OTROVALI STE SE HRANOM? Velike su šanse da je kriva jedna od ove četiri bakterije
KAKO temperature rastu, raste i rizik od trovanja hranom - i to posebno kada je reč o lako kvarljivim namirnicama koje se često konzumiraju tokom toplijih meseci, kao što su sendivči, voće... Čak i uz oprez, svako može naleteti na pokvaren obrok, tako da je dobro da znamo koje četiri bakterije su najčešći i najopasniji uzroci trovanja.

Foto: Profimedia
Važno je znati da je prevencija najbolja zaštita, što podrazumeva temeljno pranje ruku i radnih površina pre pripremanja hrane, pravilnu termičku obradu namirnica i izbacivanje hrane koja je duže od dva sata stajala na sobnoj temperaturi - posebno u letnjim mesecima, kada su hrana i vlaga idealan teren za razvoj patogena.
Većina slučajeva trovanja hranom podrazumevaju lakše simptome koji ne zahtevaju lekarsku pomoć, kada se organizam sam izbori s infekcijom uz obilnu hidrataciju i nekoliko dana odmora. Ipak, neki oblici trovanja hranom mogu biti ozbiljniji i zahtevati medicinsku pomoć, naročito kod osetljivijih osoba kao što su deca, stariji i hronični bolesnici. Ova četiri mikroba se izdvajaju kao najčešći i najozbiljniji krivci:
Listerija
Ova bakterija je vodeći uzrok smrti od bolesti koje se prenose hranom u mnogim državama. Može se naći u prirodi, ali i u vlažnim industrijskim okruženjima, poput odvoda u fabričkim objektima. Listerija može da pokrene ozbiljne komplikacije, uključujući meningitis.

Foto shutterstock
Najugroženiji su trudnice, deca, stariji od 65 godina i osobe sa oslabljenim imunitetom. Infekcija se najčešće dovodi u vezu sa nepasterizovanim mlekom, viršlama, suvim mesnim proizvodima, dimljenim plodovima mora i salatama.
Simptomi se javljaju u roku od nekoliko sati do dana nakon unosa kontaminirane hrane i uključuju groznicu, mučninu, ukočen vrat i jaka glavobolje. Ne prenosi direktno s osobe na osobu, zamrzavanje je ne ubija, ali dezinfekcija razređenim izbeljivačem na površinama i termička obrada hrane uništava bakteriju.
Norovirus
Poznat kao jedan od najzaraznijih uzročnika gastrointestinalnih oboljenja, ovaj virus izaziva naglu i intenzivnu dijareju i povraćanje. Njegova opasnost leži u tome što se veoma lako širi - čak i putem vazduha u zatvorenim prostorima, zbog aerosolizacije prilikom povraćanja.

Foto AP
Prenosi se direktnim kontaktom, preko kontaminirane hrane, vode ili fekalija. Najčešće se širi u zatvorenim mestima kao što su škole, brodovi, avioni i domovi za stare. Simptomi se javljaju u roku od 12 do 48 sati i uključuju mučninu, groznicu i stomačne grčeve. Ono što dodatno otežava kontrolu je činjenica da virus može preživeti u okruženju nedeljama nakon što simptomi nestanu, a zaražena osoba može nastaviti da ga širi.
Salmonela i kampilobakter
Ove bakterije su česti uzročnici trovanja hranom i obično su povezane sa nedovoljno kuvanom hranom, ali i kontaktom sa zaraženim životinjama ili kontaminiranim povrćem. Salmonela i kampilobakter ulaze u ljudski organizam preko stoke, živine, ali i povrća koje je došlo u dodir sa zagađenom zemljom, stajnjakom ili vodom.

Foto: Unsplash
Simptomi mogu početi šest sati nakon infekcije, a uključuju dijareju, groznicu i u nekim slučajevima krvavu stolicu. Kod zdravih osoba obično prolazi uz unos tečnosti, ali kod nekih može doći do širenja infekcije u krv, što zahteva antibiotsku terapiju.
Ešerihija koli
Ova bakterija ima i dobru i lošu stranu. U normalnim uslovima, prisutna je u crevima i pomaže varenje, ali kada invazivni sojevi uđu u organizam preko zagađene hrane, vode ili kontakta sa zaraženim životinjama, posledice mogu biti ozbiljne.

Foto Shutterstock
Inkubacija traje od tri do četiri dana, nakon čega se javljaju jaki stomačni bolovi, dijareja i gubitak apetita. Određeni sojevi mogu izazvati upalu pluća, infekcije mokraćnih puteva, sepsu, pa čak i otkazivanje bubrega.
(RT)
BONUS VIDEO - Kako pronaći put ka zdravom životu uz lifestyle medicinu
Preporučujemo

PUCATE OD UMORA, A NE ZNATE ZAŠTO: Stručnjaci objašnjavaju gde grešimo
09. 06. 2025. u 20:29

VOĆE SA NAJMANjE ŠEĆERA: Idealno za mršavljenje, bezbedno za dijabetičare
07. 06. 2025. u 07:00

VEŠTAK OTKRIO JEZIVE DETALjE O DEČAKU UBICI: Evo zašto je Kosta pucao na čuvara škole, nije ga potreslo saznanje koga je sve ubio
ZAKLjUČILI smo da je Kosta bio sposoban da upravlja svojim postupcima u vreme izvršenja zločina i da ta sposobnost nije bila bitno smanjena. Postoji jedna kratkotrajna ometenost, za period u učionici za koji on kaže da nema sećanja, ali on je sve radio po planu. To ukazuje da je on upravljao svojim postupcima.
05. 06. 2025. u 17:05

SRPSKA POSLA: Nikola Jokić zapanjio svet! Vratio se u Srbiju i uradio OVO (VIDEO)
NIKOLA Jokić je najbolji košarkaš planete, ali dajte mu loptu i biće najbolji u svakom sportu. To je pokazao još jednom.
08. 06. 2025. u 08:54

Pevačica više ne živi sa mužem, javno se oglasila: "Nikad ne znaš kroz šta neko prolazi"
"NIKAD ne znaš kroz šta neko prolazi..."
11. 06. 2025. u 19:04
Komentari (0)