KOLIKO KOŠTA PRIPREMA BOŽIĆNOG RUČKA: Od pečenja i česnice do sitnih kolača - Proveravamo koliko novca ćete izdvojiti

Daliborka Lazarević

06. 01. 2025. u 09:04 >> 09:04

BOŽIĆ, najradosniji hrišćanski praznik, proslavlja se uz bogatu prazničnu trpezu. Tradicionalna božićna trpeza ne može se zamisliti bez pečenice za doručak kao prvog mrsnog obroka posle višenedeljnog posta.

КОЛИКО КОШТА ПРИПРЕМА БОЖИЋНОГ РУЧКА: Од печења и чеснице до ситних колача - Проверавамо колико новца ћете издвојити

FOTO: Novosti

U duhu prazničnog raspoloženja, svaka domaćica trudi se da svoju trpezu kreira kao svoje pravo umetničko delo, od dekoracije stola do izvrsnih jela, salata, torti i kolača.

Pored mladog žita, vina i sveća, na prazničnoj trpezi obavezno se mora naći i česnica (pogača) u koju domaćica sakriva novčić. Veruje se da onome kome deobom česnice pripadne novčić, da će cele godine imati para.

Kako je božićna trpeza mrsna, obišli smo beogradske pijace kako bi smo proverili cene svežeg sirovog mesa za domaćice koje se odluče da same pripremaju pečenje, ali i cene gotovog pečenja.

Tako, sirova/sveža prasetina bez glave i iznutrica može se pazariti po ceni od 1005 do 1150 dinara za 1kg.

Cena gotovog prasećeg pečenja iznosi 2400 din za 1kg, a cena jagnjećeg pečenja može se kupiti za 3000 din po 1kg.

foto: Daliborka Lazarević

Ukoliko se neke domaćice odluče za pripremu i drugih tradicionalnih jela kao što su pihtije, sarme i jela sa kiselim kupusom, tu se svakako mogu naći i proizvodi od dimljenog mesa.

Cena dimljenih nogica može se pazariti za 1kg/394 din; dimljena butkica 1kg/1058 din; a za suvu pršutu potrebno je izdvojiti 2380 din za 1kg.

Pored glavnog jela, obavezna je i supa ili čorba kao deo prazničnog ručka, a tu su i neizostavne salate, zimnica, sveže voće i povrće (koje pored sastojaka za pripremu jela mogu biti i lepa dekoracija na stolu).

Bogata je ponuda i svežeg voća i povrća na pijacama:

Cene gotove zimnice:

- Kiseli kupus 1kg/250 din

- Kuvani paradajz 1l/250 din, za 1,5l/350 din

- Gotova zimnica (karfiol, kiseli krastavčići, presovana paprika, turšija) 1kg/ od 500 do 1000 din

Cene voća i povrća:

- Jabuke (u zavisnosti od vrste) za 1kg potrebno je izdvojiti od 150 do 250 dinara

- Pomorandže 1kg/250 din

- Kruške 1kg/300 din

- Cvekla 1kg/150 din

- Šargarepa 1kg/150 din

- Crni i praziluk 1kg /160 - 200 din

- Zelen 1 veza/150 din

Suvo i koštunjavo voće kao i sitni domaći kolači sastavni su deo kako posne trpeze za Badnji dan i Badnje veče, tako i za mrsnu božićnu trpezu, te se može pazariti po sledećim cenama:

- Suve šljive - očišćenje 1kg/500 din

- Suve smokve 1kg/800 din

- Kesten 1kg/600 din

- Orah očišćeni 1kg /800 din; orah u ljusci 1kg/500 din

Cene sitnih domaćih kolača:

- Vanilice 200g/140 do 160 din; 400g/280 do 300 din

- Sitni mrsni kolači 700g/890 do 990 din

- Sitni posni kolači 500g/430 do 550 din

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TRAMP ZAPALIO SVET IZJAVOM: Ne mogu da isključim mogućnost upotrebe vojne sile!