МУСАКА ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА БЕЗ МЕСА: Савршен спој неодољивих мириса и укуса

Новости онлине

18. 11. 2024. у 11:05

Плави патлиџан се савршено уклапа са сочивом, а бешамел сос употпуњује ову комбинацију.

МУСАКА ОД ПЛАВОГ ПАТЛИЏАНА БЕЗ МЕСА: Савршен спој неодољивих мириса и укуса

Foto: Shutterstock

Састојци:

  • 700 г патлиџана, ољуштеног и исеченог по дужини
  • со по укусу
  • 3 кромпира, ољуштена и исечена по дужини
  • 2 велике тиквице, насечене по дужини
  • маслиново уље по укусу

За бешамел сос:

  • 50 мл маслиновог уља
  • 80 г вишенаменског брашна
  • 1/2 кашичице соли
  • 1/4 кашичице млевеног мускатног орашчића
  • 500 мл млека, загрејаног
  • 2 велика јајета

За сос од сочива:

  • 1 жути лук, исецкан
  • 2 чена белог лука, млевена
  • 160 г куваног сочива
  • 400 г парадајза, изгњеченог
  • 60 мл бујона или воде
  • 1 кашичица сувог оригана
  • ½ кашичице мускатног орашчића
  • прстохват цимета

Припрема:

За мусаку загрејте рерну на 200 степени. Док се рерна загрева, раширите кришке патлиџана на велики плех обложен папиром за печење и поспите сољу па оставите да одстоји 20 до 30 минута. Осушите папирним убрусима. Док патлиџан стоји, направите бешамел сос. У великој шерпи загрејте маслиново уље на средње јакој ватри. Умешајте брашно, со и бибер. Пржите док не добије златну боју. Постепено додајте загрејано млеко, непрестано мутите. Наставите са кувањем, повремено мешајући, на средњој ватри 5 до 7 минута. Додајте мускатни орашчић. У малој чинији умутите малу количину вреле мешавине бешамела са 2 јајета. Затим све вратите у тигањ са преосталом мешавином бешамела. Наставите да мешате док лагано не прокључа, још два минута. Пробајте и прилагодите со и бибер. Скините са ватре и оставите да се охлади и још мало згусне.

Направите сос од сочива тако што ћете у лонцу за кување или великом тигању за кување, загрејати 1 кашику маслиновог уља на средњој ватри. Пржите лук и бели лук кратко, 3 до 4 минута док не замирише, редовно мешајући. Умешајте кувано сочиво, изгњечени парадајз и бујон или воду. Зачините са мало соли и додајте оригано, мускатни орашчић и прстохват млевеног цимета. Пустите да прокључа, а затим смањите ватру и покријте само делимично. Крчкајте око 15 до 20 минута. Док се сос од сочива кува, испеците поврће. Кромпир, тиквице и кришке патлиџана поређајте на лагано науљени плех. Премажите маслиновим уљем. Пеците у загрејаној рерни 15 до 20 минута. Саставите мусаку у ватросталној посуди. Прво сипајте мало соса од сочива на дно посуде за печење и распоредите. Преко тога послажите поврће. Додајте остатак соса од сочива. На крају премажите бешамел сосом, пазећи да га добро изравнате задњом страном кашике.

Ставите тепсију на средњу решетку загрејане рерне. Пеците 45 минута или док горњи слој бешамела не добије златно смеђу боју. Скините са ватре и оставите да одстоји најмање 20 минута пре сечења и сервирања. Уживајте!

(stvarukusa)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева

ШТА ЈЕ АТАЦМС КОЈИМ ЋЕ УКРАЈИНА УДАРИТИ НА РУСИЈУ? Америчка ракета има домет 300 км, користи се за гађање ових циљева

АДМИНИСТРАЦИЈА америчког председника Џозефа Бајдена укинула је данас ограничења која су досад Украјини блокирала употребу америчког оружја за нападе дубоко на руску територију.

17. 11. 2024. у 19:48

ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ: Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

"ТЕРАЛИ СУ МЕ ДА РАДИМ ЈУТАРЊИ ПРОГРАМ, НАСИЛНО - ПО КАЗНИ": Оливера Ковачевић о каријери на РТС-у

ВОДИТЕЉКА Оливера Ковачевић је о својим почецима, изазовима у послу, о томе зашто понекад пожели да буде викиншка ратница, као и о свему што јој даје снагу и инспирацију.

17. 11. 2024. у 09:28

Коментари (0)

КРАЈ КАРИЈЕРЕ - ИСТОГ ЧАСА! Чим се окончало финале Завршног мастерса Синер - Фриц, рекао је збогом тенису!