ФИЛИЈА СА КАЈМАКОМ: Старински рецепт за доручак који ће вас дуго држати ситим
ФИЛИЈА се може испећи и у рерни шпорета, само је важно поставити тепсију високо, одмах испод грејача.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 500 г брашна,
- 700 мл воде,
- 3 јајета,
- кашичица соли,
- 300 г кајмака
Припрема:
Од брашна, јаја, соли и воде замесити тесто гушће него за палачинке. Рерну загрејати на максималну температуру, а решетку подићи на највишу позицију, одмах испод горњих грејача. Тепсију науљити, загрејати, па кутлачом сипати тесто и равномерно распоредити (као палачинке), па пећи да порумени.
Извадити из рерне, премазати кајмаком, па одмах прелити новим слојем теста.
Вратити у рерну да се испече, па поступак понављати, све док има материјала. Приликом печења треба искључити доње грејаче у рерни. Што више танких слојева теста има, филија ће бити лепша и укуснија. Последњу кору није потребно премазивати.
Печену филију исећи на коцке и служити вруће, а укусна је и кад је хладна. (trpeza)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ПИТА СА ЈАБУКАМА И ЧОКОЛАДОМ: Пита којој нећете моћи да одолите
23. 05. 2024. у 08:00

ОВАКВУ ДО САДА НИСТЕ ЈЕЛИ: Гибаница са сиром, хрскава кора и тесто меко као душа
07. 02. 2024. у 11:00

ДРЖАВА ОДРЕДИЛА ОГРОМАН ПОРЕЗ ЗА КУЋУ ЖЕЉКА МИТРОВИЋА: Ево колико мора да плаћа
ДРЖАВА је одредила огроман порез за кућу Жељка Митровића.
01. 04. 2025. у 14:12

ПРОЦУРИО ПОВЕРЉИВИ ДОКУМЕНТ ИЗ ПЕНТАГОНА: Европа нек се брани сама у случају руског напада, друга држава је главна претња
СУПРОСТАВЉАЊЕ руској агресији, некада једна од кључних тачака Националне одбрамбене стратегије из 2022. године током администрације Џозефа Бајдена, три године касније више није међу најважнијим приоритетима Сједињених Америчких Држава.
01. 04. 2025. у 12:17

ЈЕДАН РАКИЈА, А ДРУГИ... Нећете веровати КАКО се зову пси новог амбасадора САД у Србији Марка Брновића
МАРК Брновић је увек поносно истицао своје порекло, уосталом ћерке му се зову - Милена и Софија.
31. 03. 2025. у 19:31
Коментари (0)