MALI: Oko 72 odsto ukupnog javnog duga je u fiksnim kamatnim stopama

Novosti online

23. 09. 2024. u 18:35

MINISTAR finansija Siniša Mali izjavio je večeras da je 72,8 odsto ukupnog javnog duga u fiksnim kamatnim stopama i dodao da je to veliki bafer za bilo kakvo skakanje kamatnih stopa u budućnosti.

МАЛИ: Око 72 одсто укупног јавног дуга је у фиксним каматним стопама

Foto: Printskrin


- Kada pogledate ponderisanu kamatnu stopu na naš javni dug, ona se povećala u ovom periodu od 2020. pa do danas, u periodu te globalne krize  koju oseća ceo svet, dakle, sa 3,3 odsto na 3,8 odsto, upravo zbog toga, samo za 0,5 odsto poena, zato što imamo najveći deo u fiksnim kamatnim stopama, a to su kamatne stope 2 - 2,5 odsto i do 3 odsto - rekao je Mali odgovarajući na kritike opozicionih poslanika u Skupštini Srbije na sednici na kojoj se raspravlja o rebalansu budžeta za 2024.

On je istakao da se veoma pažljivo upravlja javnim dugom i da nije slučajno što kreditni rejting agencije unapređuje kreditni rejting iz meseca u mesec.

- Rekao sam više puta, sada smo po prvi put samo na korak od investicijskog kreditnog ratinga.  Ne bismo bili tu da imamo bilo kakav problem - rekao je ministar.

Kada govorite o investicijama koje su vezane za Srbija 2027 i za EXPO, iznos, ponovio je Mali, neće preći 1,2 milijarde evra.

- Ali kada govorimo o 1,2 milijarde evra, nije tu samo EXPO,  tu je i hiljadu i po stanova, tu je i akvatik centar,  tu je i cela linijska infrastruktura koja je vezana za taj deo grada - rekao je Mali i dodao da će troškovi samog EXPO biti manji.

Mali je istakao da se radi na najbolji način i da se vodi računa o svakom dinaru građana Srbije, ali da se istovremeno Srbija predstavi na pravi način i da to bude pravi motor rasta i razvoja naše ekonomije u budućnosti. 

Na komentare da Srbija uvozi hranu, Mali je rekao da je i guverner NBS Jorgovanka Tabaković rekla da u prvih sedam meseci ove godine imamo uvoz hrane od 150 miliona evra,  ali i da je povećan izvoza hrane od 250 miliona evra. 

- Uvek imate nešto što uvozite, imate nešto što izvozite,  ali očigledno kada je hrana u pitanju,  izvozimo više nego što uvozimo  i to vam je pogrešan podatak koju ste pomenuli - rekao je ministar finansija.
 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

INOVACIJE NA BUŠOTINAMA NAFTE I GASA: Ključ za održivost, efikasnost i ekološke izazove