Kao prvo: Obraćate se nama potrošačima a ne strukturi državne uprave od MZ do ministra. Mi potrošači kupujemo ono što nađemo u markete. Kao drugo: kako bi vi zaštitili beli luk da odstoji i do sčedeće setve? To niste napisali.Kao treće: izračunajte od otkupa, preko skladištenja, transporta do potrošača koliko naraste cena od 180 dinara. Kod nas su mnogi alavi na brzo bogaćenje pa im je svaka cena mala a kupci kao radnici imaju male plate. Šta da uradi kupac koji živi u dvosobnom stanu npr u Beogradu sa platom od 40.000 dinara? ako samo za režije daje mesečno 25.000 bez kredita......
@Sveta - Beli luk bez tretiranja u određenim uslovima može da dočeka sledeću setvu. To znam jer ga i ja sejem. A vi u Beogradu, naravno,niste Beograđani, već ste svi došli iz raznih sela,da ne upotrebom neku drugu reč,a sad se pravite građani. Rad seljaka ne cenite i sve vam je skupo,ali kada vi naplaćujete svoje usluge,onda biste da zaradite basnoslovan novac. A vi se vratite odakle ste i došli,pa da vidite kako je težak rad na njivi.
@Sveta - Pa, nego kome da se obraća?
Naravno da potrošač ima ogroman uticaj, a isto tako i domaći proizvođači. Treba jednostavno kupovinu u supermarketima smanjiti na apsolutni minimum, a zemljoradnici bi mogli mnogo bolje da prodaju domaće proizvode kad bi prodavali direktno od kuće, tj. salaša.
Vremenom bi ljudi , na obostrano zadovoljstvo i korist, navikli da kupuju direktno od proizvođača.
Velika sramota i propust odgovornih.Uvoze beli luk,pasulj i druge namirnice koje mogu kod nas da se gaje.Neko se tu bogati a narod placa skupo te prizvode.Koliko ima neobradjene zemlje a koliko ima olosi koji sunjaju po gradovima i nerade nista.Sve ih pokupiti i zaposliti na njivama a ne da lencare i kukaju na drzavu i vladu.
@deda - Kakvi "nadležni". Nije 1980-ta već 2020-ta. Nema nadležnih, nema komiteta, komisija. Nema čak ni GENEKSA. Ne uvozi se na nivou države. Robu uvoze privatne firme kojima se to isplati. A oni kojima se ne isplati proizvodnja, treba da pređu na proizvodnju nečeg drugog. Ako hoćeš izvoz ne možeš braniti uvoz.
p.s.
Ja lično kupujem isključivo domaće. Sve, pa i beli luk.
@deda - @deda, nema ko to da obradjuje kod nas, sela pusta...nece bre niko na selo, evo ja imam problem svake godine da nadjem berace za voce nece niko da radi samo romi dolaze a sa njima je haos jer nisu od reci, dodju i odu kao kisa ne mozes da se pouzdas u njih nikako. Dakle uvozi se jer nemamo nase, postoji potraznja....a ovaj gedza sto prica o belom luku kao da je njegov pa nesto bolji, puste price bez osnova. Ceo svet uvozi kineski beli luk i on vazi za kvalitetan, treba podrzati nase ali ne po cenu toga da imamo skuplju hranu nego sto treba da to bude
Kakva manipulacija činjenicama. ?
Ovi naši ga tretiraju sa svetom vodicom izgleda. ?
A to koliko je loš kineski beli luk dovoljno govori da mi proklija u u frižideru u potpunom mraku...
Kada smo mogli da proizvedemo za vreme pandemije svoj alkohol, kvasac.... pa možemo valjda i beli luk!?
Hajde da Ministarstvo poljoprivrede konačno reši nepotreban uvoz raznoraznih namirnica koji možemo ubuduće da proizvodimo sopstvenim resursima.
Ako je uvozni luk 3 puta skuplji, to znaci da ga nikada nisam kupovao. Ako vidim na vise mesta bilo koje voce ili povrce koje isto izgleda, uvek kupujem najjeftinije. Savrseno me boli uvo odakle je kao sto naseg seljaka boli uvo da li imam ili nemam pare da od njega kupujem kada na tezgi bahato istakne 2-3 puta vece cene od realnih.
Kinenski luk,se uopste ne preporucuje iz zdravstvenih razloga,kinezi spricaju svoj beli luk,hlorinom,da bi bio,sto belji,spricaju wc papir,takodje,.grozim se svega,made in china,i corona virus,je made in china,.
@Mile ragbista - Mile Ragbisto, ti mnogo pricas za svoje godine, i to pricas ono sto neznas. Neznam gde zivis i ge god kupujes hranu, ona je zasticena ili hlorinom ili radijacijom ili necim drugim. Na zapadu stavljaju u piletinu ono sto stavljaju mrtvom coveku kad umre i mi to jedemo. Organic beli luk je uvek bolji, ma kako izgledao, nego falsifikovani koji se uvozi. Jedini festival belog luka se odrzava u Gilroju, California, svetskoj prestonici belog luka. Nemam poverenja ni u jednu farmu u Srbiji jer se tamo uzgaja sve sa hemikalijama koje su eksplodirale u Bejrutu. Budi mi pozdravljen.
Kinezi, dokazano, uzgajaju beli luk na fekalnim prelivima i odlivima, a nakon branja ga potapaju u varikinu, da ga izbele, kako bi izgledao lepši i privlačniji za kupce. Neretko pun e-coli bakterija, koje se u njemu nastanjuju preko fekalija u kojim se taj luk uzgaja. Strašno je šta se uvozi i nudi narodu. Venčić od takvog belog luka, obavezno se ucrvlja nakon 60ak dana.
To je pitanje za lobiste i tajkune. Vlasnike puer marketa i grupu uvoznika sa Kvantasa.
Nije samo beli luk, uvoze sve i svasta a nase proizvodjace ucenjuju. Kad bi drzava odnosno inspekcije radile svoj posaosve bi bilo drugacije. Ipak je mito, korupcija u nasem drustvu jos veoma prisutna. Proveriti imovinu inspektora i svih drugih organa kojitreba davrsekontrolu i eto istine.
To Djura nije uvezao. Dajte ime tajkuna koji uvozi luk, krompir, paradijiz.... Bio sam svedok bacanja 35 tona krompira u selu Rudno na Goliji jer seljak nije hteo da ga proda za 15din mafijašu kad je u Beogradu bio 100. Dok god ti preprodavci, mafijaši, uvoznici sede u raznim skupštinama nama nema boljitka. Krenite u rešavanje problema ili ćuti.
@Goxy bgd - Ne ti kupujes najverovatnije kineski luk jer naseg gotova da nema na pijacama...sve su to preprodavci, retko kod od tih sto sami uzgajaju rade i beli luk jer nije isplativo
Pa kako da ne uvozimo , luk , krompir , paradaiz i ko zna sta jos , kad su svi zasadili maline. I kad je zasiceno nase trziste malinama proizvodjaci kukalju , strajkuju , blokiraju i traze da im drzava otkupi malinu po ceni koja njima odgovara.
Zasto srbin jede kineski luk? Prvo zato što je glup da pored blago rodne zemlje kupuje od drugoga,a drugo jer lenj i nece da radi.Zalosno je to ljudi moji
Наш пољопривредник се систематски уништава већ годинама, а највише понижавајућом откупном ценом. Разноразне структуре раде на томе да га униште да би се увозио страни производ од ког може да се мазне нека пара са стране. Ето зашто једемо увозно воће у поврће..
@Srbin - Ucelom svetu je tako,mafia sve veca i na zapadu nije bolje samo oni to znaju da sakriju,kolikosu gladni za novcem nikadaim nije dosta,neznaju da nece poneti,jadni prokleti.
Zato sto je kod nas selo unisteno i zato sto je nas luk preskup. Kineski je poznat u svetu kao veoma dobrog kvaliteta i uvozi se svuda u EU ...odakle nekom ideja da je taj luk skuplji od naseg i da ne valja!?
ODLUKA o tome da li će državljani Srbije i ubuduće za ulazak u Severnu Makedoniju morati da kupuju zeleni karton znaće se najverovatnije do kraja godine, odnosno sredinom decembra.
NEKADAŠNjI italijanski nacionalni avio prevoznik, Alitalija započeo je procedure za kolektivno otpuštanje svojih preostalih 2.059 zaposlenih, rečeno je sindikatima iz te kompanije, preneo je danas AP.
U SRBIJI je u prvom polugodištu prometovano nepokretnosti za 3,4 milijarde evra, što je 3,9 odsto više u odnosu na prvo polugodište prošle godine, saopštio je danas Republički geodetski zavod i naveo da je najskuplji kvadrat stana prodat po ceni od 10.350 evra u Beogradu na vodi, dok je najveća suma izdvojena za stan u Beogradu i to 1.226.888 evra.
MINISTAR finansija Siniša Mali, gostujući u jutarnjem programu, najavio je povećanje penzija od 1. decembra 2023. godine od 10,9%, čime će prosečna penzija porasti sa 390 na 436 evra.
Sveta
08.08.2020. 10:21
Kao prvo: Obraćate se nama potrošačima a ne strukturi državne uprave od MZ do ministra. Mi potrošači kupujemo ono što nađemo u markete. Kao drugo: kako bi vi zaštitili beli luk da odstoji i do sčedeće setve? To niste napisali.Kao treće: izračunajte od otkupa, preko skladištenja, transporta do potrošača koliko naraste cena od 180 dinara. Kod nas su mnogi alavi na brzo bogaćenje pa im je svaka cena mala a kupci kao radnici imaju male plate. Šta da uradi kupac koji živi u dvosobnom stanu npr u Beogradu sa platom od 40.000 dinara? ako samo za režije daje mesečno 25.000 bez kredita......
Lela
08.08.2020. 11:35
@Sveta - Beli luk bez tretiranja u određenim uslovima može da dočeka sledeću setvu. To znam jer ga i ja sejem. A vi u Beogradu, naravno,niste Beograđani, već ste svi došli iz raznih sela,da ne upotrebom neku drugu reč,a sad se pravite građani. Rad seljaka ne cenite i sve vam je skupo,ali kada vi naplaćujete svoje usluge,onda biste da zaradite basnoslovan novac. A vi se vratite odakle ste i došli,pa da vidite kako je težak rad na njivi.
Vlado
08.08.2020. 12:24
@Sveta - Šta da radi? Nemoj jesti beli luk, ili se vrati na selo, odakle si i došao.
Bole
08.08.2020. 12:49
@Sveta - Čist mazohizam.
Ljiki
08.08.2020. 13:35
@Sveta - Pa, nego kome da se obraća? Naravno da potrošač ima ogroman uticaj, a isto tako i domaći proizvođači. Treba jednostavno kupovinu u supermarketima smanjiti na apsolutni minimum, a zemljoradnici bi mogli mnogo bolje da prodaju domaće proizvode kad bi prodavali direktno od kuće, tj. salaša. Vremenom bi ljudi , na obostrano zadovoljstvo i korist, navikli da kupuju direktno od proizvođača.
deda
08.08.2020. 10:58
Velika sramota i propust odgovornih.Uvoze beli luk,pasulj i druge namirnice koje mogu kod nas da se gaje.Neko se tu bogati a narod placa skupo te prizvode.Koliko ima neobradjene zemlje a koliko ima olosi koji sunjaju po gradovima i nerade nista.Sve ih pokupiti i zaposliti na njivama a ne da lencare i kukaju na drzavu i vladu.
Pera poštar
08.08.2020. 16:00
@deda - Kakvi "nadležni". Nije 1980-ta već 2020-ta. Nema nadležnih, nema komiteta, komisija. Nema čak ni GENEKSA. Ne uvozi se na nivou države. Robu uvoze privatne firme kojima se to isplati. A oni kojima se ne isplati proizvodnja, treba da pređu na proizvodnju nečeg drugog. Ako hoćeš izvoz ne možeš braniti uvoz. p.s. Ja lično kupujem isključivo domaće. Sve, pa i beli luk.
ZALIV tacka NET
09.08.2020. 02:33
@deda - @deda, nema ko to da obradjuje kod nas, sela pusta...nece bre niko na selo, evo ja imam problem svake godine da nadjem berace za voce nece niko da radi samo romi dolaze a sa njima je haos jer nisu od reci, dodju i odu kao kisa ne mozes da se pouzdas u njih nikako. Dakle uvozi se jer nemamo nase, postoji potraznja....a ovaj gedza sto prica o belom luku kao da je njegov pa nesto bolji, puste price bez osnova. Ceo svet uvozi kineski beli luk i on vazi za kvalitetan, treba podrzati nase ali ne po cenu toga da imamo skuplju hranu nego sto treba da to bude
Nikos
08.08.2020. 11:08
Normalo je da moramo da imamo robnu razmenu ali na nama je hocemo li je kupiti. Ja licno gledam na preko proizvoda i kvaliteta.
Ja
08.08.2020. 16:13
@Nikos - Kakva razmena? Sta mi njima izvozimo, o cemu pricate?
Milan
08.08.2020. 11:38
Kakva manipulacija činjenicama. ? Ovi naši ga tretiraju sa svetom vodicom izgleda. ? A to koliko je loš kineski beli luk dovoljno govori da mi proklija u u frižideru u potpunom mraku...
NZ
08.08.2020. 11:40
Kada smo mogli da proizvedemo za vreme pandemije svoj alkohol, kvasac.... pa možemo valjda i beli luk!? Hajde da Ministarstvo poljoprivrede konačno reši nepotreban uvoz raznoraznih namirnica koji možemo ubuduće da proizvodimo sopstvenim resursima.
deda
08.08.2020. 21:30
@NZ - Svi se pogospodili nece niko vise na njivu.Zakon da se promeni drugo nepreostaje.
Dragan
08.08.2020. 11:43
Ako je uvozni luk 3 puta skuplji, to znaci da ga nikada nisam kupovao. Ako vidim na vise mesta bilo koje voce ili povrce koje isto izgleda, uvek kupujem najjeftinije. Savrseno me boli uvo odakle je kao sto naseg seljaka boli uvo da li imam ili nemam pare da od njega kupujem kada na tezgi bahato istakne 2-3 puta vece cene od realnih.
Mile ragbista
08.08.2020. 11:53
Kinenski luk,se uopste ne preporucuje iz zdravstvenih razloga,kinezi spricaju svoj beli luk,hlorinom,da bi bio,sto belji,spricaju wc papir,takodje,.grozim se svega,made in china,i corona virus,je made in china,.
Gilroy
08.08.2020. 16:54
@Mile ragbista - Mile Ragbisto, ti mnogo pricas za svoje godine, i to pricas ono sto neznas. Neznam gde zivis i ge god kupujes hranu, ona je zasticena ili hlorinom ili radijacijom ili necim drugim. Na zapadu stavljaju u piletinu ono sto stavljaju mrtvom coveku kad umre i mi to jedemo. Organic beli luk je uvek bolji, ma kako izgledao, nego falsifikovani koji se uvozi. Jedini festival belog luka se odrzava u Gilroju, California, svetskoj prestonici belog luka. Nemam poverenja ni u jednu farmu u Srbiji jer se tamo uzgaja sve sa hemikalijama koje su eksplodirale u Bejrutu. Budi mi pozdravljen.
DeccaPAS
08.08.2020. 11:59
Kinezi, dokazano, uzgajaju beli luk na fekalnim prelivima i odlivima, a nakon branja ga potapaju u varikinu, da ga izbele, kako bi izgledao lepši i privlačniji za kupce. Neretko pun e-coli bakterija, koje se u njemu nastanjuju preko fekalija u kojim se taj luk uzgaja. Strašno je šta se uvozi i nudi narodu. Venčić od takvog belog luka, obavezno se ucrvlja nakon 60ak dana.
Miroslav Cemerikic
08.08.2020. 12:12
To je pitanje za lobiste i tajkune. Vlasnike puer marketa i grupu uvoznika sa Kvantasa. Nije samo beli luk, uvoze sve i svasta a nase proizvodjace ucenjuju. Kad bi drzava odnosno inspekcije radile svoj posaosve bi bilo drugacije. Ipak je mito, korupcija u nasem drustvu jos veoma prisutna. Proveriti imovinu inspektora i svih drugih organa kojitreba davrsekontrolu i eto istine.
Dosledno
08.08.2020. 12:24
To Djura nije uvezao. Dajte ime tajkuna koji uvozi luk, krompir, paradijiz.... Bio sam svedok bacanja 35 tona krompira u selu Rudno na Goliji jer seljak nije hteo da ga proda za 15din mafijašu kad je u Beogradu bio 100. Dok god ti preprodavci, mafijaši, uvoznici sede u raznim skupštinama nama nema boljitka. Krenite u rešavanje problema ili ćuti.
Goxy bgd
08.08.2020. 12:37
Ko kaže da svi jedu kineski beli luk? Ja na pijaci kupujem domaći,uvek ga ima, i cena je ista . Ne treba biti ekspert da prepoznaš domaći beli luk.
ZALIV tacka NET
08.08.2020. 20:41
@Goxy bgd - Ne ti kupujes najverovatnije kineski luk jer naseg gotova da nema na pijacama...sve su to preprodavci, retko kod od tih sto sami uzgajaju rade i beli luk jer nije isplativo
Iksan
08.08.2020. 12:57
Pa kako da ne uvozimo , luk , krompir , paradaiz i ko zna sta jos , kad su svi zasadili maline. I kad je zasiceno nase trziste malinama proizvodjaci kukalju , strajkuju , blokiraju i traze da im drzava otkupi malinu po ceni koja njima odgovara.
Šahbaz
08.08.2020. 13:08
Ne može srpski seljak da dodje do izražaja od uvoznog lobija!
Dejan
08.08.2020. 13:54
Zasto srbin jede kineski luk? Prvo zato što je glup da pored blago rodne zemlje kupuje od drugoga,a drugo jer lenj i nece da radi.Zalosno je to ljudi moji
Srbin
08.08.2020. 13:57
Наш пољопривредник се систематски уништава већ годинама, а највише понижавајућом откупном ценом. Разноразне структуре раде на томе да га униште да би се увозио страни производ од ког може да се мазне нека пара са стране. Ето зашто једемо увозно воће у поврће..
Dragan
08.08.2020. 15:34
@Srbin - Ucelom svetu je tako,mafia sve veca i na zapadu nije bolje samo oni to znaju da sakriju,kolikosu gladni za novcem nikadaim nije dosta,neznaju da nece poneti,jadni prokleti.
Zak
08.08.2020. 14:12
Ma dobro beli luk, nego kad stizu domace banane... ;)
sas
08.08.2020. 14:38
Sve sto je kvalitetno to je i skupo. Vasa roba ako je jeftina a kvalitetna?! Neumete da je plasirate na trziste. ps. to je vas problem.
ZALIV tacka NET
08.08.2020. 15:18
Zato sto je kod nas selo unisteno i zato sto je nas luk preskup. Kineski je poznat u svetu kao veoma dobrog kvaliteta i uvozi se svuda u EU ...odakle nekom ideja da je taj luk skuplji od naseg i da ne valja!?