КИФЛИЦЕ СА КИКИРИКИЈЕМ И ПЕЧЕНИМ СУНЦОКРЕТОМ: Посебног су укуса, никако вас не могу оставити равнодушним

Новости онлине

08. 09. 2024. у 07:00

Мирисне и савршено укусне.

КИФЛИЦЕ СА КИКИРИКИЈЕМ И ПЕЧЕНИМ СУНЦОКРЕТОМ: Посебног су укуса, никако вас не могу оставити равнодушним

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Domaći Recepti

Састојци:

  • млеко 200 мл
  • кисело млеко 2 чаше
  • уље 130 мл
  • јаја 1
  • со 1 кашика + 1 кашичица за фил
  • шећер 1 кашичица
  • суви квасац 1 1/2 кесица
  • растопљена маст 50 г
  • млевени печени неслани кикирики 100 г
  • млевени печени сунцокрет 150 г
  • брашно 950 г + за обраду теста

Припрема:

У млако млеко додајемо шећер и суви квасац, мало промешамо кашиком и поклопимо посуду.Пустимо да квасац одстоји 5-7 минута. За то време у посуду за мешање сипамо јаје, кашику соли, кисела млека, уље, а потом додајемо и надошли квасац. Када смо сјединили све течне састојке почињемо са додавањем брашна и мешњом. Сјединимо руком све састојке и умесимо фино тесто које обликујемо стандардно у лоптицу. Тако припремљено тесто оставимо да нараста 1х (прекривено, на топлом).

Након истека времена које је предвиђено за нарастање теста, пребацујемо тесто на брашном посуту радну површину и поделимо га на 3 једнака дела (биће потребно још мало брашна за обраду теста). Потом сваки добијени део поделимо на још три дела. И тада креће развлачење теста и филовање. Што се самог фила тиче он се састоји од млевеног печеног сунцокрета и кикирикија. У ту смесу додајемо равну кашичицу соли (јер је кикирики био неслан скроз, а и сунцокрет) и кашику-две растопљене масти.

Три мања дела теста оклагијом растањимо на веће кругове. Димензије нису битне, можете слободно радити произвољно (смерница је танко тесто - довољно танко, а да не пуца). Први круг премазујемо са мало растопљене масти, потом преко стављамо део припремљеног фила. Преко тога иде други растањени круг, мало растопљене масти и поново део фила. Преко тако нафилованих кругова иде и трећи растањени круг који премажемо само са мало растопљене масти. Тако нафиловано тесто оклагијом развучемо на још већи круг (без да ишта премесујемо) и тако добијени финални велики круг сечемо на жељени број троуглића које ћемо увијати у кифлице.

Број троуглића ће зависити од тога коју величину кифлица желите. Иначе доста нарасту приликом печења тако да можете слободно у старту правити мање кифлице. Исти поступак је и са преосталом количином теста.

Тесто у старту делимо на 3 већа дела, а онда сваки део на још три дела. Тако уролане кифлице ређамо у плех и оставимо неких 20-так минута да одстоје. Пре печења их премазујемо са још мало растопљене масти и шаљемо у рерну да се пеку на 200 степени неких 25 минута.

(super recepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Изненађени смо коментарима Захарове на рачун Србије и председника Вучића

МИНИСТАРСТВО СПОЉНИХ ПОСЛОВА: Изненађени смо коментарима Захарове на рачун Србије и председника Вучића

ДРЖАВНА секретарка у Министарству спољних послова (МСП) Републике Србије Невена Јовановић огласила се на друштвеној мрежи "X" поводом коментара портпарола Министарства спољних послова Русије Марије Захарове на рачун Србије и председника Републике Александра Вучића, истакавши да они као МСП изражавају изненађење поводом истих.

07. 11. 2025. у 14:04

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

САД ИЗДАЛЕ ГЕНЕРАЛНУ ДОЗВОЛУ ДО АПРИЛА: Одлажу се санкције руској нафтној компанији

СЈЕДИЊЕНЕ Америчке Државе су данас издале тзв. "генералну дозволу" којом се привремено одлажу санкције Росњефту у Немачкој до 29. априла 2026. године, објавило је америчко министарство финансија.

29. 10. 2025. у 16:17

Хрват чистио бунар - због оног што је пронашао, моментално ЗВАО ПОЛИЦИЈУ

Хрват чистио бунар - због оног што је пронашао, моментално ЗВАО ПОЛИЦИЈУ

ПОЛИЦИЈСКА управа Пожешко-славонске жупаније у Хрватској имала је двоструку интервенцију у суботу, након што су грађани у два наврата пронашли већу количину експлозивних средстава.

09. 11. 2025. у 13:28

Коментари (0)

ПРИРОДА, ХАРМОНИЈА И БОГАТСТВО УКУСА ЈЕДИНОГ ПРАВОГ