KLASIK ZA SVA VREMENA: Lenja pita sa makom
Lenja pita sa makom je jednostavan, ali bogat kolač koji će se sigurno dopasti i ljubiteljima tradicionalnih ukusa i onima koji traže nešto novo, ali provereno dobro.

Foto: Printskrin Youtube
Sastojci:
Za testo:
- 170 g putera (omekšalog)
- 100 g šećera u prahu
- 2 žumanceta
- 300 g brašna
- 2 kašičice sode bikarbone
Za fil od maka:
- 150 g šećera
- 2 kesice vanilin šećera
- 200 g mlevenog maka
- 100 g putera
- Rendana korica od 1/2 limuna
- 200 ml mleka
- 2 belanceta
Priprema:
Umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite. Umešajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko, prhko testo. Podelite testo na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Stavite u frižider dok pripremate fil.
U šerpu sipajte mleko, šećer i vanilin šećer, dodajte puter i zagrevajte dok se ne otopi. Dodajte mleveni mak i limunovu koricu, kuvajte par minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo umešajte u ohlađeni mak.
Veći deo testa rastanjite i prebacite u pleh dimenzija otprilike 33 x 29 cm, obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite fil preko kore. Preostali deo testa izrendajte preko fila ili rastanjite pa pažljivo položite kao gornju koru. Pecite u rerni zagrejanoj na 160°C (sa ventilatorom) oko 25 minuta, dok površina ne dobije blagu zlatnu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

PITA SA SIROM I ŠUNKOM IZ TIGANjA: Sprema se očas posla, a uživa u svakom zalogaju
14. 03. 2025. u 07:00

SLATKA PITA SA BUNDEVOM I JABUKAMA OD GOTOVIH KORA: Poslastica kojoj niko neće moći da odoli
25. 01. 2025. u 15:00Novosti online

"VUČIĆ STIŽE U MOSKVU" Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena
U Moskvi je održan značajan sastanak između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, patrijarha Porfirija i mitropolita bačkog Irineja Bulovića. Sastanak je protekao u atmosferi međusobnog poverenja i istorijskog prijateljstva, uz snažno isticanje zajedničkih vrednosti i potreba za duhovnim jedinstvom pravoslavnih naroda.
23. 04. 2025. u 08:00 >> 10:39

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

TUGA NA RTS-u: Voditeljka Dnevnika slomljena, oprostila se od koleginice: "Mirno spavaj, neću te zaboraviti" (FOTO)
"MIRNO spavaj, a ja te nikada neću zaboraviti..."
23. 04. 2025. u 13:02
Komentari (0)