ТРАДИЦИОНАЛНА ГРЧКА МУСАКА: Патлиџан и тиквице уз обавезни кромпир - Када једном пробате ово јело, увек ћете га правити

Бојана Јовановић

25. 08. 2024. у 07:00

МУСАКА је добро познато јело свима нама и многима је бар једном месечно обавезни оброк.

ТРАДИЦИОНАЛНА ГРЧКА МУСАКА: Патлиџан и тиквице уз обавезни кромпир - Када једном пробате ово јело, увек ћете га правити

Фото Shutterstock

Али Грчка мусака је ипак посебна и оставиће утисак на вас, толики да ћете и неколико дана после, евоцирати сећања о њој.

Потребно је:

- 500 г млевеног меса (свињетина или говедина или мешано месо)
- 4 кашике маслиновог уља
- 4 средње велика патлиџана
- 4 средње велике тиквице
- 4 средње велика кромпира
- црни лук, ситно исецкан
- 2 уситњена чена белог лука
- чаша црвеног вина
- кашичица цимета
- 1/2 кашичице соли
- бибера по укусу
- шоља благо концентрованог сока од парадајза
- кашичица парадајз пиреа
- 1/2 кашичице шећера
- веза першуна, ситно исецканог
- 2-3 кашичице изренданог халуми сира

За бешамел сос:
- 4 шоље млека
- 2 кашике путера
- 4 кашике брашна
- 1/2 шоље изренданог халуми сира
- умућено јаје
- мало цимета
- со, бибер

Припрема традиционалне грчке мусаке

Загрејте рерну на 180 степени. Нарежите патлиџан на танке кришке и посолите га. Оставите да одстоји 15-20 минута, да би отпустио воду. Затим кришке пребаците на фолију коју сте поставили на дно плеха за печење, прелијте их уљем и пеците у загрејаној рерни око 25 минута. Исто учините и са кромпиром и тиквицама, али не солите, већ их непосољене убаците у рерну.

Затим сипајте маслиново уље у тигањ и на њему издинстајте црни и бели лук. Додајте млевено месо, а након неколико минута доспите и вино. Када вино испари сипајте сок од парадајза, парадајз пире и шећер. Промешајте па додајте цимет, бибер, со и першун. Склоните посуду са ватре и када се смеса охлади преспите је у ватросталну посуду, на чије дно сте претходно поређали кромпир. Преко кромпира ставите слој тиквица и слој патлиџана. Затим додајте смесу са млевеним месо и поновите поступак. На врху би требало да буде патлиџан.

Онда направите бешамел на следећи начин: у мању шерпу ставите путер и, када се отопи, додајте брашно. Промешајте два пута и сипајте млеко. Пустите да прокува, а затим додајте цимет, со, бибер, халуми и јаје. Када је бешамел готов, склоните га са ватре и њиме прелијте патлиџан. Поспите све изренданим халуми сиром и пеците у рерни, претходно загрејаној на 180 степени, 45 минута или док површина не постане браонкаста.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ! Орбан се хитно јавио из Копенхагена

"НА СТОЛУ СУ РАТНИ ПРЕДЛОЗИ, БРИСЕЛ ХОЋЕ РАТ!" Орбан се хитно јавио из Копенхагена

МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан навео је из Копенхагена, где учествује на самиту Европске политичке заједнице, да је ситуација озбиљна и да се на столу налазе, "отворени, ратно оријентисани предлози".

02. 10. 2025. у 08:59

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

(МАПЕ) ОВАКО ЋЕ СЕ КРЕТАТИ НЕВРЕМЕ У СРБИЈИ: Погледајте из часа у час, стижу снег и киша (ФОТО)

ПОГЛЕДАЈТЕ како ће се ледени облак кретати над Србијом и које крајеве кад погађа невреме. Данас и сутра облачно са кишом и хладно, осим на северозападу Војводине где ће се задржати суво време, најавио је РХМЗ.

02. 10. 2025. у 10:47

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић

ВЕДРАНА ОГОРЧЕНА: "Пилић је био хришћанин! Срамота за Сплит, само мртав Пилић може бити - велики Пилић"

ХРВАТСКИ тениски ас Никола Пилић преминуо је у 87. години живота у Ријеци, а сахрањен је протеклог викенда у Опатији, граду у којем је провео последње дане живота.

02. 10. 2025. у 07:20

Коментари (0)

СВЕ ИЗВЕСНИЈИ ДИРЕКТАН МЕГДАН РУСА И АМЕРИКАНАЦА! Више нема никакве дилеме...