MIRIŠU NA CIMET: Slatki đevreci
JEDNOSTAVNO se prave i uz dodatak grčkog jogurta i čokoladnih komadića.

Foto: prt scr / yt / Skinnytaste
Slatki đevreći koji mirišu na cimet, pravi su užitak.
Sastojci:
* ¼ kašičice mlevenog cimeta
* 1 kašika šećera
* 140 g univerzalnog brašna
* 2 kašičice praška za pecivo
* 3/4 kašičice soli
* 240 g grčkog jogurta
* 1 veliko belance ili celo jaje, umućeno
* 1 kašika čokoladnih komadića
Recept za slatke đevreke:
Kako biste napravili ove đevreke, prvo u maloj posudi pomešajte cimet i šećer. Ostavite sa strane. Zagrejte rernu na 190°C. Stavite papir za pečenje na pleh. Ako koristite papir za pečenje, poprskajte ga uljem da se ne bi lepio. U srednjoj posudi pomešajte brašno, prašak za pecivo i so i dobro umutite.
Dodajte jogurt i mešajte viljuškom ili špatulom dok se dobro ne sjedini, izgledaće kao sitne mrvice. Lagano pospite brašnom radnu površinu i izvadite testo iz posude, mesite nekoliko puta, oko 15 okreta (ne bi trebalo da ostavlja testo na ruci kada ga odvajate). Podelite na 4 jednake kuglice.
Ponovo lagano pospite brašnom radnu površinu, a zatim svaku kuglicu razvaljajte u vrpce debljine 1,2 cm, dužine oko 18 cm. Pritisnite vrpcu ravno, lagano premažite jajetom, pospite svaku sa ½ kašičice mešavine cimeta i šećera i odozgo stavite nešto manje od 1 kašičice čoko komadića.
Zašto je korisno da konzumirate cimet?
Cimet je bogat fenolom, moćnim antioksidansom koji je poznat po tome što štiti organizam od infekcija. Ima snažno antiinflamatorno i antigljivično dejstvo. Zbog polifenola koje sadrži pozitivno utiče na smanjivanje šećera u krvi. Jedna kašičica cimeta u prahu je dovoljna za period od 5 dana, a nakon toga treba da se napravi pauza. Sadrži kalcijum, magnzijum, fosfor, kalijum i vitamin A.
Lagano pritisnite čokoladne komadiće u testo, zatim spojite spoljne strane zgnječenog užeta nagore i preklopite preko nadeva. Spojite krajeve da biste formirali đevreke. Premažite vrhove svakog đevreka prelivom od jaja i pospite preostalom mešavinom cimeta i šećera.
Pecite na gornjoj rešetki rerne 25-28 minuta, okrećući ih na pola pečenja. Ostavite da se ohlade najmanje 15 minuta pre sečenja.
Uživajte.
Prijatno!
(StvarUkusa)
Preporučujemo

SA BEŠAMELOM I PEČURKAMA: Vegetarijanski kroketi, nećete prestati da ih jedete
25. 04. 2025. u 11:30

KO BI REKAO DA JE SA PEČURKAMA: Burger bez mesa, sočan i neodoljivog ukusa
26. 04. 2025. u 10:00

KREMAST SA ŠITAKI PEČURKAMA: Bogati potaž, zasitan, da može biti i glavno jelo
27. 04. 2025. u 10:00

"STAZE KOSMETA" - ĐAKOVICA: "Ko srcem mrzi taj je u zatvoru, mi smo na slobodi..." (VIDEO)
EKIPA "Novosti" boravila je na Kosovu i Metohiji krajem januara ove godine, gde smo zabeležili ekskluzivan dokumentarni materijal. Serijal "Staze Kosmeta" obuhvata sedam epizoda, koje donose upečatljive ljudske priče iz Đakovice, Štrpca, planinskih sela Brezovice i Šar planine, Velike Hoče, Orahovca, Prizrena i sela u blizini Kosovske Mitrovice.
22. 05. 2025. u 19:00

JOKIĆ ĆE I GRATI ZA SRBIJU NA EVROBASKETU? Bićemo sila na Evropskom prvenstvu, ovo je potvrda!
Polako se klupska košarkaška sezona privodi kraju i fokus se prebacuje na predstojeći Evrobasket gde bi mogao da zaigra i Nikola Jokić!
22. 05. 2025. u 22:47 >> 22:47

"TO PIJU SAMO OČAJNICI": Britanksi glumac sramno izvređao Srbe i rakiju (VIDEO)
GLUMAC i komičar Džimi Kar imao je svoj, ne tako svetli stand-up momenat koji je oblikovalo elementarno neznanje.
23. 05. 2025. u 11:38
Komentari (0)