uživoRAT U UKRAJINI: Nebenzja otkrio koji je uslov da Rusija završi specijalnu operaciju; "UN zatvaraju oči pred upadom Ukrajine u Kursku oblast"

Novosti online

25. 09. 2024. u 07:51 >> 09:29

RAT u Ukrajini, dan 945.

РАТ У УКРАЈИНИ: Небензја открио који је услов да Русија заврши специјалну операцију; УН затварају очи пред упадом Украјине у Курску област

Foto: AP Photo/Eduardo Munoz Alvarez

Lavrov: Ujedinjene nacije zatvaraju oči pred upadom Ukrajine u Kursku oblast

Ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov izjavio je da Ujedinjene nacije zatvaraju oči pred ekscesima ukrajinskih snaga prilikom upada u rusku Kursku oblast.

Lavrov je u intervjuu za TASS na marginama Generalne skupštine UN u Njujorku rekao da ukrajinske "terorističke grupe", kako je naveo, koriste zapadno oružje za napade na Kursk u kojima ne prave razliku među metama. 

Foto: Tanjug/AP

"Oni u toj oblasti svakodnevno bombarduju kuće, društvene institucije, miroljubive građane koji se automobilima sklanjaju na bezbednija mesta. Nisam čuo nijedan glas predstavnika UN koji su odgovorni za ljudska prava, uključujući i generalnog sekretara", rekao je Lavrov.

Borelj: EU će nastaviti da podržava Ukrajinu, bez obzira na novu administraciju SAD

Evropska unija će nastaviti da podržava Ukrajinu u sukobu sa Rusijom, a taj stav neće zavisiti od postupaka nove američke administracije, izjavio je šef diplomatije EU Žozep Borelj u Njujorku, nakon sastanka Saveta bezbednosti UN o situaciji u Ukrajini.

Odgovarajući na pitanje da li se Evropska unija sprema da promeni politiku po pitanju pomoći Ukrajini u slučaju da republikanski kandidat Donald Tramp bude izabran za predsednika na novembarskim izborima u SAD, Borelj je rekao da ne zna šta će američka administracija da uradi ili neće, ali da je u ovom trenutku podrška Evropske unije - vojna, civilna, ekonomska, finansijska i humanitarna - veća od pomoći SAD, prenosi Ukrinform. 

"Do sada smo izdvojili više od 100 milijardi evra, od kojih 45 milijardi evra vojne pomoći", naveo je Borelj.

Erdogan razgovarao sa Zelenskim

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan sastao se sa ukrajinskim liderom Vladimirom Zelenskim u Njujorku i rekao da će Ankara uložiti napore da oživi prehrambeni sporazum i prekid vatre u Ukrajini.

„Tokom sastanka razgovarano je o bilateralnim odnosima Turske i Ukrajine, toku rata i mirovnim naporima, regionalnim i globalnim pitanjima. Predsednik Erdogan je na sastanku rekao da je Turska oduvek verovala da se ukrajinsko-ruski rat može okončati dijalogom, štiteći teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i da Turska nastavlja da ulaže napore za postizanje tog cilja“, saopštio je kabinet turskog predsednika.

Foto: Profimedia

Takođe je navedeno da je Erdogan rekao da je Turska spremna da preduzme sve moguće korake kako bi pomogla, uključujući posredovanjem, postizanje pravednog i trajnog mira, kao i da će se nastaviti napori za oživljavanjem Crnomorske prehrambene inicijative i postizanjem prekida vatre između Ukrajine i Rusije koji može da otvori vrata mira.

Napad u Kurskoj oblasti

Avion Su-25 izveo je napad nevođenim raketama na ljudstvo i oklopna vozila ukrajinskih snaga u pograničnom delu Kurske oblasti.

Eksplozije u Hersonu

Ukrajinski mediji javljaju o eksplozijama u Hersonu, koji je pod kontrolom kijevskih snaga.

Prema onlajn karti ukrajinskog Ministarstva za digitalne transformacije, trenutno je uzbuna za vazdušnu opasnost na snazi u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj i Harkovskoj oblasti Ukrajine, kao i u delu Zaporoške oblasti pod kontrolom Kijeva.

Hoće li se ukrajinski piloti obučavati u Albaniji?

Ruski ambasador u Albaniji Aleksej Zajcev saopštio je da u novoj taktičkoj vazduhoplovnoj bazi NATO-a u gradu Kučova na albanskoj teritoriji ne planiraju da vrše obuku ukrajinskih pilota za lovce F-16.

„Modernizacija objekta se nastavlja. Planirano je da se aerodrom koristi kao pomoćna baza za taktičku avijaciju Združenog vazduhoplovstva NATO-a. Danas, koliko je nama poznato, nema govora o tome da se ona uvrsti u spisak objekata Alijanse u kojima se može organizovati obuka pilota borbenih aviona F-16 za Ukrajinu, kao što nema ni samih lovaca F-16“, rekao je Zajcev za Sputnjik.

On je dodao da su u gradu Kučova trenutno raspoređene bespilotne letelice „bajraktar TB2“ kupljene od Turske.

Napad na Južno

Tokom noći izveden je napad na grad Južno u Odeskoj oblasti, saopštio je koordinator ilegalnog proruskog pokreta u Nikolajevu Sergej Lebedev.

Nebenzja otkrio koji je uslov da Rusija završi specijalnu operaciju

Rusija će nastaviti specijalnu operaciju u Ukrajini ukoliko Zapad ne dozvoli da kijevski režim ode mirnim putem, rekao je ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja na sednici Saveta bezbednosti.

„Uvek smo se sa poštovanjem odnosili prema Ukrajincima, to je bratski narod, sa kojim imamo neraskidive istorijske veze… Ali, ako Zapad ne dozvoli da se spasemo od tog kancera koji predstavlja kijevski režim, na miran način… nastavićemo specijalnu operaciju sve dotle dok njeni zadaci ne budu ispunjeni vojnim putem“, upozorio je Nebenzja.

On je naglasio da je Rusija uvek bila spremna da živi u miru sa Ukrajinom sve dok od nje nisu napravili neonacističku rusofobsku državu s planom ulaska u vojni blok NATO.
Ruski diplomata je pozvao Kijev da što pre prihvati realne parametre za dugoročno rešavanje krize a ne da klize u nerealistične „planove pobede“.

Kako je dodao, Ukrajina je u uslovima diktature Zelenskog spremna da se uguši u krvi i da gurne svet u treći svetski rat.

„Ukrajina je, uz neonacistički režim, postala diktatura jednog čoveka, spremna da u cilju očuvanja vlasti i slepog praćenja Zapada ne samo uguši zemlju u krvi, nego i da kao žrtvu prinese sve mlade Ukrajince koji nisu uspeli da pobegnu iz zemlje i da gurnu svet u treći svetski rat“, naglasio je Nebenzja.

Ukrajinski sukob se neće završiti a da kršenje prava ruskojezičnog stanovništva Ukrajine ne bude eliminisano.

„Pravedno i održivo rešenje ukrajinske krize nije moguće a da se ne uklone osnovni razlozi zbog kojih je i izbila kriza, a to je, pre svega, kršenje prava stanovništva koje govori ruski jezik“, konstatovao je on.

Ukrajinci povukli deo trupa iz Ugljedara

Oružane snage Ukrajine izvele su deo svojih grupa iz Ugljedara, ostali su rasuti po gradu i kriju se, saopštili su u ruskoj vojsci.

Takođe se dodaje da je intenzitet otpora Oružanih snaga Ukrajine na ovom delu fronta značajno smanjen, pri čemu su najveću aktivnost pokazali operateri dronova.

Sprečen prodor i rotacija snaga ukrajinske vojske

Jedinice bespilotne avijacije desantnih snaga grupe „Sever“ sprečile su pokušaj ukrajinske vojske da prodre u dubinu teritorije Rusije i izvrši rotaciju snaga, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

Burno u Kursku

Jedinice artiljerijskog oruđa „hijacint B“ grupe „Sever“ uništile su uporišta ukrajinske vojske u pograničnom delu Kurske oblasti, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

BONUS VIDEO: ZGRADE I VOZILA GORE: Pogledajte Belgorod nakon granatiranja

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

NASTAVLJA SE BRUKANJE NA NAJVIŠEM NIVOU Crnu Goru u NJujorku ne predstavljaju ni predsednik ni premijer