LEK IZ PRIRODE: Zašto je dobra šaka trešanja dnevno

Доктор у кући

07. 06. 2022. u 09:00

DA biste sačuvali dobro zdravlje, sad kada ih ima jedite bar šaku trešanja dnevno. Trešnja je izuzetno lekovita. Naime, zbog velike količine aktioksidanasa, štiti od srčanih oboljenja, kancera i artritisa.

ЛЕК ИЗ ПРИРОДЕ: Зашто је добра шака трешања дневно

Foto: Shutterstock/Ilustracija

Bogat su izvor melatonina, jedinjenja koje reguliše otkucaje srca i ciklus spavanja, tako da su idealne za sve one koji imaju problema sa nesanicom i hroničnim umorom.

Sadrže beta-karoten i vitamin A, čak 20 puta više nego jagode i brusnice. Bogate su vitaminima C i E, gvožđem, vlaknima, folnom kiselinom, kalijumom i magnezijumom.
Za trešnje se kaže da su "hrana za mozak", jer pozitivno utiču na mentalno zdravlje. Sprečavaju slabljenje pamćenja i štite od Alchajmerove bolesti. Ublažavaju, takođe, i simptome gihta i artritisa, jer pomažu u eliminaciji mokraćne kiseline u krvi.

Sprečavaju gubitak vida i pojavu katarakte. Zbog vlakana koje sadrže, dobre su za probavu.

Ne sadrže dosta kalorija, tako da su idealan obrok, užina ili dezert za sve one koji žele da smršaju. Mogu da ublaže bol, jer imaju antiinflamatorno dejstvo.

Preporučuju se kod bolova u mišićima i tetivama. Sportisti i atletičari imaju običaj da nakon treninga pojedu po jednu porciju trešanja.

Zbog velike količine vode, kalijuma i vlakana, deluju kao laksativ. Bogate su flavonoidima, sprečavaju oštećenje ćelija u organizmu.

Iako su zdrave trešnje se ne preoporučuju osobama sa insuficijencijom jetre i bubrega. Trešnje su zabranjene i za obolele od dijabetesa, jer sadrže veliku količinu šećera i ugljenih hidrata. Međutim, zbog toga što pozitivno utiču na vid, mogu se povremeno uključiti u ishranu dijabetičara, isključivo kada doktor da odobrenje.

Peteljke

ČAJ od osušenih petljki tršnje preporučuje se osobama koje bi trebalo da izbace kamen ili pesak iz bubrega i mokraćnih kanala. Priprema je vrlo jednostavna. U litar vode prokuva se šaka peteljki. Poklopljena tečnost treba da odstoji sat vremena i zatim se procedi. Pije se tri do četiri puta dnevno po jedna šolja. Može se zasladiti medom.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ALBANCI U ŠOKU: Ne mogu da veruju uz koju pesmu je Srbin ušao u ring u Tirani (VIDEO)