УКУСАН И ЗДРАВ, ПРАВИ РУДНИК ВИТАМИНА Ц: Оригинални немачки рецепт за кисели купус, да уживате у салати у хладним данима

Татјана Марковић

22. 10. 2024. у 14:13

ДОМАЋИЦЕ зимницу навелико праве, а још није касно да се укисели купус.

УКУСАН И ЗДРАВ, ПРАВИ РУДНИК ВИТАМИНА Ц: Оригинални немачки рецепт за кисели купус, да уживате у салати у хладним данима

Фото: Shutterstock

Ми вам предлажемо рецепт за кисели купус из Немачке, који можете одмах да испробате.

Састојци:

1300 г купуса, једна средња главица, очишћена од спољашњих листова
15-20 г морске соли
неколико листова ловора
½ кашичице семена кима

Рецепт за кисели купус:

Како бисте направили кисели купус прво склоните спољне листове купуса, а затим га измерите на кухињској ваги. Користите 1-1,5% соли. Ако је ваш купус тежак 1 кг, користите 10-15 грама соли. Потом исеците купус на четвртине и исеците језгро. Исеците сваку четвртину по дужини на веома танке траке. Можете и да користите ренде.

Фото Shutterstock

Пребаците нарезани купус у велику и чисту посуду и посолите, па га жустро мешајте рукама 5-10 минута. Купус ће пустити доста течности, што више течности то боље. Сада можете додати и ловоров лист и мало кима. Убаците купус у чисту велику теглу и сипајте сву течност на врх. Песницом или нечим тешким га погурајте и притисните. Течност треба да плута на површини купуса. Ставите камен на врх купуса.

Затим покријте теглу чистом крпом или пластичном фолијом и причврстите је гумицом. Киселите купус 3 до 10 дана на температури од око 18 °C до 26 °C. Држите теглу даље од директне сунчеве светлости. Притискајте купус најмање два пута дневно. Важно је да има довољно течности на врху. Пробајте га након tri дана. Ако вам се свиђа укус, заврните поклопац и ставите у фрижидер. Оставите да купус настави да се кисели 14-21 дан у фрижидеру.

(ствар укуса)

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

"МОГЛО БИ УМРЕТИ 4.500 ЉУДИ" Ова земља је најугроженија на Западном Балкану, хитан састанак у СЗО због врућина у Европи

ЈУЖНА Европа суочава се са жестоким топлотним таласом - температуре прелазе 40 степени Целзијуса, а у шпанској покрајини Уелва измерено је рекордних 46 степени, што је највиша јунска температура у историји земље. Истовремено, Италија, Грчка, Португалија и Западни Балкан такође бележе рекордне врућине, праћене шумским пожарима и људским жртвама.

01. 07. 2025. у 11:45

Коментари (0)

3 ПРЕПОРУЧЕНЕ КРИПТОВАЛУТЕ КОЈЕ ТРЕБА ПРАТИТИ У ПРВОЈ СЕДМИЦИ ЈУЛА | APT, Солана L2 брзо постају водећи