КИФЛИЦЕ СА КИКИРИКИЈЕМ И ПЕЧЕНИМ СУНЦОКРЕТОМ: Посебног су укуса, никако вас не могу оставити равнодушним
Мирисне и савршено укусне.

Фото: Принтскрин Јутјуб/ Domaći Recepti
Састојци:
- млеко 200 мл
- кисело млеко 2 чаше
- уље 130 мл
- јаја 1
- со 1 кашика + 1 кашичица за фил
- шећер 1 кашичица
- суви квасац 1 1/2 кесица
- растопљена маст 50 г
- млевени печени неслани кикирики 100 г
- млевени печени сунцокрет 150 г
- брашно 950 г + за обраду теста
Припрема:
У млако млеко додајемо шећер и суви квасац, мало промешамо кашиком и поклопимо посуду.Пустимо да квасац одстоји 5-7 минута. За то време у посуду за мешање сипамо јаје, кашику соли, кисела млека, уље, а потом додајемо и надошли квасац. Када смо сјединили све течне састојке почињемо са додавањем брашна и мешњом. Сјединимо руком све састојке и умесимо фино тесто које обликујемо стандардно у лоптицу. Тако припремљено тесто оставимо да нараста 1х (прекривено, на топлом).
Након истека времена које је предвиђено за нарастање теста, пребацујемо тесто на брашном посуту радну површину и поделимо га на 3 једнака дела (биће потребно још мало брашна за обраду теста). Потом сваки добијени део поделимо на још три дела. И тада креће развлачење теста и филовање. Што се самог фила тиче он се састоји од млевеног печеног сунцокрета и кикирикија. У ту смесу додајемо равну кашичицу соли (јер је кикирики био неслан скроз, а и сунцокрет) и кашику-две растопљене масти.
Три мања дела теста оклагијом растањимо на веће кругове. Димензије нису битне, можете слободно радити произвољно (смерница је танко тесто - довољно танко, а да не пуца). Први круг премазујемо са мало растопљене масти, потом преко стављамо део припремљеног фила. Преко тога иде други растањени круг, мало растопљене масти и поново део фила. Преко тако нафилованих кругова иде и трећи растањени круг који премажемо само са мало растопљене масти. Тако нафиловано тесто оклагијом развучемо на још већи круг (без да ишта премесујемо) и тако добијени финални велики круг сечемо на жељени број троуглића које ћемо увијати у кифлице.
Број троуглића ће зависити од тога коју величину кифлица желите. Иначе доста нарасту приликом печења тако да можете слободно у старту правити мање кифлице. Исти поступак је и са преосталом количином теста.
Тесто у старту делимо на 3 већа дела, а онда сваки део на још три дела. Тако уролане кифлице ређамо у плех и оставимо неких 20-так минута да одстоје. Пре печења их премазујемо са још мало растопљене масти и шаљемо у рерну да се пеку на 200 степени неких 25 минута.
(super recepti)
Препоручујемо

СОЧНИ И НЕОДОЉИВИ: Троуглићи са сиром и шунком какве још нисте пробали
06. 08. 2024. у 12:00

ДОМАЋЕ КИФЛИЦЕ ПУЊЕНЕ СЛАНИНОМ И ЗДЕНКА СИРОМ: Рецепт ком нећете моћи да одолите
31. 07. 2024. у 15:00

РЕЦЕПТ ЗА ЈЕДНОСТАВНЕ ПОГАЧИЦЕ СА ОВСОМ: Укус који ће све одушевити
17. 07. 2024. у 16:00

ДОГОВОРЕНО ПРИМИРЈЕ ИРАНА И ИЗРАЕЛА: Трамп - Крај рата; Бомбе САД нису уништиле нуклеарна постројења? (ФОТО/ВИДЕО)
РАТ Израела и Ирана - 11. дан.
23. 06. 2025. у 08:17 >> 00:53

ХАМНЕИ ПРЕВАРИО ТРАМПА: Америка гађала празно нуклеарно постројење?
ВИСОКИ ирански извори рекли су Реутерсу да је већина високо обогаћеног уранијума на локацији Фордо уклоњена пре америчког напада.
22. 06. 2025. у 10:37

СЛИКА ИЗ СРБИЈЕ КОЈА СЛАМА СРЦЕ: Трагичан разлог зашто рода 2 дана не напушта згариште - изгорело 2 хектара жита
СВАКЕ године, упркос молбама и апелима, велики број људи пали стрљику и на тај начин долази до пожара у којима страдају туђи усеви, али нажалост и животи невиних бића.
27. 06. 2025. у 16:50
Коментари (0)