7 SAVETA DA VAM MESO BUDE SOČNO: Uz ove sugestije svako meso koje budete pripremali biće savršeno sočno i meko

Jovana Vasić

22. 02. 2025. u 13:00

Bez obzira koju vrstu mesa i kog kvaliteta pripremate, ono može da bude ukusnije od onog koje pripremaju u najboljim restoranima. Potrebno je samo da se pridržavate ovih saveta i smernica, pomoću kojih ćete uvek dobiti savršen obrok.

7 САВЕТА ДА ВАМ МЕСО БУДЕ СОЧНО: Уз ове сугестије свако месо које будете припремали биће савршено сочно и меко

Foto: Shutterstock

1. Uvek koristite čekić za meso

Stavite kriške mesa između dva lista najlonske folije za hranu i istucite ih čekićem da razbijete vlakna. Folija će zaštititi meso i radnu površinu, ali je ne morate stavljati ako ne želite. Kao alternativu čekiću za omekšavanje mesa možete koristiti ruku - udarite po komadu mesa šakom, čvrstim pokretom koji ide ka spolja.

2. Posipajte meso krupnom solju

Meso koje nije visokog kvaliteta možete da omekšate i krupnom solju. U tom slučaju komad mesa mora biti debeo najmanje 4 centimetra. Da biste uklonili prekomernu vlagu iz komada mesa, posolite ga sa obe strane i ostavite da odstoji najmanje 1 sat, kako bi se eliminisao višak vode. Operite meso i dobro ga osušite pre kuvanja. Zapamtite da što duže ostavite meso u soli, to će biti mekše. Možete da ga ostavite čak i do 24 sata da stoji.

3. Kisela marinada

Za tanje komade mesa možete probati kiselu marinadu, na bazi agruma, sirćeta ili vina, koji razbijaju mišićna vlakna mesa, kako bi bilo mekše u kuvanju. Ostavite meso da se marinira u mešavini sirćeta i limunovog soka preko noći. Imajte na umu, međutim, da sirće i limun imaju tendenciju da daju ukus mesu. Iz tog razloga, preporučljivo je koristiti ovaj metod ako treba da pripremite šnicle ili čak meso sa paradajz sosom. Svakako, sirće nije korisno samo za kuvanje ono služi za jednostavan trik da uklonite neprijatne mirise od kuvanja.

4. Sporo dinstanje u tiganju

Sporim dinstanjem u tiganju na laganoj vatri će vezivno tkivo imati dovoljno vremena da se otopi, čineći meso mekšim i prijatnijim za žvakanje. Možete neprekidno kvasiti meso u tiganju vodom, bujonom ili vinom, tako da se ne osuši.

5. Roštiljanje

Roštilj je jedan od najukusnijih načina pripreme mesa - meso postaje mekano, sočno i ima prijatan miris dima. Ovaj način pripreme je odličan za šnicle i meso bogato mastima, jer visoka temperatura omogućava da se višak masnoće topi, čineći pripremu lakšom. Kod roštiljanja, dakle, nije potrebno dodavati druge masti.

6. Dodajte krupnu so na polovini procesa kuvanja

Jedna od grešaka koja se češće pravi kada se sprema komad mesa, jeste da se pri kuvanju posoli sitnom solju. Na taj način meso postaje suvo i gubi na ukusu. Ako želite sočno meso, dodajte krupnu so na pola kuvanja i lagano zapržite. Meso će biti veoma meko.

7. Koristite sodu bikarbonu

Bakina tajna je da koristite sodu bikarbonu, mali trik koji vam omogućava da dobijete meko meso, a da ne utičete na njegov ukus. Kada je meso skuvano za jednu trećinu, dodajte malo sode bikarbone - na svakih pola kilograma mesa biće potrebna kašičica.

(stvarukusa)

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

MORAJU DA PRIČAJU SRPSKI! JA MOGU DA POBEGNEM, ALI NATALIJA... Nikola Jokić o ženi, deci, privatnom životu