VIDOVDANSKE SVEČANOSTI: Postavljena bista Nikoli Tesli ispred opštine u Gračanici

Dragana ZEČEVIĆ

27. 06. 2024. u 17:08

VIDOVDAN nije samo datum u kalendaru , Kosovo i Meothija nije samo parče zemlje niti obična tačka na kugli zemaljskoj. Vidovdan je svetkovina , zavet, čast... Vidovdan je prostor bez vremena on je trajanje, večnost svetinja. Vidovdan i kosovski zavet su odrednice našeg identiteta-

ВИДОВДАНСКЕ СВЕЧАНОСТИ: Постављена биста Николи Тесли испред општине у Грачаници

foto d.z.

Ovako su danas govorili na svečanoj Vidovdanskoj akadmiji koja je povodom jendog od najvećih srpskih praznika Vidovdana održana u Domu kulture u Gračanici gde se u prepunoj sali prisutnima obratio vladika Ilarion, episkop novobrdski prenoseći prisutima pozdrave srpskog patrijarha Irineja i episkopa Teodosija. A da su Kosovo i Metohija temelj i osnov srpskog identiteta naglasio je i zamenik direktora Kancelarije za KiM Borislav Tajić opominjući da su izazovi i teškoće i dalje prisutni na ovim prostorima.

Posle akademije ispred opštine Gračanica postavljena je bista našem slavnom naučniku Nikoli Tesli, rad poznatog vajara sa Kosova i Metohije, pokojnog akademika Svetislava Basare. Teslinu Bistu na postamentu na kojem pored imena i datuma rođena i smrti slavnog naučnika piše „Teslinon narodu od Teslinog naroda“ na inicijativu Rade Komazec, glavne i dogovorne urednice i direktorice „Panorama –Jedinstvo“ postavila je i finansirala Teslina naučna fondacija iz Filadelfije.

- Osećam se počastvovanom i srećnom što nas je danas ovde uoči Vidovdana okupio Srbin najbrilijantnijeg uma NIkola Tesla. Ništa nije slučajno i ništa se ne dešava slučajno Tesla nam je došao ovde među svoje, među svoj narod-kazala je predsednica opštine Gračanica Ljiljana Šubarić koja je sa predsednikom Tesline naučne fondacije otkrila bistu posledi rad akademika Basare a koju je kako rekoše okupljeni izlio par dana pre nego što je preminuo.

- Ovo je za mene posebno emotivno i osećam se predivno među svojim i Teslinom narodom. Samo prisustvo na Kosovu i Metohiji budi u meni duhovnost iako sam daleko odavde, i ne samo ja već svi mi smo svesni da nam je Kosovo i Metohija - kolevka... Zadivljen sam lepotom fresaka i lepotom svega onoga što predstavlja srpsku duhovnost na Kosovu i Metohiji... Jer, iako smo postaljali Tesline biste po celom svetu ovo danas je bilo najdirljivije i nigde nisam osećao emocija kao što sam to danas ovde-kazao je Nikola Lončar predsednik Tesline naučne fondacije iz Filadelfije u SAD.

On je naglasio da je bista postavljena na inicijativu Rade Komazec, direktorke jedinog srpskog lista na Kosovu i Meithiji koja je predlog o tome iznela na konferenciji o Tesli januara meseca ove godine u Njujorku i da je Komazec bila koordinaotr ove svečanosti.

Inače, povodom postavljanja biste Nikoli Tesli u Gračanici dodeljeni si i ordeni Nikole Tesle koji su pripali eparhiji raško –prizrenskoj u čije ime je Teslin orden primio episkop Irinej, opštini Gračanica i predsednici Ljiljani Šubarić, potom Humanitarnoj organizaciji Majka devet Jugovića ispred koje je orden primila Svetlana Stević i direktorici „Panorame Jedinstva“ Radi Komazec koja je istakla ponos ali i radost zbog postavljanja spomenika u Gračanici najpoznatijem Srbinu na svetu.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

JA SAM HRIŠĆANSKI VITEZ! Novosti otkrivaju šta je Nemanja Majdov napisao nadležnima kada je čuo da će da ga suspenduju jer se krstio