HRANA KAO ANTIHISTAMINIK: Uz ove namirnice ublažite alergije (JELOVNIK)
PODACI Evropske akademije za alergologiju i kliničku imunologiju (EAACI), pokazuju da su alergije najrasprostranjenija hronična bolest na starom kontinentu.

Foto Shutterstock
Čak 20 odsto pacijenata ima težak oblik bolesti sa svakodnevnim strahom od napada astme, anafilaktičkog šoka ili smrti od alergijske reakcije. Iako postoje efikasni lekovi kojima alergija može da se drži pod kontrolom, mnogi bez većih doza ne uspevaju da savladaju napade. Ako ste skloni alergijskim reakcijama na hladnoću, znoj, kućnu hemiju ili životinjsku dlaku stručnjaci savetuju da povedete računa i o ishrani, jer i ona ima značajnu ulogu.
Postoje namirnice koje sadrže nizak procenat alergena. To su kiselo mleko, sitan sir, kačkavalj, kuvano ili dinstano goveđe meso, piletina, heljda, pirinač, ječam, kukuruzno i ovseno brašno. Od povrća to su kupus, brokoli, krastavac, spanać, mirođija, peršun, zelena salata, tikvice.
Maslinovo i suncokretovo ulje su takođe dobar izbor, a voće bi trebalo jesti po izboru, zavisno kakave tegobe uzrokuje i da li dovodi do ukrštene alergijske reakcije.

Foto: Printskrin Jutjub/Uradi Sama- Ideje za kreativce
Ponedeljak
doručak: projara sa rendanim tikvicama, kiselo mleko
ručak: čorba od brokolija, grašak sa piletinom, kupus salata
večera: pire od kukuruza šećerca i brokolija, belo pileće meso i krastavac

Foto: Shutterstock
Utorak
doručak: kaša od ovsenih pahuljica, jogurta i banane
ručak: čorba od povrća po izboru, goveđe ćufte u paradajz sosu, pire od krompira i karfiola, krastavac salata
večera: pirinčani rezanci, sos od spanaća i slanine

Privatna arhiva
Sreda
doručak: pogačice od heljde i kiselo mleko
ručak: čorba od pilećeg mesa, pohovane tikvice začinjene sa belim lukom, krastavac salata
večera: namaz od sitnog sira začinjen mirođijom i prepečen hleb

Foto: Shutterstock
Četvrtak
doručak: ovsene pahuljice sa kiselim mlekom, voćem po izboru i crnom čokoladom
ručak: čorba od brokolija, batak, pire od batat krompira, kupus salata
večera: mafini od leblebije i povrća, šargarepa isečena na štapiće

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja
Petak
doručak: palenta sa slaninom i semenkama susama, kiselo mleko
ručak: goveđa supa, boranija sa goveđim mesom, kupus salata
večera: pirinčani rezanci sa sosom od povrća

Foto: Free Images Pixabay
Subota
doručak: palačinke od heljdinog brašna, domaći džem od šljiva
ručak: čorba od tikvica, pileće meso na žaru, pirinač sa povrćem, šargarepa salata
večera: integralni hleb sa humusom i ćurećim prsima, kiselo mleko

Foto Shutterstock
Nedelja
doručak: projara sa tikvicama, kiselo mleko
ručak: pileća supa, letnja sarma od pirinča i junetine
večera: palačinke od heljde sa humusom i povrćem

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

NEMA KAMERA, RADARA, NI POLICIJE: U Srbiji uveden NOV NAČIN merenja brzine - kazne stižu na kućnu adresu
SISTEM koji funcioniše potpuno automatski.
03. 07. 2025. u 19:09
Komentari (0)