RIO TINTO TUŽI MIROSLAVA ALEKSIĆA: Poslanik opozicije će morati da odgovori zbog dezinformacija koje širi

Novosti online

05. 10. 2024. u 11:53

KOMPANIJA Rio Tinto sprema tužbu protiv narodnog poslanika i predsednika Narodnog pokreta Srbije Miroslava Aleksića.

РИО ТИНТО ТУЖИ МИРОСЛАВА АЛЕКСИЋА: Посланик опозиције ће морати да одговори због дезинформација које шири

Foto: Printskrin

Aleksić je optužio američku kompaniju da je uticala na "ishod izbora u Gvineji", gde je, kako je rekao Aleksić, dovela na vlast lojalne ljude koji su joj omogućili rudarenje gvožđa.

On je ocenio da se sličan scenario dešava u Srbiji sa litijumom.

- Pokrenuta je velika kampanja kako bi se jednoj kompaniji oduzela stečena prava za eksploataciju gvožđa, a u centru te kampanje bio je 'Rio Tinto' koji je želeo da dobije to ekspotaciono pravo. "Rio Tinto" je zapravo promenio vlast u Gvineji. Na čelo države došao je Alfa Konde. Postoji audio snimak gde on tražio avans od 1,5 miliona dolara kako bi zaustavio dozvole koje je imala prethodna kompanija - izjvavio je Aleksić, a ove svoje tvrdnje moraće da dokaže i na sudu.

Inače, i sam Rio Tinto oštro je demantovao Aleksićeve tvrdnje.

Izvršna direktorka Rio Tinto Minerala, Šinejd Kaufman, koji obuhvata i Projekat „Jadar", izjavila je da ta kompanija ima nultu toleranciju na bilo koji oblik korupcije ili političkog i izbornog mešanja gde god da poslujemo u svetu.

- Rio Tinto je posvećen poslovanju po najvišim standardima integriteta i obezbeđivanju da naši projekti koriste zajednicama i zemljama domaćinima. Nastavljamo da razvijamo odnose sa svim zainteresovanim stranama kako bismo podržali dijalog zasnovan na činjenicama - navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, iznošenje neosnovanih i neodgovornih navoda od strane Aleksića predstavlja pokušaj da se pažnja javnosti skrene sa Predloga zakona o izmenama i dopunama Zakona o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

- Cilj ovog Predloga je da Srbija potencijalno postane prva zemlja na svetu u kojoj su zakonom zabranjena geološka istraživanja i eksploatacija litijuma i bora na osnovu nenaučnih i netačnih informacija na kojima je ovaj Predlog baziran. Čitavo obraćanje Aleksića deluje kao pokušaj da se zaustavi javni dijalog zasnovan na naučno utvrđenim činjenicama o projektu „Jadar", jednom od najperspektivnijih i najbolje istraženih nalazišta litijuma u Evropi - navodi se u saopštenju Rio Tinta.

(Informer)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

MLADIĆI ROĐENI OVE GODINE ĆE PRVI U VOJSKU: General Mojsilović otkrio sve detalje o služenju vojnog roka

NAČELNIK Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović rekao je u emisiji "Takovska 10" da Srbija kasni sa uvođenjem obavezne vojne obaveze. Suština je da se izgradi odbrambeni kapacitet Srbije, svaki dan i svaku godinu koju čekamo, gubimo generacije mladih vojnika, rekao je general Mojsilović. U jednoj klasi računamo do 20.000 vojnika-regruta, na godišnjem nivou, dva i po meseca po pet hiljada njih u jednoj klasi, odnosno ciklusu, rekao je Mojsilović uz napomenu da će prvo biti regrutovani mlađi vojnici, počev od 2006. godišta.

25. 09. 2024. u 22:01

Komentari (0)

PRINCEZA PONOVO TRUDNA: Nova prinova u britanskoj kraljevskoj porodici