3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство

Новости онлине

22. 03. 2025. у 08:30

Иако носи назив Мађарица занимљиво је да овај колач заправо уопште не потиче из Мађарске.

3 НАЈБОЉА РЕЦЕПТА ЗА КОЛАЧ МАЂАРИЦУ: Најлепши југословенски колач који враћа у детињство

Foto: Shutterstock

 Деценијама се налазио на нашим трпезама, а многи је памте као најлепши колач детињства. Мађарица је један од омиљених колача у нашим крајевима, позната по слојевима финог теста и богатом чоколадном филу.

 

Традиционална Мађарица

Састојци:

За коре:

  • 700 г брашна
  • 200 г шећера
  • 1 кесица прашка за пециво
  • 200 г маргарина или маслаца
  • 2 јаја
  • 200 мл млека

За фил:

  • 1 л млека
  • 200 г шећера
  • 3 кесице пудинга од чоколаде
  • 150 г црне чоколаде
  • 150 г маслаца

За глазуру:

  • 150 г црне чоколаде
  • 2 кашике уља

Припрема:

Помешајте суве састојке (брашно, шећер, прашак за пециво), па додајте маргарин и трљајте прстима док не добијете мрвичасту смесу.

Додајте јаја и млеко, па умесите глатко тесто. Поделите га на 6 једнаких делова. Сваку кору танко развуците и пеците на полеђини плеха у претходно загрејаној рерни на 180°Ц, око 5-7 минута, док благо не порумени.

Скувајте пудинг од чоколаде према упутству на кесици, користећи млеко и шећер. У врућ пудинг умешајте чоколаду и маслац док се не отопе и фил постане гладак.

Филујте коре чоколадним филом, редом слажући једну на другу. Последња кора остаје ненафилована.

Отопите чоколаду с уљем и прелијте преко последње коре. Оставите колач у фрижидеру преко ноћи да се стегне, па га сеците на танке правоугаонике.

Брза Мађарица (с готовим корама)

Састојци:

  • 1 паковање готових кора за Мађарицу (5-6 комада)

За фил:

  • 1 л млека
  • 6 кашика шећера
  • 6 кашика брашна
  • 2 кашике какаоа
  • 150 г маслаца
  • 150 г чоколаде за кување

За глазуру:

  • 150 г чоколаде
  • 2 кашике уља

Припрема:

У млеку размутите шећер, брашно и какао. Кувајте на тихој ватри уз непрестано мешање док се не згусне. У врућ фил умешајте чоколаду и маслац док се не отопе. Филујте готове коре топлим филом. На крају прелијте глазуром од чоколаде и уља. Оставите колач у фрижидеру неколико сати да се стегне.

 

Мађарица с карамел филом

Састојци:

За коре:

  • 500 г брашна
  • 200 г маргарина
  • 150 г шећера
  • 1 јаје
  • 1 кашика киселе павлаке
  • 1 кашичица прашка за пециво

За фил:

  • 200 г шећера (за карамел)
  • 1 л млека
  • 5 кашика брашна
  • 200 г маслаца

За глазуру:

  • 150 г црне чоколаде
  • 2 кашике уља

Припрема:

Умутите све састојке за коре и направите глатко тесто. Поделите тесто на 5-6 делова, развуците танке коре и пеците их на 180°Ц, 5-7 минута. У шерпи отопите шећер на средњој ватри док не добије златну боју (карамелизујте га). Додајте млеко (пажљиво, јер може прскати) и кувајте док се карамел не растопи. Умутите брашно с мало млека, па га додајте у карамел смесу и кувајте док се фил не згусне. Умешајте маслац док је фил још топао. Филујте коре карамел филом и завршите глазуром од чоколаде.Оставити да одстоји преко ноћи да би коре омекшале и колач се лакше секао.

(glossy)

БОНУС САДРЖАЈ

Представљамо вам ризницу података који не говоре само о саставу јела, већ и о једном начину живота када се имало времена за дугу припрему јела и када је цела породица седела за столом. Учините корак ка очувању домаће кулинарске традиције од заборава и поручите ову заиста вредну књигу на линку: Традиционални рецепти домаће српске кухиње.

Турска кухиња је оставила неизбрисив траг на кухињу балканских народа. У овој књизи ћете пронаћи вековима старе рецепте који су пажљиво одабрани како бисте вашу кухињу подигли на завидан ниво. Поручите на овом линку и крените путем вечних укуса које сви обожавају: ТУРСКА КУХИЊА са вековним рецептима.

Ова књига није само обичан кувар, већ и невероватна прича о Италији, њеној историји, обичајима и култури. Откријте највећа достигнућа италијанске кулинарске уметности на јединственом путовању Апенинским полуострвом у друштву кувара Академије Барила. Поручите на линку: Италијанска кухиња: рецепти с потписом старих мајстора.

JEREMY PANG, основао је 2009. школу wока, једину азијску школу у средишту Лондона. Јединствен дар да своје знање пренесе полазницима на приступачан и занимљив начин убрзо му је донео признање ауторитета у свијету кинеске кухиње. За ову књигу кажу да је ремек-дело, поручите је још данас: Кинеска кухиња - изворни кинески рецепти.

Пратите нас и путем иОС и андроид апликације

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
ПОГОЂЕНА КЉУЧНА ТАЧКА ЗА ТРАНЗИТ ГАСА У ЕУ: Велика експлозија и пожар у Суџи, сумња се на украјински напад (ВИДЕО)

ПОГОЂЕНА КЉУЧНА ТАЧКА ЗА ТРАНЗИТ ГАСА У ЕУ: Велика експлозија и пожар у Суџи, сумња се на украјински напад (ВИДЕО)

ВЕЛИКИ пожар избио је у петак рано ујутру на гасној мерно-регулационој станици Суџа у руској Курској области, кључној тачки за транзит руског гаса ка Европској унији, према извештајима руских медија.

21. 03. 2025. у 08:03

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ ПОГИНУЛЕ ДЕЦЕ ФОРМИРАЛИ ЖИВИ ШТИТ: Не дозвољавају да се тела однесу на обдукцију

РОДИТЕЉИ који су у пожару изгубили своју децу у дискотеци "Пулс" у Кочанима не дозвољавају да се тела настрадалих однесу на додатну обдукцију у Скопље, тражећи да им се одмах предају како би припремили сахране, јавља Плусинфо.

16. 03. 2025. у 19:40

Коментари (0)

БОМБА У ИТАЛИЈИ: Јувентус смењује Тијага Моту, стиже легенда Интера (ФОТО)