KREMA ŠTITI OD KOMARACA, A ČAJ SMIRUJE ŽELUDAC: Lek iz prirode - Matičnjak, dobar i za stomak i za glavu

I. K.

08. 07. 2024. u 07:00

ZA one koji često imaju tegobe sa želucem, nadimanjem, pa i neprijatnim osećajem u stomaku koji tera na povraćanje rešenje je u šolji čaja od matičnjaka. Ova biljka sada može da se nabere u prirodi i spremi za kućnu apoteku.

КРЕМА ШТИТИ ОД КОМАРАЦА, А ЧАЈ СМИРУЈЕ ЖЕЛУДАЦ: Лек из природе - Матичњак, добар и за стомак и за главу

Foto Shutterstock

Čaj od matičnjaka savetuje se i u slučaju bolnih menstruacija, umirenje nervoze, a kreme na bazi matičnjaka mogu da budu dobra zaštita protiv uboda komaraca.

Istraživanja su pokazala da matičnjak može da bude od velike koristi u poboljšavanju simptoma demencije i poboljšanju kvaliteta života, pa bi dementnim osobama u toku dnevnih rituala brige o njima trebalo nuditi i čaj od matičnjaka.

Tri šolje dnevno

ČAJ od matičnjaka se priprema tako što se kašika lista prelije šoljom ključale vode, ostavi se da odstoji 10 do 15 minuta, nakon čega čaj treba procediti i popiti. Dnevno se pije najviše dve do tri šolje.

Zbog svog prijatnog ukusa mnogi imaju pozitivno iskustvo sa čajem od matičnjaka. Ankete su pokazale da ih on najčećše umiruje i čini spokojnijim, bolje spavaju, ublažava probavne tgobe, ublažava simptome depresije i poboljšava koncentraciju.

Farmaceuti ističu da ukoliko koristite lekove za lečenje bolesti štitne žlezde, sedative ili lekove koji se koriste kod povišenog očnog pritiska, ne preporučuje se istovremena primena preparata na bazi matičnjaka zbog mogućih interakcija.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MAJDOV PROGOVORIO: Počelo je od LGBT zastava, a ako mi braniš da se krstim, ne igram po tim pravilima