РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: Желудац не подноси зачињено и пржено, уз ову храну заборавите на проблем ГЕРБ-а (ЈЕЛОВНИК)

Ивана Ковачић
Ивана Ковачић

07. 08. 2023. у 09:50

ГОРУШИЦА или осећај печења иза грудне кости, основни је симптом враћања (рефлукса) желудачне киселине, а стање које настаје због понављаних епизода враћања киселине назива се гастроезофагеална рефлуксна болест или скраћено ГЕРБ.

РЕШИТЕ СЕ ГОРУШИЦЕ: Желудац не подноси зачињено и пржено, уз ову храну заборавите на проблем ГЕРБ-а (ЈЕЛОВНИК)

Фото Shutterstock

Ово обољење које у великој мери нарушава квалитет живота настаје као последица поремећене и слабе функције прстена који затвара пролаз из желуца назад према једњаку. Постоје бројни фактори који могу да утичу на то да овај прстенасти мишић ослаби. То су поједини лекови, емоционални стрес, пушење, брзо једење, неодговарајуће жвакање, превише зачињена и пржена храна, као и лежање након јела.

Да би се избегао ГЕРБ неопходно је променити животне навике. То на првом месту подразумева више мањих оброка, здраву исхрану, шетњу и активност након оброка, као и елиминацију алкохолних и газираних пића.

Ево како би требало да изгледа јеловник уколико патите од овог поремећаја:

Фото: Shutterstock

Понедељак

Доручак: овсене пахуљице са јогуртом и десетак бадема

Ужина: 150 г трешања

Ручак: Краставци са киселом павлаком (150 г), барена пилетина (100 г), кестен-пире, зелени чај

Вечера: Лигње на жару (100 г), барено поврће, ражани хлеб (80 г)

Фото: Free Images Pixabay

Уторак:

Доручак: ражане пахуљице са јогуртом и бананом

Ручак: грашак (80 г) са ћурећим месом (70 г), рендана шаргарепа са цвеклом (150 г)

Вечера: Запечени патлиџан са младим сиром (150 г), зелена салата, ражани хлеб (80 г)

Фото: Free Images Pixabay

Среда

Доручак: јечмене пахуљице са јогуртом и малинама

Ручак: пилетина (250 г), са бареним карфиолом (80 г)

Вечера: тиквице печене у рерни (100 г), свежи сир (50 г), салата од пшеничних клица (70 г), кукурузни хлеб (50 г)

Фото: Shutterstock

Четвртак

Доручак: мешавина овсених, јечмених и ражаних пахуљица са кефиром и сувим грожђем

Ручак: барене махунарке (70 г), риба по избору

Вечера: ћуретина на жару (150 г) са мешаним поврћем (100 г), јечмени хлеб (50 г)

Фото: Shutterstock

Петак

Доручак: овсене пахуљице са кефиром и сувим шљивама

Ручак: чорба од поврћа (70 г), печурке на жару (200 г), интегрални пиринач (40 г), зелена салата

Вечера: Риба из рерне (150 г), барени кромпир у љусци (50 г), интегрални хлеб (50 г)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

ВЕЛИКА ПРОМЕНА У ШКОЛАМА У СРБИЈИ: Од данас ништа неће бити исто, односи се на родитеље

РОДИТЕЉИ школараца у Србији од данас добијају аутоматска звучна обавештења када наставник у електронски дневник упише изостанак детета са часа или нову оцену. Мада су деца годинама налазила начине да не кажу родитељима баш сва дешавања у школи, то сада више неће бити могуће.

17. 04. 2025. у 11:29

Коментари (0)

ЧУВАЈМО ПРИРОДУ: Наслеђе за будуће генерације