МУСАКА ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА БЕЗ МЕСА: Савршен спој неодољивих мириса и укуса
Плави патлиџан се савршено уклапа са сочивом, а бешамел сос употпуњује ову комбинацију.

Foto: Shutterstock
Састојци:
- 700 г патлиџана, ољуштеног и исеченог по дужини
- со по укусу
- 3 кромпира, ољуштена и исечена по дужини
- 2 велике тиквице, насечене по дужини
- маслиново уље по укусу
За бешамел сос:
- 50 мл маслиновог уља
- 80 г вишенаменског брашна
- 1/2 кашичице соли
- 1/4 кашичице млевеног мускатног орашчића
- 500 мл млека, загрејаног
- 2 велика јајета
За сос од сочива:
- 1 жути лук, исецкан
- 2 чена белог лука, млевена
- 160 г куваног сочива
- 400 г парадајза, изгњеченог
- 60 мл бујона или воде
- 1 кашичица сувог оригана
- ½ кашичице мускатног орашчића
- прстохват цимета
Припрема:
За мусаку загрејте рерну на 200 степени. Док се рерна загрева, раширите кришке патлиџана на велики плех обложен папиром за печење и поспите сољу па оставите да одстоји 20 до 30 минута. Осушите папирним убрусима. Док патлиџан стоји, направите бешамел сос. У великој шерпи загрејте маслиново уље на средње јакој ватри. Умешајте брашно, со и бибер. Пржите док не добије златну боју. Постепено додајте загрејано млеко, непрестано мутите. Наставите са кувањем, повремено мешајући, на средњој ватри 5 до 7 минута. Додајте мускатни орашчић. У малој чинији умутите малу количину вреле мешавине бешамела са 2 јајета. Затим све вратите у тигањ са преосталом мешавином бешамела. Наставите да мешате док лагано не прокључа, још два минута. Пробајте и прилагодите со и бибер. Скините са ватре и оставите да се охлади и још мало згусне.
Направите сос од сочива тако што ћете у лонцу за кување или великом тигању за кување, загрејати 1 кашику маслиновог уља на средњој ватри. Пржите лук и бели лук кратко, 3 до 4 минута док не замирише, редовно мешајући. Умешајте кувано сочиво, изгњечени парадајз и бујон или воду. Зачините са мало соли и додајте оригано, мускатни орашчић и прстохват млевеног цимета. Пустите да прокључа, а затим смањите ватру и покријте само делимично. Крчкајте око 15 до 20 минута. Док се сос од сочива кува, испеците поврће. Кромпир, тиквице и кришке патлиџана поређајте на лагано науљени плех. Премажите маслиновим уљем. Пеците у загрејаној рерни 15 до 20 минута. Саставите мусаку у ватросталној посуди. Прво сипајте мало соса од сочива на дно посуде за печење и распоредите. Преко тога послажите поврће. Додајте остатак соса од сочива. На крају премажите бешамел сосом, пазећи да га добро изравнате задњом страном кашике.
Ставите тепсију на средњу решетку загрејане рерне. Пеците 45 минута или док горњи слој бешамела не добије златно смеђу боју. Скините са ватре и оставите да одстоји најмање 20 минута пре сечења и сервирања. Уживајте!
(stvarukusa)
Препоручујемо

ПРЖЕНИ КРОМПИР СА ПЕЧУРКАМА И ПАПРИКОМ: Једноставан ручак који се брзо спрема
17. 11. 2024. у 07:00

ГОВЕЂИ ГУЛАШ СА ДОМАЋИМ КНЕДЛАМА: Гурмански ужитак коме нећете одолети
14. 11. 2024. у 10:00

УКРАЈИНА ИЗДАЛА УПОЗОРЕЊЕ: Руси ће ноћас лансирати ракету која може да носи нуклеарно оружје
РУСИЈА планира „тренажно“ лансирање интерконтиненталне балистичке ракете РС-24 „Јарс“ у ноћи између 18. и 19. маја, саопштила је украјинска војна обавештајна служба (ГУР) 18. маја.
18. 05. 2025. у 15:55

ИНЦИДЕНТ У ДРУГОМ КРУГУ ИЗБОРА У РУМУНИЈИ: Полиција извела председничког кандидата са бирачког места (ВИДЕО)
РУМУНСКИ председнички кандидат и лидер националистичке странке Алијанса за уједињење Румуна Ђорђе Симион и фаворит на прошлогодишњим поништеним изборима, Калин Ђорђеску, полиција је извела са бирачког места у Могошоаји (предграђу Букурешта).
18. 05. 2025. у 09:54

САМО 5 ЗЕМАЉА: Ко је све гласао за Србију и како - максималних 12 од комшија (ФОТО)
ПОСЛЕ завршеног финала "Евровизије 2025", на званичном сајту престижног музичког такмичења објављено је и како су гласале земље учеснице у полуфиналима.
18. 05. 2025. у 11:34
Коментари (0)