ISHRANA U TRI FAZE: Savet stručnjaka - Evo šta da jedete posle operacije debelog creva

I. K.

13. 10. 2024. u 07:00

NAKON operacije debelog creva neophodan je odgovarajući režim ishrane kako bi oporavak bio brži, sigurniji i sa manje tegoba. Bez obzira na to da li ste debelo crevo operisali zbog karcinoma, polipa ili diretikuloze, jelovnik je za sve isti.

ИСХРАНА У ТРИ ФАЗЕ: Савет стручњака - Ево шта да једете после операције дебелог црева

Foto Shutterstock

Hirurzi i stručnjaci za ishranu operisanima od debelog creva savetuju da imaju četiri do šest manjih obroka dnevno, da se jede polako, uzimajući male zalogaje. Važno je i da se žvaće temeljno, zatvorenih usta. Savet je i da se sedi uspravno dok se jede, kao i pola sata posle obroka.

Među važnim savetima je i da se smanji unos progutanog vazduha i da se izbegava pijenje na slamku, žvakanje žvaka i pušenje cigareta.

Pripremljena hrana treba da bude meka, rastresita i što više vlažna.

Posle otpusta iz bolnice režim isharne se sastoji iz ove tri faze:

Samo kašasto

Kašasta ishrana se preporučuje u prvih nekoliko dana po otpustu. Dnevnu ishranu bi trebalo podeliti na šest obroka. U ovoj fazi namirnice je potrebno tretirati kuvanjem ili pečenjem u rerni, zatim miksirati u blenderu do kašaste konzistencije. Voće i povrće potrebno je prethodno očistiti od kore i semenki. Ovu fazu čine namirnice i jela koja zahtevaju malo žvakanja i lako gutanje, kao što su supe, bujoni, kaše od lako svarljivog mesa (riba, piletina, ćuretina), pire od povrća (osim paradajza i brokolija), pire od jabuke ili banane, puding, sladoled, voćni jogurt, kiselo mleko...

Foto Shutterstock

Lagana hrana

Nakon kašaste hrane, prelazi se na meku-laganu hranu. Izbor namirnica je isti kao u prethodnim fazama, ali se koriste kao mlevene, gnječene ili sitno iseckane. Mekana-lagana faza traje nedelju do dve dana, u zavisnosti kako se osećate i da li ste spremni da pređete na sledeću fazu. Nepoželjne namirnice su kafa, gazirana pića, limunada, alkohol, jaki čajevi, mek (gnjecav) hleb, cela zrna žitarica, masna, začinjena, dimljena mesa i mesne prerađevine, jaki začini, konzervisani i rafinisani proizvodi, slaniši i slatkiši, kao i sve povrće koje nadima - brokoli, prokelj, kupus, karfiol, krastavac.

Foto Shutterstock

Normalna hrana

Sledi faza prelaska na normalnu hranu koja ima malo ostatka. Treba izbegavati mahunarke, kao što su pasulj, grašak i boranija, semenke (bundeva, golica, suncokret, čija) i orašaste plodove (badem, lešnik, orah, kikiriki, pistaći"). Ova faza se završava sa navršenih šest do osam nedelja od operacija. Po završetku ove faze postepeno se uvodi voće i povrće u sirovom stanju (zelena salata, jabuka). Gnjecav hleb, tortilje, bavarske kifle, crvena mesa se, takođe, ne preporučuju šest do osam nedelja od operacije.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

POZNATI PEVAČ UMRO NA SCENI: Koncert prekinut zbog tragedije