ПРЕДЛОГ ЈЕЛОВНИКА ЗА ВЕЛИКИ ПЕТАК: Од предјела до дезерта, јела у којима ће уживати сви укућани
Нека јела су таква да једноставно нисмо спремни никад да их се одрекнемо и у њима се ужива свим чулима. Велики петак је дан када се често сви окупе на породичном ручку, а ево шта је то што можете да спремите тако да цела породица ужива свим чулима.

Foto: Shutterstock
Пита са купусом
Састојци:
- 500 г кора за питу
- килограм киселог купуса
- 300 мл уља
- 300 мл воде
- мало соли (по избору, не претерујте јер је кисели купус по себи довољно слан)
Припрема:
Купус ситно насецкајте, па ставите да се динста на уљу, те потом додајте воду. Када је готов и мекан, оставите да се охлади.
Филујте тако што ћете прве две коре попрскати мешавином уља и воде, па на трећу кору нанесите купус, мало попрскајте и уролајте.
Понављајте поступак с осталим корака и купусом. Премажите питу пре стављања у рерну.
Пеците у загрејаној рерни на 180 степени 45 минута.
Рибља чорба
Састојци:
- 1 кг мешане речне рибе (сом, шаран, смуђ)
- 2 главице црног лука
- 2 паприке (црвене)
- 2 парадајза или 200 мл сока од парадајза
- 2 шаргарепе
- 2 кромпира
- 1 кашичица млевене паприке (љуте и слатке)
- Ловоров лист, со, бибер
Припрема:
Црни лук ситно исецкајте и пропржите у шерпи. Додајте шаргарепу, паприку и парадајз. Убаците рибу, зачине и кромпир исечен на коцке.
Сипајте воду да све покрије и кувајте на средњој ватри око 1 сат. Повремено мешајте и додајте зачине по укусу.
Посни пасуљ пребранац
Састојци:
- 500 г пасуља тетовца
- 3-4 главице црног лука
- 1/2 празилука
- 1 пуна кашичица слатке алеве паприке и кашичица туцане, пола кесице црног млевеног бибера
- по укусу сувог биљног зачина
- 1 црвени лук
- 250-300 мл уља
Припрема:
Пасуљ ставити у шерпу и налити хладном водом, па ставити да проври. Потом процедити и бацити прву воду, затим поновити поступак уз додатак ситно исецканог лука. Затим поново процедити, па просути и другу воду, па налити трећу и оставити да кува док не омекша. Празилук насећи на танке колутиће, па га пропржити на мало уља док непостане стакласт.
У ватросталну чинију или керамички пекач (грне) сипати процеђен пасуљ, али сачувати пола чаше воде у коме се кувао. Празилук сјединити са пасуљем и додати му биљни зачин, паприку, бибер, воду од кувања и уље. Додати и неку суву цепкану паприку. Пећи у рерни око 45 минута на 180 степени.
Скуша у маринади
Састојци:
- 2 скуше
- кромпир
- сирће
- уље
- црни лук
- со
- суви першун
- сок од 1 лимуна
- 2-3 чена белог лука
Припрема
Маринаду припремате тако што у сок од лимуна умешате бели лук и мало першуна. Измешајте. Ставите у фрижидер.
Кромпир-салату направите тако што ћете кромпир обарити и исећи на коцкице па додати главицу црног лука који сте исекли на трачице. Ставите мало соли, бибера, уља, сирћета и першуна. Ставите да се хлади. Рибу очистите и уредите. Одстраните главу. Затим је добро оперите и усолите. Оставите да стоји 10 минута. Рибу уваљајте у брашно. У посуду ставите уље и загрејте га. Мора бити вруће да се риба не залепи. Рибу стављајте у тигањ. Пржите на умереној температури.
Пред крај још мало запеците тако што ћете појачати температуру. Запеците по укусу. Кад је риба готова извадите је на тацну на којој ћете је послужити. Рибу послужити уз кромпир-салату и маринаду.
Цигарет баклава
Састојци:
- 500 г кора за баклаву
- 300 г млевених ораха
- 4 кашике шећера
- 4 кашике гриза
- 1 ванилин шећер
- 300 мл уља
- мало путера
Прелив:
- 600 мл воде
- 600 г шећера
- 1 ванилин шећер
Припрема:
Помешајте млевене орахе, ванилин шећер, гриз и шећер, а потом додајте 100 мл уља, по жељи и сок од 1 лимуна или мало воде,па све добро сједините.
Једну кору попрскамо са мало уља у којем смо отопили комадић путера, потом ставимо другу кору на чији један крај ставимо фил од ораха, па уроламо.
Ролат ставимо у плех, а на тај начин потрошимо све коре док не потрошимо филм. Исечемо их и прелијемо загрејаним уљем (100 мл), па ставимо да се пече у рерни коју смо претходно загрејали на 200 степени.
Баклаву печемо отприлике 20-25 минута. Када се баклава испече и охлади, прелијемо је преливом који смо направили тако што смо помешали шећер и воду и додати ванилин шећер, па потом кували 15 минута на лаганој ватри. Пре него што сачекамо да је прелијемо, потрудимо се да прелив буде охлађен.
(glossy)
БОНУС САДРЖАЈ
Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.
Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.
Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.
JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.
Препоручујемо

ТУНА СТЕК ПО РЕЦЕПТУ ЏЕЈМИЈА ОЛИВЕРА: Савршено јело које ће вас одушевити (ВИДЕО)
06. 03. 2025. у 09:00Јована Васић

МОНСТРУОЗНО! Овај хоће да влада Србијом! Жене му криве кад их неко силује или пребије!
ВУК Нектаријевић, студент блокадер са Машинског факултета у Београду, који је тобож бициклом ишао у Стразбур, има у најмању руку проблематичне ставове.
20. 04. 2025. у 14:35

МАКРОН ПОСЛЕ РУСКОГ НАПАДА: Хитно нам је потребан мир
РУСКИ ракетни напад на град Суми на северу Украјине наглашава хитну потребу за наметањем примирја Русији, изјавио је данас председник Француске Емануел Макрон.
13. 04. 2025. у 15:34

Халид Бешлић "тежак" 13 милиона €, а живи од кирије - "увалио" се у кредит
"САДА изнајмљујем све и живим од кирије, тако је најбоље."
21. 04. 2025. у 18:56 >> 18:56
Коментари (0)