U NJUJORKU POČINJE GENERALNA DEBATA U GS UN: Obratiće se predsednik Vučić

Tanjug

24. 09. 2024. u 08:01

U NjUJORKU danas počinje generalna debata 79. zasedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (GS UN), na kojoj će se okupiti više od 140 svetskih lidera i predstavnika država, među kojima je i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

У ЊУЈОРКУ ПОЧИЊЕ ГЕНЕРАЛНА ДЕБАТА У ГС УН: Обратиће се председник Вучић

Foto Tanjug/AP/Frank Franklin II

Generalna debata počinje danas u 9 devet sati po američkom, odnosno u 15 sati po srednjoevropskom vremenu.

Generalnu debatu otvara generalni sekretar UN Antonio Guteres, a potom se, po ustaljenom redosledu, prvi obraća predsednik Brazila Luiz Inasio Lula da Silva, drugi na listi govornika je predsednik SAD Džozef Bajden, a treći predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan.

Predsednik Vučić je 14. na listi govornika prvog dana generalne debate.

Učesnicima će se obratiti i predsednici Švajcarske, Kolumbije, Južne Afrike, Litvanije, Gvatemale, Maldiva, Tadžikistana, Sijera Leonea, Angole, kao i emir Katara i kralj Jordana.

Generalna debata je deo zasedanja Generalne skupštine UN i održava se na početku svake redovne sesije u septembru.

Najavljeno je da će tema ove godine biti zajedničko delovanje za unapređenje mira, održivog razvoja i ljudskog dostojanstva za sadašnje i buduće generacije, ali svaki govornik može izneti temu koju smatra posebno važnom.

Sednica Generalne skupštine UN smatra se jednim od najvećih diplomatskih događaja u svetu, a ove godine se održava u senci sve većih kriza, sukoba i ratova širom sveta. Među temama ovogodišnje debate svakako će biti ratovi u Gazi, Sudanu, kao i sve veća mogućnost eskalacije rata na Bliskom istoku, a mnogi svetski lideri govoriće i o sukobu u Ukrajini.

Palestinski predsednik Mahmud Abas trebao bi da govori u četvrtak ujutru, a izraelski premijer Benjamin Netanjahu u četvrtak po podne.

Obraćanje ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog najavljeno je za sredu, 25. septembar, dok će stavove Rusije izneti šef ruske diplomatije Sergej Lavrov u subotu, 28. septembra.

Za lidere malih ostrvskih zemalja i drugih koje su pogođene klimatskim promenama tema će biti i borba protiv globalnog zagrevanja.

Za izlaganje svakog učesnika generalne debate predviđeno je 15 minuta. Generalna debata trajaće do ponedeljka, 30. septembra.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TENISKI ZEMLJOTRES: Federer se vraća na teren!