STARI RECEPTI ZA JELA OD KOPRIVE: Savršeno zdravi obroci

Jovana Vasić

08. 03. 2025. u 09:00

Ovo su sve dobrobiti koprive: Jača zube i kosti, odlična je za mineralizaciju u dobu rasta, trudnicama i dojiljama.

СТАРИ РЕЦЕПТИ ЗА ЈЕЛА ОД КОПРИВЕ: Савршено здрави оброци

Foto: Shutterstock

Obezbeđuje dnevni unos kalcijuma u svakodnevnoj ishrani. Bogata je magnezijumom pa sprečava tegobe cerebralne, vaskularne, muskularno-tetanične i visceralne prirode. Kopriva osigurava potrebne količine cinka čiji nedostatak dovodi do poremećaja.

Doručak od koprive

Sastojci:

  • Dvadesetak vrhova mlade koprive (može i više, ako imate); 
  • 1 glavica crnog luka,
  • 1 kašika masti,
  • 5 komada jaja, 
  • malo mleka,
  • malo kajmaka

Priprema:

Koprive obarite u vreloj vodi (najviše 5 min da ključaju u vodi).

U tiganju na masti propržite crni luk sitno iseckan, pa mu dodajte obarene koprive.

Sve dinstajte najviše 5 minuta pa prelijte umućenim jajima u koja ste dodali malo mleka i malo kajmaka.

Sve posolite i poslužite za doručak.

Juneća kapama od koprive

Sastojci:

  • 1 kašika masti,
  • 1 glavica crnog luka,
  • 3 čena belog luka,
  • 300g koprive,
  • 200 grama spanaća,
  • 500 grama junetine isečene na kockice,
  • malo soli,
  • malo brašna,
  • malo bibera

Priprema:

Kockice junetine uvaljajte u brašno pa ih prepržite na masti. Kada uhvate koricu pokupite ih na tanjir. U masti u kojoj se pržila junetina porodinstajte beli i crni luk pa mu dodajte obarenu koprivu i svež spanać. Sve dinstajte dok zeleniš potpuno omekša. Dodajte malo vode (samo da ogrezne povrće) i kockice junetine. Sve posolite i pustite da se krčka oko sat vremena.

Poslužite toplo uz kašiku kiselog mleka.

Proja sa koprivom

Sastojci:

  • 3 jaja,
  • 100 g pavlake,
  • 1 kašika kajmaka,
  • 1 kašika masti ili maslaca,
  • 500 grama mlade koprive,
  • 100 sitnog sira, malo jogurta,
  • 100 grama belog brašna,
  • 1 prašak za pecivo,
  • malo soli i 400 g projanog brašna.

Priprema:

Koprivu obariti pa u obarenu i proceđenu koprivu dodati jaja, sir, pavlaku, kajmak, maslac, jogurt i umutiti.

Dodati so i brašno, prašak za pecivo i projano brašno. Sve sjediniti i peći u rerni na 220 stepeni oko pola sata.

Foto: Shutterstock

(trpeza)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

TAČNO JE... Karlik DŽons otkrio zbog čega je došao u Partizan