MUHALEBIJA: Tradicionalni turski slatkiš koji je gotov za 10 minuta
Muhalebija je tradicionalni turski desert koji je proglašen za jedan od najlepših slatkiša na svetu, pravi se lako i brzo, a nikoga ne ostavlja ravnodušnim.

Foto: Shutterstock
Osnovu čine mleko, griz i puter, a sve ostale dodatke možete da birate na osnovu ličnih želja ukućana.
Sastojci:
- kakao-prah (opciono)
- 1 litar mleka
- 6 kašika pšeničnog griza
- 200 g šećera
- 60 g putera
- kesica vanil-šećera
- 50 g kokosovog brašna ili mlevenih oraha, badema, lešnika
- cimet (opciono)
Priprema:
Od litra mleka odvojte desetak kašika i pomešajte ih sa grizom i vanil-šećerom.
U šerpu sipajte mleko i šećer, pa kuvajte dok ne počne da vri. Tad sklonite posudu sa ringle, dodajte puter, umešajte razmućeni griz i zakuvajte.
U zavisnosti od toga kakav ukus volite, dodajte kokosovo brašno ili mlevene orašaste plodove (bademe, lešnike, orahe), dobro promešajte i sipajte muhalebiju u činijice da se ohladi. Po želji, pospite je cimetom ili kakao-prahom, mlevenim ili seckanim orašastim plodovima ili kokosovim brašnom.
(Ona)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

POSNI ČIZKEJK: Kremasti desert koji pomera granice dobrog ukusa
19. 03. 2025. u 13:30

FRANCUSKA ČOKOLADNA TORTA: Toliko kremasta i sočna, da nećete moći da joj odolite
13. 03. 2025. u 12:00

TRAMP IMA NOVI SPORAZUM ZA ZELENSKOG Ukrajinci zgroženi: "Ovo je pljačka"
SJEDINjENE Američke Države guraju sveobuhvatan novi sporazum kojim žele da preuzmu kontrolu nad ključnim ukrajinskim rudnim i energetskim resursima, ne nudeći zauzvrat nikakve bezbednosne garancije Kijevu – što predstavlja značajnu eskalaciju u odnosu na prethodne zahteve.
29. 03. 2025. u 15:29

RODITELjI POGINULE DECE FORMIRALI ŽIVI ŠTIT: Ne dozvoljavaju da se tela odnesu na obdukciju
RODITELjI koji su u požaru izgubili svoju decu u diskoteci "Puls" u Kočanima ne dozvoljavaju da se tela nastradalih odnesu na dodatnu obdukciju u Skoplje, tražeći da im se odmah predaju kako bi pripremili sahrane, javlja Plusinfo.
16. 03. 2025. u 19:40

MILICA BEZ POSLA: Tragačica dobila otkaz, završila na Birou za zapošljavanje - kao tehnološki višak! Od tada nije našla novi
JOKANOVIĆEVA se nalazi na Birou za zapošljavanje, a ovu temu javno je pokrenula voditeljka RTS-a Tanja Peternek Aleksić.
28. 03. 2025. u 15:24
Komentari (0)