EVO KAKO TREBA DA IZGLEDA TRPEZA ZA BOŽIĆ: Stari običaj je da se na stolu nađe ovih 7 jela
Stari običaj je da se na Božić na vašoj trpezi nađe bar sedam jela, jer ona simbolišu sreću i blagostanje, odnosno da ćete čitave godine imati šta da jedete. Običaj potiče još iz starih vremena kada nije bilo dovoljno namirnica i svako jelo je simbolisalo jedan dan u nedelji, zato ih je obavezno bilo sedam na trpezi. Saznajte i šta treba da se nađe na trpezi.

Foto: Shutterstock
Suvo voće i urme
Obavezni su i na božićnoj, ali i na trpezi za Badnje veče. Možete da služite kao dekoraciju, ali i slatku užinu.
Česnica
Česnica je pogača koja se mesi, a u nju se obavezno stavlja novčić. Vrti se u krug i lomi pre ručka, a smatra se da će osoba koja izvuče novičić imati sreće i novca. Takođe možete da stavite drvo drena ili neku žitaricu, za zdravlje i bolje useve.
Predjelo
Za predjelo se obično služe suhomesnati proizvodi, sir, kajmak i salate. To jedite uz česnicu, a možete da napravite i neku pitu.
Salata
Na prazničnoj trpezi nezaobilazne su ruska ili mimoza. Ukoliko želite da napravite neku drugu probajte kupus salatu koja se pravi malo drugačije, a odlična je uz pečenje. A i pečene paprike su dobro rešenje.
Čorba ili supa
Pre glavnog jela obično se služi čorba ili supa, a najpoznatije su domaća sa rezancima ili sa knedlama. Ako se odlučite za čorbu onda obavezno poslužite teleću.
Sarma
Bez sarme ne može da prođe nijedna svečana ili praznična trpeze zimi, a ona se služi pre pečenja.
Pečenje
Običaj je da se za Božić jede praseće ili jagnjeće pečenje, a možete da ga ispečete sami kod kuće.
(stvarukusa)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

ROLAT SA ŠUNKOM: Savršeno predjelo za svaku priliku
02. 01. 2025. u 13:00Novosti online

POSNE BANANA KUGLICE: Neodoljiva poslastica od samo tri sastojka
03. 01. 2025. u 09:00Novosti online

PILEĆA SALATA SA KIKIRIKIJEM I SUSAMOM ZA NOVOGODIŠNjU TRPEZU: Sa njom nema greške
31. 12. 2024. u 14:55Novosti online

AJVAR PROJICE: Spremaju se brzo i lako, a svi ih obožavaju
31. 12. 2024. u 07:00Novosti online

DžEJ DI VENS UDARIO NA ZELENSKOG: To što on radi je apsurdno
U INTERVJUU za internet portal UnHerd , američki potpredsednik Džej Di Vens nazvao je napade ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog na SAD „neproduktivnom retorikom“ i „apsurdnim“.
15. 04. 2025. u 10:27

MAKRON POSLE RUSKOG NAPADA: Hitno nam je potreban mir
RUSKI raketni napad na grad Sumi na severu Ukrajine naglašava hitnu potrebu za nametanjem primirja Rusiji, izjavio je danas predsednik Francuske Emanuel Makron.
13. 04. 2025. u 15:34

"SINA SMO SAHRANILI U NIKŠIĆU" Željko Samardžić o najvećoj životnoj tragediji: "To je bila tuga za sve nas"
PEVAČ progovorio o bolnoj temi.
15. 04. 2025. u 10:18
Komentari (0)