FON DER LAJEN: Itenzivan rad na usklađivanju viza, posebno sa Zapadnim Balkanom

Предраг Стојковић
Predrag Stojković

18. 10. 2024. u 00:24

PREDSEDNICA Evropske komisije Ursula fon der Lajen izjavila je večeras da je, kad je reč o migracijama, fokus EU na spoljnoj dimenziji, pre svega na sveobuhvatnom partnerstvu sa susedima EU, kao i da su na današnjem samitu lidera EU intenzivno radili na pitanju usklađivanja viza, posebno sa Zapadnim Bakanom.

ФОН ДЕР ЛАЈЕН: Итензиван рад на усклађивању виза, посебно са Западним Балканом

FOTO: AP/Tanjug

Ona je istakla da su lideri EU uključili usklađivanje sa viznom politikom EU u reformsku agendu Zapadnog Balkana "kako bismo bili sigurni da je to u potpunosti učinjeno".

-Intenzivno smo radili na celoj temi viznog usklađivanja, posebno sa Zapadnim Balkanom. I to je takođe uspešno. Neregularni dolasci sa Zapadnog Balkana manji su za 77 odsto, rekla je ona.

Fon der Lajen je rekla da je EU spremna, ako bude potrebno, da ubrza primenu pakta o migracijama i azilu.

-Ovaj pakt je konstruisan na veoma izbalansiran način, uz odgovornost i solidarnost. Dakle, ako ubrzamo (primenu), moramo apsolutno jasno da stavimo do znanja da se ova ravnoteža održava. Ali danas je fokus bio više na spoljnoj dimenziji, pre svega, na sveobuhvatnom partnerstvu sa zemljama koje su susedi EU, trećim zemljama, navela je Fon der Lajen.

Lideri EU usvojili su večeras zaključke o migracijama, u kojima su pozvali na unapređenje saradnje sa zemljama porekla i tranzita i poručili da bi trebalo razmotriti "nove načine" za sprečavanje i suzbijanje neregularnih migracija, u skladu sa EU i međunarodnim pravom.

Istovremeno su ponovo potvrdili posvećenost Evropskog saveta suprotstavljanju instrumentalizaciji migranata u političke svrhe.

(Tanjug)

BONUS VIDEO - RUSIJA LANSIRALA RAKETU: Pogledajte trenutak lansiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ČETVORICA SRBA PROGLAŠENA ZA NEPRIJATELJE UKRAJINE! Tri fudbalska reprezentativca i trener uradili ovo - i našli se na crnoj listi