uživoRAT U UKRAJINI: Putin spreman za pregovore; Odbijeno osam kontranapada u Kurskoj oblasti

Novosti online

27. 10. 2024. u 07:32 >> 13:54

RAT u Ukrajini ušao je u 977. dan.

РАТ У УКРАЈИНИ: Путин спреман за преговоре; Одбијено осам контранапада у Курској области

FOTO: Arhiva novosti

"Predsednik Putin je potvrdio, mi smo spremni za pregovore"

Ruski predsednik Vladimir Putin, tokom pregovora sa kineskim liderom Si Đinpingom, potvrdio je da Rusija ceni napore Brazila, Kine i drugih strateških partnera da pronađu načine za mirno rešavanje sukoba u Ukrajini, izjavio je ruski ministar spoljnih poslova Sergej Lavrov Rusiji 24.

- Predsednik Putin je potvrdio, mi smo spremni za pregovore - ukazao je Lavrov.

On je podsetio da svaki put kada se činilo da su pregovori počeli i da su doveli do nekog rezultata "kijevski režim je otpuzao od sporazuma".

Odbijeno osam kontranapada Kurskoj oblasti

Ruske trupe odbile su osam novih kontranapada ukrajinskih snaga u ruskoj oblasti Kursk, saopštila je novinska agencija Interfaks rusko ministarstvo odbrane.

Za nedelju dana više od 1.100 ruskih napada vazdušnim bombama

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da je Rusija za nedelju dana protiv Ukrajine upotrebila više od 1.100 vazdušnih bombi, kao i da je izvela više od 560 napada dronovima i oko 20 napada raketama raznih tipova.

- Rusija ne prestaje sa svojim terorom Ukrajine. Svakodnevna je agresija protiv našeg naroda, gradova i sela. Izvode udare različitim tipovima oružja - napisao je Zelenski na Fejsbuku.

Preuzeta kontrola nad Ismailivkom u Donjeckoj oblasti

Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da su ruske snage preuzele kontrolu nad selom Ismailivka u Donjeckoj oblasti, javila je ruska državna novinska agencija RIA.

Putin: Odgovorićemo ako se Ukrajini dozvole udari dalekometnim oružjem

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva upotrebiti "niz različitih odgovora" ako SAD i saveznici Kijeva iz NATO-a dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade unutar Rusije.

- (Rusko ministarstvo odbrane) razmišlja o tome kako da odgovori na moguće udare dugog dometa na rusku teritoriju, ponudiće niz odgovora - rekao je Putin reporteru državne televizije Pavelu Zarubinu u video-komentaru objavljenom na Zarubinovom Telegramu.

Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti

Lokalne vlasti u ukrajinskoj oblasti Sumi saopštavaju da su ruske snage izvele vazdušne udare na energetske objekte kritične infrastrukture u Romenskom okrugu koristeći bespilotne letelice.

- Sve nadležne službe rade na licu mesta. Posledice neprijateljskog napada se razjašnjavaju - navodi se u poruci lokalnih vlasti, prenosi agencija Ukrinform.

Saošteno je da su u ruskim artiljerijskim napadima u Harkovskoj oblasti oštećeni gasovod i transformatori za struju zbog čega je više od 1.000 pretplatnika bez električne energije.

Brifing Ministarstva odbrane Rusije:

  • Prvi put uništen izraelski taktički radarski sistem ieMHR u zoni SVO
  • Oružane snage Ukrajine su prvi put izgubile dva oklopna transportera švedske proizvodnje Viking u zoni specijalne operacije
  • Ruske oružane snage su porazile infrastrukturu ukrajinskih vojnih aerodroma, mesta za montažu i skladištenje bespilotnih letelica i privremene tačke razmeštaja
  • Oružane snage Ukrajine su izgubile oko 60 boraca u zoni odgovornosti grupe „Sever“ u Harkovskoj oblasti
  • Oružane snage Ukrajine izgubile su oko 500 vojnika i četiri topa u zoni odgovornosti grupe Zapad.
  • Gubici Oružanih snaga Ukrajine u zoni odgovornosti grupe Dnjepar premašili su 80 boraca
  • Ruski PVO sistemi oborili su tri projektila hajmars, francusku bombu i 172 bespilotne letelice.

Lukašenko: "Zelenskom nije stalo do ukrajinskog naroda"

- Njega (Zelenskog) nije briga za njih, ako pogledamo šta radi. Znao sam ga dobro i ranije, nije glup čovek. Ali ovo nije mesto za ambicije. Nije mu žao (ukrajinskog naroda) - istakao je on.

Lukašenko je takođe napomenuo da kraj sukoba u Ukrajini ne zavisi od kolektivnog Zapada, već od Zelenskog.

- Nedavno sam na sastanku sa predstavnicima Zapada shvatio da oni žele mir, ali da ne mogu da izvrše pritisak na Zelenskog, jer su obećali da neće biti pritiska, već podrške svake vrste - dodao je on.

Prema njegovim rečima, kako kaže ruska vojska, do kraja decembra će osloboditi Kursku oblast. Lukašenko je primetio da je ''Putinova strategija'' – korak po korak, mirno napredovanje – dala efekat, u Donbasu se linija fronta pomera na zapad.

- Otuda i potiče parola Zelenskog, koju on naziva „planom pobede“, jer je situacija na frontu ozbiljna - zaključio je Lukašenko.

Ukrajinska odbrana oborila 41 ruski dron od ukupno 80

Ukrajinske oružane snage oborile su od sinoć 41 od ukupno 80 ruskih dronova, saopštila je danas ukrajinska vojska. Kako je navedeno, 32 drona su izgubljena a jedan je odleteo u pravcu Belorusije, preneo je Ukrinform.

- U noći između subote i nedelje, neprijatelj je napao sa 80 bespilotnih letelica tipa Šahid kao i dronovima nepoznatog tipa iz pravca Orela, Kurska i Primorsko-Ahtarska - navodi se u saopštenju iz Kijeva.

Napad su odbili pripadnici PVO, avijacije i jedinica za elektronsko ratovanje odbrambenih snaga Ukrajine.

Potvrđeno je obaranje 41 ruskog drona u Odesi, Mikolajevu, Hersonu, Kijevu, Sumiju i još nekoliko regiona. Tokom protekle noći, zbog pretnje dronovima u prestonici Kijevu i jednom broju severnih i istočnih regiona bila je proglašena vazdušna opasnost.

Nastavlja se napredovanje ruskih snaga u regionu Donjecka

Ruske snage su nastavile da napreduju u regionu Donjecka i u protekla 24 sata zauzele su još jedno naselje, saopštili su analitičari grupe Deep State Maping Project. U saopštenju se kaže da su ruske trupe zauzele Levadne, a napredovale su i kod Šahtarskog, Novoukrainke, Bogojavlenke, Novodarovke, Stelmahovke, Gornjaka i Aleksandropolja, prenosi agencija UNIAN.

- Danas je ruska jedinica sa najmanje devet komada teškog naoružanja i vojne opreme napala Šahterskoe, pokušavajući da u potpunosti zauzme ukrajinsko uporište u selu i da izvrše juriš na zapadnu periferiju Bogojavlenke i Novoukrajine - navodi se u saopštenju Deep State Maping Project. Ukazuje se da Rusija nastavlja da gomila severnokorejske trupe u regionu Kurska i, prema procenama ukrajinskih vlasti, do ponedeljka će biti raspoređeno oko pet hiljada elitnih severnokorejskih vojnika.

Putin: Odgovorićemo ako se Ukrajini dozvole udari dalekometnim oružjem

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će Moskva upotrebiti "niz različitih odgovora" ako SAD i saveznici Kijeva iz NATO-a dozvole Ukrajini da koristi zapadno oružje dugog dometa za napade unutar Rusije.

Kijev: Ruski udari po objektima kritične infrastrukture u Sumskoj oblasti

Lokalne vlasti u ukrajinskoj oblasti Sumi saopštavaju da su ruske snage izvele vazdušne udare na energetske objekte kritične infrastrukture u Romenskom okrugu koristeći bespilotne letelice.

"Sve nadležne službe rade na licu mesta. Posledice neprijateljskog napada se razjašnjavaju", navodi se u poruci lokalnih vlasti, prenosi agencija Ukrinform.

Saošteno je da su u ruskim artiljerijskim napadima u Harkovskoj oblasti oštećeni gasovod i transformatori za struju zbog čega je više od 1.000 pretplatnika bez električne energije.

Popko: Rusija već drugu noć napada Kijev bespilotnim letelicama

Rusija je drugu noć zaredom izvela višetalasni napad dronovima na Kijev, saopštila je vojna administracija ukrajinske prestonice.

"Čini se da sada svake noći, bez dugih pauza, ruske oružane snage napadaju miran grad Kijev", rekao je Sergej Popko, šef vojne administracije putem Telegrama.

Popko je dodao da je Rusija lansirala oko 10 dronova u nekoliko talasa, iz različitih pravaca i na različitim visinama, ali su PVO jedinice uništile svo naoružanje na prilazu gradu.

Povređenih i veće materijalne štete nije bilo, rekao je Popko.

Odjeknule nove eksplozije

Serija eksplozija odjeknula je u Harkovu, javljjau mediji.

Ruske snage uništile 51 ukrajinski dron u 7 regiona

Ruski sistemi protivvazdušne odbrane presreli su 51 ukrajinsku bespilotnu letelicu iznad sedam regiona Rusije i iznad Azovskog mora, saopštilo je u nedelju rusko Ministarstvo odbrane.

- Tokom protekle noći, u pokušaju kijevskog režima da izvede terorističke napade pomoću bespilotnih letelica na ciljeve na teritoriji Ruske Federacije, dežurni sistemi PVO uništili su i presreli 51 ukrajinsku bespilotnu letelicu -  navodi se u saopštenju ministarstva.

Roditelji ruskog zarobljenika suočeni sa zahtevima Ukrajine za otkupninu

Roditelji zarobljenog ruskog vojnika Nikolaja Šepilova, od koga su Oružane snage Ukrajine iznuđivale novac, preteći da će im ubiti sina, obratili su se međunarodnim organizacijama sa zahtevom da ga zaštite i pomognu da se vrati kući.

- Mi, roditelji Nikolaja Nikolajeviča Šepilova, obraćamo se Kancelariji visokog komesara UN za ljudska prava, Međunarodnom komitetu Crvenog krsta sa apelom međunarodnim organizacijama. Tražimo da naš sin, koji se nalazi u ukrajinskom zatočeništvu, da bude pronađen, da ga ne muče, zlostavljaju ili ubiju i da ga vrate u domovinu - rekao je za Sputnjik Valentin Kileberda, očuh zarobljenika.

Centar oslobodio Selidovo

Grupa trupa ''Centar'' oslobodila je u Selidovo grad-tvrđavu Oružanih snaga Ukrajine na putu za Kurahovo i Pokrovsk.

Preživeli vojnici Oružanih snaga Ukrajine uglavnom su pobegli preko reke u Grigorovku, a artiljerija ih gađa.

Oslobađanje će biti zvanično objavljeno nakon završetka čišćenja i konsolidacije.

Usled napada dronom nestalo struje

U Sumiju je usled napada dronom nestalo struje, saopštio je ukrajinski centar za suzbijanje dezinformacija.

Osoba povređena u napadu ukrajinske bespilotne letelice

Lokalni stanovnik je povređen u napadu ukrajinske bespilotne letelice na selo Varvarovka u Belgorodskoj oblasti, saopštio je regionalni gubernator Vjačeslav Gladkov.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ŠTA NIJE U REDU SA TIM?: Čuveni teniser otkrio kada bi Novak Đoković mogao da završi karijeru