TUSK SE OBRATIO NA SRPSKOM: Poljska podržava evropski put Srbije, bez Srbije EU nije kompletna

Novosti online

24. 10. 2024. u 13:10

PREDSEDNIK Vlade Poljske Donald Tusk izjavio je danas u Beogradu da ta zemlja podržava evropski put Srbije i da bez Srbije Evropska unija nije kompletna.

ТУСК СЕ ОБРАТИО НА СРПСКОМ: Пољска подржава европски пут Србије, без Србије ЕУ није комплетна

FOTO: Novosti

- Uskoro će Poljska preuzeti predsedavanje Evropskoj uniji, a tokom predsedavanja Poljske, proširenje i najtešnja moguća saradnja sa Srbijom će biti moj prioritet - istakao je Tusk nakon sastanka sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Tusk je dodao da Poljska pozdravlja ekonomski uspeh Srbije i ocenio je da je ekonomski jaka Srbija dobit za Evropsku uniju.

- Podržavamo regionalnu saradnju, naročito inicijativu Otvoreni Balkan, koju su započele Srbije, Albanija i Severna Makedonija, kao i Berlinski proces. Svesni smo ambicioznih planova koje Srbija ima kada je u pitanju Plan rasta, kako bi ubrzala svoj evropski put - rekao je Tusk.

Istakao je da su za Poljsku važni bilateralni odnosi sa Srbijom, naročito jačanje ekonomske saradnje.

- Moj prijatelj Aleksandar Vučić mi je rekao da bi voleo da vidi ovaj region uskoro u Evropskoj uniji i da je podržao početak pregovora sa Albanijom i Severnom Makedonijom, zato što, kako on kaže, 'kada imaš uspešne komšije, uspešan je ceo region' - naveo je poljski premijer.

Tusk je naglasio da se za sve godine njegovo mišljenje o Srbiji nije menjalo i da je o Srbiji, njenom mestu u Evropi i srpsko-poljskom prijateljstvu mislio isto kada je bio predsedik Evropskog saveta i sada kada je poljski premijer.

Tusk je na početku obraćanja govorio na srpskom jeziku, na šta je predsednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da niko nije tako dobro govorio srpski od stranih državnika koji su posetili našu zemlju.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SRAM VAS BILO, CRNOGORCI! Novak Đoković se oglasio zbog dešavanja u Podgorici