KLASIK ZA SVA VREMENA: Lenja pita sa makom

Новости онлине

23. 04. 2025. u 11:30

Lenja pita sa makom je jednostavan, ali bogat kolač koji će se sigurno dopasti i ljubiteljima tradicionalnih ukusa i onima koji traže nešto novo, ali provereno dobro.

КЛАСИК ЗА СВА ВРЕМЕНА: Лења пита са маком

Foto: Printskrin Youtube

Sastojci:

Za testo:

  • 170 g putera (omekšalog)
  • 100 g šećera u prahu
  • 2 žumanceta
  • 300 g brašna
  • 2 kašičice sode bikarbone

Za fil od maka:

  • 150 g šećera
  • 2 kesice vanilin šećera 
  • 200 g mlevenog maka
  • 100 g putera
  • Rendana korica od 1/2 limuna
  • 200 ml mleka
  • 2 belanceta

Priprema:

Umutite omekšali puter sa šećerom u prahu. Dodajte žumanca i dobro sjedinite. Umešajte brašno pomešano sa sodom bikarbonom i umesite glatko, prhko testo. Podelite testo na dva dela – jedan deo neka bude malo veći. Stavite u frižider dok pripremate fil.

U šerpu sipajte mleko, šećer i vanilin šećer, dodajte puter i zagrevajte dok se ne otopi. Dodajte mleveni mak i limunovu koricu, kuvajte par minuta dok se smesa ne zgusne. Ostavite da se prohladi. Umutite belanca u čvrst sneg i pažljivo umešajte u ohlađeni mak.

Veći deo testa rastanjite i prebacite u pleh dimenzija otprilike 33 x 29 cm, obložen papirom za pečenje. Ravnomerno rasporedite fil preko kore. Preostali deo testa izrendajte preko fila ili rastanjite pa pažljivo položite kao gornju koru. Pecite u rerni zagrejanoj na 160°C (sa ventilatorom) oko 25 minuta, dok površina ne dobije blagu zlatnu boju. Ohladite, pospite šećerom u prahu i secite na kocke.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
VUČIĆ STIŽE U MOSKVU Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena

"VUČIĆ STIŽE U MOSKVU" Ceo razgovor Putina i patrijarha Porfirija: Obojena revolucija u Srbiji mora biti pobeđena

U Moskvi je održan značajan sastanak između predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina, Patrijarha moskovskog i cele Rusije Kirila, patrijarha Porfirija i mitropolita bačkog Irineja Bulovića. Sastanak je protekao u atmosferi međusobnog poverenja i istorijskog prijateljstva, uz snažno isticanje zajedničkih vrednosti i potreba za duhovnim jedinstvom pravoslavnih naroda.

23. 04. 2025. u 08:00 >> 10:39

Komentari (0)

INTERVJU MILAN RAKITA, GENERALNI DIREKTOR DANUBIUSA: Od zlatnih zrna stvaramo zdravu osnovu svake trpeze