POTPISAN UGOVOR O SOLARNIM ELEKTRANAMA: Vučić - Ovo je struja koja pripada ovoj zemlji, uštedećemo 120 miliona evra godišnje! (VIDEO)

Novosti online

16. 10. 2024. u 13:14

PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa predstavnicima konzorcijuma kompanija Hyundai Engineerin i UGT Renewables, sa kojima je potpisan Ugovor o realizaciji projekta za izgradnju solarnih elektrana.

ПОТПИСАН УГОВОР О СОЛАРНИМ ЕЛЕКТРАНАМА: Вучић - Ово је струја која припада овој земљи, уштедећемо 120 милиона евра годишње! (ВИДЕО)

Foto: Instagram

Obraćanje predsednika Vučića

- Veoma sam zadovljan iz nekoliko razloga... kao najvažnijeg posla da osiguramo energetsku bezbednost. Želim da ljudi znaju da mi godišnje potrošimo 34 teravata struje, od toga izgubimo 4 na starim instalacijama. Nije svaki dan sunčan ali procena je da ćemo moći da proizvedemo taman onoliko koliko godišnje uvezemo - kazao je on rekavši da smo završili terminal na Kostolcu.

- Nije svaki dan sunce, ali je procena da ćemo moći da proizvedemo od 1,6 do 1,8 teravata. To je onoliko koliko uvezemo godišnje.

- Za pet godina imaćete katastrofu sa strujom u regionu, jer će sve da se crpi za Ukrajinu. To će značiti i veće cene.

Posle potpisivanja prvi se obratio američki ambasador Krisotfer Hil

- Nema uzbudljivije industrije na svetu od solarne. Srbija čini ogroman korak ka energetskoj nezavisnosti ali i ka čistoj energiji. Moji komplimeti idu Ministarstvu energetike - rekao je Hil.

Solarne elektrane velikog kapaciteta, potpisan ugovor

U ime Vlade Srbije ugovor je potpisala ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović, a javnosti se prvi obratio direktor UGT Renewables Adam Korteze koji se zahvalio predsedniku Vučiću rekavši da je ovo veliki korak te podsetio da su na tenderu dobili partnerstvo s Vladom Srbije ne samo o energetskoj saradnji, nego izgradnji budućnosti.

- Nije slučajno da su naše vlade nedavno potpisale ugovor o energetskoj saradnji... Ovo je strateška investicija u budućnost Srbije koja je lider u zelenoj energiji širom regiona - kazao je Adam Korteze.

On je dodao da ovo vodi još većem energetskom rastu Srbije koji je već snažan, a u okviru ovog projekta biće direktno ubrizgano više stotina miliona dolara. Naglasio je da će američka kompanija pažljivo birati lokalne partnere a da će ovo biti prekretnica i kad je reč o američkim investitorima.

Javnosti se obratio i direktor Hjundai inžiniringa koji je rekao da mu je velika čast da danas tu stoji, te se zahvalio predsedniku Vučiću i svim institucijama koje su omogućile ovu prekretnicu.

Podsetio je da je Hjundai inžiniring prvi put u Srbiji te kazao da su kao strateški partner spremni da izgrade skup solarnih elektrana čim se odredi najpovoljnija lokacija a da se potom te elektrane predaju u državno vlasništvo. 

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

OTERAO IH U PENZIJU: Vilander o rivalstvu Đokovića sa Nadalom i Federerom