NASTAO GREŠKOM TOKOM PRAVLJENJA SLADOLEDA: Preminuo "otac" tiramisua Ado Kampeol
UGOSTITELj Ado Kampeol, koji se smatra "ocem" tiramisua, preminuo je u 93. godini, prenosi BBC.

Foto: Free Images Pixabay
Kampeol je bio vlasnik restorana u gradu Trevizo na severu Italije, a upravo su u tom restoranu tiramisu osmislili njegova supruga i glavni kuvar. Na meni restorana tiramisu je stavljen 1972. godine, ali nikada nije patentiran.
Postoji nekoliko teorija o tome kako je zaista nastala ta poslastica, a među njima je i ona da je nastala kao afrodizijak koji je služen u javnoj kući u Trevizu. Međutim, opšteprihvaćeno je da je recept za tiramisu nastao u restoranu Kampeola.
Prema rečima glavnog kuvara, kolač je nastao zbog greške tokom pravljenja sladoleda od vanile. Kuvar je u posudu sa jajima i šećerom stavio maskarpone sir. Primetio je da je smesa vrlo ukusna i to rekao Kampeolovoj supruzi.
Njih dvoje su zatim usavršili recept, dodajući kore natopljene kafom i posipajući kolač kakaom. Ono što su dobili nazvali su tiramisu, što na italijanskom znači "podigni me". Postao je jedan od najpoznatijih italijanskih kolača na svetu.
Neke varijante tiramisua pripremaju se i sa alkoholom, ali originalni recept podrazumeva da se ne koristi alkohol, kako bi bilo omugućeno da kolač jedu i deca.

PORODICE U ŠOKU NAKON ŠTO SU OTVORILE KOVČEGE SA TELIMA: Nove bizarnosti nakon pada aviona u Indiji
SIN žene koja je poginula u padu aviona kompanije Air India izjavio je za Bi-Bi-Si da su u kovčegu s telom njegove majke pronađeni i „drugi ostaci“.
23. 07. 2025. u 16:49

EKSKLUZIVNI SNIMCI HAPŠENjA ŠIPTARSKOG TERORISTE: Ovako je pao bivši pripadnik OVK u Svilajncu, evo za šta se sumnjiči (VIDEO)
ŠIPTARSKI terorista i bivši istaknuti pripadnik terorističke OVK Halili Lulzin, uhapšen je danas u Svilajncu, u zajedničkoj akciji Bezbednosno-informativne agencije, Službe za otkrivanje ratnih zločina UKP MUP-a Republike Srbije, a u saradnji sa Tužilaštvom za ratne zločine.
22. 07. 2025. u 20:54

NAUČNICI U STRAHU - RIZIK OD NESTANKA: Ada Bojana i Bokokotorski zaliv u opasnosti - more nikada nije bilo takvo
NIVO Jadranskog mora će, prema projekcijama, do kraja veka porasti 35 centimetara (cm), što će ugroziti obalska područja, posebno područje Ade Bojane i delove Bokokotorskog zaliva, navodi se u prošlogodišnjem Nacrtu Nacionalnog plana Crne Gore za prilagođavanje na klimatske promene.
25. 07. 2025. u 08:55
Komentari (0)