BEZ NJIH NEMA ZDRAVE I IZBALANSIRANE ISHRANE: Integralne žitarice da smršate (JELOVNIK)

Ивана Ковачић
Ivana Kovačić

25. 03. 2025. u 06:15

IAKO su ugljeni hidrati "okrivljeni" da su glavni uzrok gojenja i da bi za mršavljenje trebalo izbaciti hleb i druge proizvode od žitarica sa trpeze, činjenica je da su ugljeni hidrati neophodan deo zdrave i izbalansirane ishrane. Oni telu obezbeđeuju energiju, popravljju pamćenje i podižu raspoloženje.

БЕЗ ЊИХ НЕМА ЗДРАВЕ И ИЗБАЛАНСИРАНЕ ИСХРАНЕ: Интегралне житарице да смршате (ЈЕЛОВНИК)

Foto Shutterstock

Ipak, ugljeni hidrati se, kao i masti i proteini razlikuju po svojim nutritivnim kvalitetima. Stručnjaci za ishranu savetuju da je najbolji izbor ugljenih hidrata u formi integralnih žitarica.

S obzirom na to da integralne žitarice, osim drugih brojnih hranljivih sastojaka, obiluju dijetnim vlaknima, one obnavljaju i podstiču aktivnost probavnog trakta, hrane telo vitaminima, mineralima, celulozom i bioaktivnim supstancama. Integralne žitarice mogu da poboljšaju opšte zdravstveno stanje, a uz to i čiste kožu, pa i akne mogu da nestanu.

Evo kako bi mogao da izgleda jelovnik sa povećanim unosom integralnih žitarica:

 

Foto: Shutterstock

Ponedeljak

Doručak: kuvano celo zrno pšenice, po ukusu zaslađeno medom ili posoljeno

Ručak: porcija barenog integralnog pirinča, čorba sa povrćem i mesom, sezonska salata

Večera: kiselo mleko sa lanenim semenkama

 

Foto: Printskrin Jutjub/ Moja mala kuhinja

Utorak

Doručak: napraviti ovsenu kašu od ovsenih pahuljica i ključale vode, začinite suvim voćem i orašastim plodovima po želji.

Ručak: rižoto od integralnog pirinča sa povrćem i belim pilećim mesom

Večera: palenta sa mladim sirom

Foto Shutterstock

Sreda

Doručak: skuvajte oljušteni ječam (geršla) i začinite po ukusu

Ručak: tanjir kuvanog jela, bareni krompir kao prilog

Večera: bareni proso začinjen po želji

Foto: Shutterstock

Četvrtak

Doručak: ovsena kaša sa jogurtom, bananom i bademima

Ručak: krem čorba od barenog povrća sa pilećim mesom

Večera: kukuruzne pahuljice sa jogurtom

Foto Shutterstock

Petak

Doručak: bareni integralni pirinač sa tunjevinom i sezonskom salatom

Ručak: belo pileće meso na žaru, kuvana pešnica, salata od barene cvekle

Večera: projara sa sirom i spanaćem

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub