SAMO LAGANI I NEMASNI OBROCI: Posle operacije žučne kese obratite pažnju na ishranu (JELOVNIK)
OPERACIJA žučne kese (holecistektomija) jedan je od najčešće izvođenih hirurških zahvata u celom svetu.

Foto Shutterstock
Dominantni razlozi za odstranjivanje žučne kese su njena hronična ili akutna upala, postojanje kamenčića, polipa ili "mulja". Kod svih pacijenata nakon uspešno izvedenog zahteva ključna mera za oporavak je dijetalni režim ishrane, a neophodno je da se sprovodi u prvih mesec dana nakon operacije.
Osnovno pravilo ovog režima ishrane je da nema masnih obroka. Umerenost je ključa, a savetuje se odstajao hleb ili dvopek, griz pšenični ili pirinčani, testenine, špagete. Poželjni su manje masni mlečni proizvodi, kao i nemasna mesa poput piletine, nemasne ribe, pilećih i ćurećih prsa...Od povrća se ne preporučuju pasulj, grašak, boranija, krastavac, rotkvice, kiseli kupus, crni i beli luk, konzervisano povrće i sok od paradajza.

Foto: Shutterstock
Voće je najbolje jesti kao kompot sa obaveznim odstranjivanjem kore.
Da biste se zasladili na dvopek može da se namaže malo džema ili marmelade, a od napitaka su dozvoljeni blagi čajevi, i razblaženi voćni sokovi.
Od začina se ne preporučuju biber, aleva paprika, senf, ren, ljuta paprika, alkoholno sirće. Da bi hrana bila ukusnija koristite morsku so, peršunov list, limunov sok, bosiljak, majčinu dušicu, cimet i đumbir.
Evo kako bi mogao da izgleda petodnevni jelovnik:

Foto: Shutterstock
Ponedeljak
Doručak: pšenični griz
Užina: nemasno pecivo i šolja jogurta
Ručak: špagete u sosu sa pilećim belim mesom
Večera: dva dvopeka sa namazom od niskomasne pavlake i dva parčeta ćurećih prsa

Foto: Shutterstock
Utorak
Doručak: kaša od kukuruznog griza, začinjena sa nemasnom pavlakom i malo prepečenog susama
Užina: kompot od jabuka
Ručak: oslić pečen u rerni sa krompirom kao varivom
Večera: projara sa mladim sirom

Foto: Free Images Pixabay
Sreda
Doručak: dva kuvana belanca i sendvič od dvopeka sa namesnom pavlakom i pilećim prsima
Užina: pečena jabuka
Ručak: čorba od junećeg mesa, dva dvopeka
Večera: pšenični griz

Foto Shutterstock
Četvrtak
Doručak: dva krompira pečena u rerni, blago začinjena, šolja jogurta
Užina: ceđeni sok od voća
Ručak: tikvice punjene junećim mesom, dva dvopeka
Večera: laneno seme razmućeno u šolju niskomasnog jogurta

Foto Shutterstock
Petak
Doručak: kukuruzni griz sa nemasnim sirom
Užina: kompot od suvih šljiva i jabuka
Ručak: belo pileće meso i salata od barenog brokolija
Večera: projara sa šoljom kefira

RUSI ODBILI PREKID VATRE I GOMILAJU JAKE SNAGE KOD LIMANA: Sprema se velika ofanziva, ništa od mira u narednim mesecima!
JUČE je Moskva odbila mirovni predlog i prekid vatre na 30 dana sa Ukrajinom. Visoki zvaničnici Trampove administracije u poslednjim danima vode razgovore o tome da Vašington možda neće biti u stanju da izdejstvuje prekid vatre između Rusije i Ukrajine u narednim mesecima. Za to vreme, Moskva gomila trupe u Donjeckoj oblasti i sprema se za veliku ofanzivu.
02. 04. 2025. u 14:59

SRBI VIŠE NE MOGU DA PUTUJU BESPLATNO U OVU EVROPSKU ZEMLjU: Treba vam posebna dozvola, evo koliko košta
EVROPSKI državljani koji putuju u Veliku Britaniju od danas moraju imati digitalnu propusnicu za ulazak u zemlju, za koju britanska vlada tvrdi da će poboljšati bezbednost granica.
02. 04. 2025. u 10:16

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)