DOMAĆI RAŽANI HLEB: Domaći i aromatičan

Milena Tomasevic

29. 09. 2025. u 20:00

Malo šta može zameniti ukus i miris domaćeg hleba. Ražani hleb je bogat, sočan i dugotrajan – ostaje svež više dana, a sa svakim parčetom oseća se tradicija i toplina domaće kuhinje.

ДОМАЋИ РАЖАНИ ХЛЕБ: Домаћи и ароматичан

FOTO: Novosti

Sastojci:

  • 500 gr raženog brašna od celog zrna (tip 2000)
  • 300 ml tople vode
  • 1 kesica suvog kvasca (7 g) ili 20 g svežeg
  • 1 kašičica soli
  • 1 kašičica šećera ili meda (za aktiviranje kvasca)

Priprema:

U čaši pomešajte toplu vodu, šećer/med i kvasac. Ostavite 5–10 minuta dok se ne pojavi pena. U činiji izmešajte brašno i so. Dodajte aktivirani kvasac sa vodom. Zamesite lepljivo testo. Pokrijte testo krpom i ostavite 1 sat na toplom mestu da udvostruči zapreminu. Premesite i oblikujte veknu. Stavite u kalup obložen papirom za pečenje. Zagrejte rernu na 220 °C. Pecite 15 minuta na toj temperaturi, pa smanjite na 190 °C i pecite još 30 minuta.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MI SMO USPAVANI DIV, DRUGO MESTO NA TABELI NIJE OPCIJA! Prvo obraćanje novog trenera Partizana od kad je stigao u klub