЉЕЊУ НОВЕ АУТОБУСКЕ СТАНИЦЕ У БЕОГРАДУ ЗАБОРАВЉЕН КОФЕР СА ЋИРИЛИЦОМ: Мајстори смо у самопоништавању, зар не?

Foto: Novosti arhiva

Tako nas na novoj stanici umesto loga BAS dočekuje BAS, i redom latinički natpisi: na glavnom ulazu, šalterima, panoima sa informacijama, čak i u dečjem kutku, što je i najpogubnije jer su nam deca od pelena okružena latinicom, a svoje pismo, svoju ćirilicu, uglavnom otkriju tek kada pođu u školu...

Dušebrižnici koji uporno ponavljaju da su u Srbiji oba pisma ravnopravna, reći će da na stanicu dolaze međunarodne linije, da je latinica u tom smislu prijemčivija. No, dolazili su i na staru gde je sve bilo ispisano ćirilicom i na engleskom. I nismo čuli da je nekom strancu bilo teško da se snađe. Iz celog sveta putnici sleću i na beogradski aerodrom, gde su vlasnici, stranci, ispoštovali i Srbiju i njeno pismo pa "Aerodrom Beograd" piše ćirilicom i na engleskom. Tako je i na Beogradskoj areni. Da li je možda neki stranac neće naći?

BAS je akcionarsko društvo i, nažalost, Zakon o upotrebi srpskog jezika u javnom životu i zaštiti i očuvanju ćiriličkog pisma, daje mu za pravo da sve natpise ispiše latinicom!?! Ali, BAS-u je Grad Beograd ustupio zemljište za novu stanicu, Vlada Srbije iz Fonda za razvoj dala kredit za izgradnju, a otvorio ju je gradonačelnik Aleksandar Šapić, poznat po isticanju nacionalnih vrednosti. Jesu li predstavnici vlasti zatražili da natpisi na novoj stanici budu ćirilički ili su ćutanjem ili, što je još gore, ne primećivanjem na konačnom projektu doprineli uznemirujućem podatku da je upotreba ćirilice u javnom prostoru Srbije svedena na svega 10 odsto?

I sve se ovo dešava jedva dve nedelje nakon što je ministar kulture Nikola Selaković poručio da briga o srpskom jeziku i pismu nije floskula i najavio niz koraka na zaštiti ćirilice. Neko je i ovoj inicijativi grubo poturio nogu. Neki od onih naših majstora u samoponištavanju. A, tu smo nenadmašni, zar ne? 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

NIJE PROBLEM KAD MLADI IGRAČI POGREŠE, PROBLEM JE KAD TO URADE ISKUSNI! Vladan Milojević nakon poraza Zvezde od Intera u Ligi šampiona