САЛАТА ОД ЦВЕКЛЕ СА СИРОМ И ПИСТАЋИМА: Богатог укуса, хранљива и једноставна за спремање
Богата салата од цвекле са сиром и пистаћима је одлична за вечеру или као прилог.
Foto: prt scr / yt / Tatyana's Everyday Food
Састојци:
За печену цвеклу:
- 2 средње цвекле, целе
- 15 мл маслиновог уља
- морска со
За салату:
- 1 велика главица коморача
- 3 средње поморанџе
- 145 г беби руколе
- 230 г младог сира
- 40 г сецканих пистаћа
За прелив за салату:
- рендана корица од 1 великог лимуна
- 80 мл свеже цеђеног лимуновог сока
- 80 мл маслиновог уља
- 2 велика чена белог лука
- 1 кашика сенфа
- 15 мл меда
- 1/2 кашичице морске соли
- млевени црни бибер, по укусу
- 1/2 кашике свеже мајчине душице
Припрема:
За ову салату прво припремите цвеклу. Загрејте рерну на 220°Ц. Оперите цвеклу и осушите је тапкањем. Не љуштите је. Сваку цвеклу ставите на мали лист фолије, а веће цвекле исеците на пола. Попрскајте мало маслиновог уља преко врха и лагано зачините морском сољу. Чврсто умотајте цвеклу у фолију и ставите у малу посуду за печење.
Пеците цвеклу на 220°Ц док не омекша – око 30 до 45 минута, у зависности од величине цвекле. Извадите је из рерне, из фолије и охладите је на собној температури. Након тога припремите састојке за салату. Када се цвекла довољно охлади да се може руковати, користите нож да је ољушите, а затим је исеците на танке кришке.
Затим припремите цитрусе, оштрим ножем одсеците кору, а затим исеците поморанџе на танке кришке. Ставите их у чинију и оставите са стране.
Затим, припремите коморач. Одсеците зелене стабљике (горњи део) и оставите са стране за касније. Врло таннко исеците коморач. Ставите га у чинију и покријте је пластичном фолијом да коморач не би потамнео. Ситно исецкајте пистаће.
За дресинг за салату, почните са кором лимуна. Додајте кору једног великог лимуна у велику мерну шољу. Исцедите сок од лимуна. Сипајте маслиново уље. Користите изрендајте ченове белог лука и додајте у дресинг. Додајте два сенфа, мед и зачините сољу, свеже млевеним црним бибером и свежом мајчином душицом. Све умутите.
Поређајте салату на великом тањиру или у великој чинији. Помешајте руколу са танко исецканим коморачем. Додајте исечену цвеклу преко руколе. Сир одвојите на мале комаде и равномерно распоредите по салати. Затим додајте кришке цитруса, па поспите исецканим пистаћима.
(stvarukusa)
ДРАМАТИЧНО УПОЗОРЕЊЕ ОРБАНА: Ситуација је опасна, Европа је на прагу рата
МАЂАРСКИ премијер Виктор Орбан изјавио је данас да је ситуација опасна и да је Европа на прагу рата.
15. 11. 2025. у 18:52
ЗЕЛЕНСКИ АЛАРМИРАО ЕВРОПУ: Русија ће покренути велику агресију на континент, позната и година
УКРАЈИНСКИ председник Володимир Зеленски тврди да Русија планира да покрене велику агресију на европском континенту 2029. или 2030. године, наводећи да на то указује повећана руска производња оружја.
13. 11. 2025. у 10:54
НАРОДНА ВЕРОВАЊА: Каква нас зима чека ако је ВЕДРО на Ђурђиц
СРПСКА православна црква и верници данас прослављају Ђурђиц, празник посвец́ен преносу моштију Светог Ђорђа из Никомидије (данашњи Измир) у Лиду, што је било испуњење његове последње жеље.
16. 11. 2025. у 17:05
Коментари (0)