JOVANOV: Opoziciju ne zanimaju nacionalni interesi, prihvatili nezavisno Kosovo

Novosti online

25. 09. 2024. u 15:16

ŠEF poslaničke grupe Srpske napredne stranke u Skupštini Srbije Milenko Jovanov izjavio je danas da su građani Srbije tokom zasedanja parlamenta jasno mogli da uoče dve međusobno oprečne i suprostavljene politike koju vode vlast i opozicija, pri čemu, kako je rekao, opozicija nimalo ne vodi računa o nacionalnim interesima zemlje.

ЈОВАНОВ: Опозицију не занимају национални интереси, прихватили независно Косово

Foto: Printskrin

- Potpuno oprečno gledamo na ono što su interesi naše zemlje i prema njima se odnosimo. Mi se borimo za ono što je interes naše zemlje, za teritorijalnu celovitost i nezavisnost Srbije, a imamo ljude koji su od te celovitosti odustali i prihvatili nezavisnost lažne države Kosovo, a sopstvenu državu optužuju za sve i svašta - rekao je Jovanov na konferenciji za novinare u holu Skupštine Srbije.

Istakao je da su građani tokom zasedanja Skupštine jasno imali prilike da vide razlike između dve politike koje su u Srbiji potpuno definisane, a koje su nepomirljive i potpuno različite.

- Jedno je politika opozicionih stranaka, a druga ona koju baštinimo mi, poslanička grupa Aleksandar Vučić -Srbija ne sme da stane, iz prostog razloga što one na potpuno različit način posmatraju državu Srbiju, njene interese i na potpuno različit način prilaze borbi za nacionalne interese - rekao je Jovanov.

Kako je rekao, sa opozicione strane nema nikakve borbe za nacionalne interese, i to je, kako je naveo, ilustrovao sa dva primera.

- U ponedeljak je predsednik Demokratske stranke na temu KiM vrlo jasno i nedvosmisleno rekao: 'Kada je Kosovo bila Srbija mi smo davali određene predloge. Vi vidite da KiM više apsolutno ne smatraju delom Srbije'. Ta Frojdovska omaška koja mu se potkrala je nacrtala kako ta njihova politika izgleda prema KiM, prema srpskom narodu na KiM i podsetiču vas da je iz te stranke za sve ono što se dešava na KiM okrivljen je uglavnom srpsku vlast i narod na KiM, a nikada ni reč na račun Prištine - rekao je Jovanov.

Kako je rekao, kao antipod toj politici imamo situaciju od sinoć, gde se predsednik Aleksandar Vučić obraćao u UN i na temu KiM rekao da za Srbe na KiM nema pravde i da im je ugrožen svakodnevni život, a oni koji su počinili agresiju protiv Srbije i pokušali da odvoje deo njene teritorije su davali oružje onome što se danas zove Kosovske snage bezbednosti, a sutra će postati oružane snage Albanaca na teritoriji Srbije.

- Druga rečenica koja je važna je da veliki lideri gorljivo i zapaljivo govore o potrebi ukrajinske slobode i poštovanju UN i njene Povelje, pitam se zašto ne poštuju Povelju UN i Rezoluciju 1244 kada  je reč o teritorijalnom integritetu Srbije koji su u naletu sopstvene moći, iskalili bes na jednom malom narodu, čak se i ne trudeći da to obrazlože - rekao je Jovanov.

Kako je naveo, to je razlika da u Skupštini Srbije predsednik opozicione stranke kaže Kosovo nije Srbije, a na najvećoj svetskoj pozornici predsednik Vučić se bori za to da ono ostane u okviru Srbije.

- Druga važna razlika videla se juče, kada je predsednik stranke SRCE Zdravko Ponoš optužilo rukovodstvo naše zemlje da je samo krivo za bombardovanje. Nisu krivi oni koji su bombardovali, koji su nam zemlju uništavali, nisu krivi oni koji su 78 dana i noći razarali Srbiju, nego su krivi oni koji su tada bili na vlasti i sami su izazvali to bombardovanje. Kao potpunu kontru toj politici imamo ponovo Vučića sinoć u UN koji kaže da su 1999. pokušali da donesu odluku o napadu i agresiji na Srbiju, ali pošto saglasnosti nije bilo onda su izvršili agresiju na Srbiju - naveo je Jovanov dodavši da ih tada ni najmanje nije bilo briga za Povelju UN i međunarodno pravo.

Dodao je da Vučić u UN jasno okarakterisao NATO napad kao agresiju, a da se u Skupštini Srbije nalaze ljudi kao Miloš Jovanović, koji u svojim doktorskim disertacijama, nisu smeli NATO napad da nazovu agresijom.

Na pitanje novinara zašto su u rebalansu budžeta Srbije za ovu godinu predviđena povećani izdaci za Nacionalni stadion, Jovanov je rekao da je to zato što žure sa radovima, da su oni ubrzani i da ne žele da zaustave taj tempo radova.

- Sredstva se povećavaju da bi radovi koje smo planirali za sledeću godinu, bili odrađeni ove godine. To je suština - rekao je Jovanov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer