STARI RECEPTI ZA JELA OD KOPRIVE: Savršeno zdravi obroci
Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

Foto: Shutterstock
Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.
Doručak od koprive
Sastojci:
- Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate);
- 1 glavica crnog luka,
- 1 kašika masti,
- 5 komada jaja,
- malo mleka,
- malo kajmaka
Priprema:
Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).
U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.
Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.
Sve posolite i poslužite za doručak.
Juneća kapama od koprive
Sastojci:
- 1 kašika masti,
- 1 glavica crnog luka,
- 3 čena belog luka,
- 300g koprive,
- 200 grama spanaća,
- 500 grama junetine isečene na kockice,
- malo soli,
- malo brašna,
- malo bibera
Priprema:
Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.
Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.
Proja sa koprivom
Sastojci:
- 3 jaja,
- 100 g pavlake,
- 1 kašika kajmaka,
- 1 kašika masti ili maslaca,
- 500 grama mlade koprive,
- 100 sitnog sira, malo jogurta,
- 100 grama belog brašna,
- 1 prašak za pecivo,
- malo soli i 400 g projanog brašna.
Priprema:
Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.
Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.

Foto: Shutterstock
(trpeza)
Preporučujemo

PATLIDžAN SALATA SA SVETE GORE: Poznatija kao melidžano salata, je jedan od najukusnijih recepata grčke kuhinje
05. 03. 2025. u 13:30Jovana Vasić

POSNA SUPA OD SPANAĆA SA ORASIMA: Recept iz Hilandarskog kuvara
05. 03. 2025. u 11:00Jovana Vasić

POHOVANI CELER: Sve popularniji recept, koji je zaslužio da bude deo vaše trpeze
01. 03. 2025. u 11:00Jovana Vasić

"POJEDOH SE ŽIV, IZLUDE ME TO" Vučić o otvaranju auto-puta do Požege: To su već foliranja i glupiranja, krajnji rok do ponedeljka
PREDSEDNIK Srbije Aleksandar Vučić govorio je iz Čačka o otvaranju auto-puta do Požege.
03. 07. 2025. u 11:49

"MOGLO BI UMRETI 4.500 LjUDI" Ova zemlja je najugroženija na Zapadnom Balkanu, hitan sastanak u SZO zbog vrućina u Evropi
JUŽNA Evropa suočava se sa žestokim toplotnim talasom - temperature prelaze 40 stepeni Celzijusa, a u španskoj pokrajini Uelva izmereno je rekordnih 46 stepeni, što je najviša junska temperatura u istoriji zemlje. Istovremeno, Italija, Grčka, Portugalija i Zapadni Balkan takođe beleže rekordne vrućine, praćene šumskim požarima i ljudskim žrtvama.
01. 07. 2025. u 11:45

ISPOVEST RADNICE: "Kad biste ovo znali, nikad ne biste kročili na kruzer"
DRUŠTVENIM mrežama kruže viralni snimci u kojima osoba koja se predstavlja kao radnica na kruzeru deli detalje iz života na brodu. U jednom takvom videu podelila je niz fotki u kojima tvrdi da otkriva tajne života na kruzeru i tako šokirala mnoge.
05. 07. 2025. u 11:33
Komentari (0)