DNEVNIK SAČINJEN OD DRAGIH LICA: Izložba Zorana Krulja u galeriji "Singidunum"

M.A.K.

04. 06. 2024. u 16:57

KAO svojevrsni moto postavke koju će Zoran Krulj, od 10. do 18.juna predstaviti u galeriji "Singidunum", može da stoji misao Ive Andrića: "Vi ćete sagorjeti brzo i beskorisno.

ДНЕВНИК САЧИЊЕН ОД ДРАГИХ ЛИЦА: Изложба Зорана Круља у галерији Сингидунум

Foto promo

Iza vas će ostati sami pepeo.- Ako! Znat će se bar da smo bili vatra. A iza vas će ostati samo balav trag, kao iza puža". Svojevrsnu počast našem nobelovcu, umetnik koji je do sada imao 50 izložbi u zemlji i inostranstvu, ukazuje i naslovom "Portreti-Znakovi pored puta", kojim aludira na čuveno piščevo delo.

- Zoran Krulj je umetnik koji je svoj put gradio dugo, prolazio kroz različite faze, eksperimentisao i učio oslanjajući se na svoj beskompromisan talenat - ističe Iva Vukotić,istoričarka umetnosti. - Navikli smo na vedru lakoću njegovih mornara koji odašilju specifičnu svežinu i toplinu, obogaćujući svaki prostor. Nadrealizam koji bljesne s vremena na vrieme predstavlja prepoznatljiv znak njegovog stvaralaštva. Sada imamo pred sobom nešto drugo, nešto intimnije, nežnije i stvarnije. Serija portreta nastajala je proteklih dvadeset godina, popunjavala prostor između ciklusa, nudila Krulju mogućnost da formira svojevrsni dnevnik sačinjen od njemu dragih lica.

Svaki portret, prema rečima Vukotićeve, autor radi drugačijim stilom, upotrebljava raznovrsnu paletu boja, ukazuje publici na značaj osobe na platnu:

- Bilo da se radi o roditeljima, supruzi, prijateljima svaka slika se savršeno uklapa i pravi slagalicu od uspomena, doživljaja i vremena u kojem su jedan po jedan karakter izlazili na životnu pozornicu gde je Krulj i režiser i scenograf i glavni glumac. U čitavoj ovoj šarenolikoj lepezi, pronađe svoj put i poneki autoportret kao podsetnik da likovi nisu izmaštani već vrlo stvarni, živi, vibrantni svedoci plodnog stvaralaštva i života.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SFEROPULOS ODUŠEVIO DELIJE: Poslao moćnu poruku, evo o čemu se radi (VIDEO)