КИФЛИЦЕ СА КИКИРИКИЈЕМ И ПЕЧЕНИМ СУНЦОКРЕТОМ: Посебног су укуса, никако вас не могу оставити равнодушним

Новости онлине

08. 09. 2024. у 07:00

Мирисне и савршено укусне.

КИФЛИЦЕ СА КИКИРИКИЈЕМ И ПЕЧЕНИМ СУНЦОКРЕТОМ: Посебног су укуса, никако вас не могу оставити равнодушним

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Domaći Recepti

Састојци:

  • млеко 200 мл
  • кисело млеко 2 чаше
  • уље 130 мл
  • јаја 1
  • со 1 кашика + 1 кашичица за фил
  • шећер 1 кашичица
  • суви квасац 1 1/2 кесица
  • растопљена маст 50 г
  • млевени печени неслани кикирики 100 г
  • млевени печени сунцокрет 150 г
  • брашно 950 г + за обраду теста

Припрема:

У млако млеко додајемо шећер и суви квасац, мало промешамо кашиком и поклопимо посуду.Пустимо да квасац одстоји 5-7 минута. За то време у посуду за мешање сипамо јаје, кашику соли, кисела млека, уље, а потом додајемо и надошли квасац. Када смо сјединили све течне састојке почињемо са додавањем брашна и мешњом. Сјединимо руком све састојке и умесимо фино тесто које обликујемо стандардно у лоптицу. Тако припремљено тесто оставимо да нараста 1х (прекривено, на топлом).

Након истека времена које је предвиђено за нарастање теста, пребацујемо тесто на брашном посуту радну површину и поделимо га на 3 једнака дела (биће потребно још мало брашна за обраду теста). Потом сваки добијени део поделимо на још три дела. И тада креће развлачење теста и филовање. Што се самог фила тиче он се састоји од млевеног печеног сунцокрета и кикирикија. У ту смесу додајемо равну кашичицу соли (јер је кикирики био неслан скроз, а и сунцокрет) и кашику-две растопљене масти.

Три мања дела теста оклагијом растањимо на веће кругове. Димензије нису битне, можете слободно радити произвољно (смерница је танко тесто - довољно танко, а да не пуца). Први круг премазујемо са мало растопљене масти, потом преко стављамо део припремљеног фила. Преко тога иде други растањени круг, мало растопљене масти и поново део фила. Преко тако нафилованих кругова иде и трећи растањени круг који премажемо само са мало растопљене масти. Тако нафиловано тесто оклагијом развучемо на још већи круг (без да ишта премесујемо) и тако добијени финални велики круг сечемо на жељени број троуглића које ћемо увијати у кифлице.

Број троуглића ће зависити од тога коју величину кифлица желите. Иначе доста нарасту приликом печења тако да можете слободно у старту правити мање кифлице. Исти поступак је и са преосталом количином теста.

Тесто у старту делимо на 3 већа дела, а онда сваки део на још три дела. Тако уролане кифлице ређамо у плех и оставимо неких 20-так минута да одстоје. Пре печења их премазујемо са још мало растопљене масти и шаљемо у рерну да се пеку на 200 степени неких 25 минута.

(super recepti)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита

СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.

27. 06. 2025. у 16:50

Коментари (0)

Тржишта уздрмана, али ова жаба остаје зелена: Wалл Стреет Пепе (WЕПЕ) скаче 84%