ZDRAVIJE JE PRIPREMLJENO NA PARI: Hrana "na kašiku" neprocenljiva za zdravlje (JELOVNIK)
ZA mnoge je zdrava ishrana ona koja se jede na kašiku. S toga ne čudi što su mnoga tradicionalna jela upravo takva.
Međutim, činjenica je da se određene hranljive materije, pre svega u povrću, "ubijau" kuvanjem. Ipak, stručnjaci za ishranu naglašavaju da termička obrada hrane ima svoje dobre strane, jer se kuvanjem oslobađaju bioflavonoidi, materije čija je iskoristljivost u svežem povrću svega 15 odsto. Ali, kada je o izboru termičke obrade reč, ističe se da je najbolje kuvanje na pari.
Inače, najznačajniji bioflavonoidi su karotenoidi. U jestivim namirnicama nalazi se oko 50 karotenoida, a najpoznatiji je beta-karoten. Međutim, od podjednakog značaja su i likopen, lutein i zeaksantin. Svaka termička ili mehanička obrada omogućiće da se ove materije oslobode iz povrća, a seckanje, sjedinjavanje i kuvanje povećavaju njihovu bioiskoristljivost.
Prilikom klasičnog kuvanja mnoge hranljive materije zadržavaju se u vodi, i na taj način se smanjuje njihov sadržaj u namirnici, dok se kuvanjem na pari to ne dešava.
Kuvanjem na pari povrće se izlaže kratkotrajnoj visokoj temperaturi i uglavnom je dovoljno sedam-osam minuta za njegovu pripremu. Zbog kratkog vremena obrade u povrću mogu da se očuvaju i osetljivi vitamini.
S druge strane pogrešan način pripreme povrća umnogome umanjuje iskoristljivost vrednih materija prisutnih u namirnici. Preterano dodavanje masnoća, soli, pohovanje, dodavanje brašna i prezli, i vrlo kvalitetne namirnice pretvara u hranu koja šteti zdravlju.
Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik od namirnica kuvanih na pari:
Ponedeljak
Doručak: kašičica meda, čaša vode, ovsena kaša sa suvim voćem i orašastim plodovima
Ručak: brokoli, krompir i riba kuvani na pari i začinjeni po ukusu bez mnogo ulja
Večera: integralni pirinač sa šampinjonima i povrćem kuvanim na pari
Utorak
Doručak: dva barena jaja, dve manje kriške integralnog hleba i šargarepa kuvana na pari
Ručak: barena junetina sa keljom na pari
Večera: salata od integralnih makarona, tunjevine, začinjena sitno iseckanim crnim lukom skuvanim na pari
Sreda
Doručak: ovsena kaša sa kokosovim pahuljicama i bananom
Ručak: mešavina sitno iseckanog povrća skuvana na pari i meso po izboru
Večera: palenta sa sirom
Četvrtak
Doručak: kifla sa domaćom ribljom paštetom i šolja kefira
Ručak: karfiol i brokoli kuvani na pari sa komadićima pilećeg filea, začinjeno po ukusu
Večera: namaz od avokada, dve kriške integralnog hleba
Petak
Doručak: integralni hleb, ajvar i parče mladog sira
Ručak: riba i salata od cvekle sve kuvano na pari
Večera: krompir sa blitvom kuvanom na pari
DIGNUTI NATO AVIONI POSLE NAPADA NA UKRAJINU: Hitno se oglasio Zelenski, imao poruku za Putina (FOTO/VIDEO)
RUSIJA je pokrenula masovni vazdušni napad na Ukrajinu na božićno jutro po gregorijanskom kalendaru.
25. 12. 2024. u 11:16
PRVI SNIMCI UKRAJINSKOG NAPADA NA RILSK: Najmanje šest mrtvih i desetine povređenih, gore automobili (VIDEO)
ŠEST osoba, među kojima i jedno dete, ubijeno je u Rilsku, u oblasti Kursk, kao rezultat raketnog udara ukrajinskih oružanih snaga, saopštio je vršilac dužnosti guvernera Kurske oblasti Aleksandar Hinštajn.
20. 12. 2024. u 17:07
PLANETI PRETI SCENARIO IZ 1815. Posle događaja na planini koja je promenila svet usledile tragedije: "Pitanje nije da li će, nego KADA!"
„EFEKTI bi mogli biti još gori nego što smo videli 1815."
25. 12. 2024. u 15:54
Komentari (0)