ŠVEDSKE ĆUFTE: Jedinstvene, neodoljive i tako ukusne da ćete ih praviti svake nedelje
Uživajte u neodoljivo dobrom ručku!

Foto Shutterstock
Sastojci:
- Mlevena govedina 450 g
- Mlevena svinjetina 225 g
- Crni luk 1 manja glavica
- Prezle 1/2 šolje
- Mleko 1/4 šolje
- Jaje 1
- So 1/2 kašičice
- Biber 1/4 kašičice
- Mleveni piment 1/4 kašičice
- Muskatni orah 1/4 kašičice
- Puter (za prženje) 2 kašike
- Za sos:
- Puter 2 kašike
- Brašno 2 kašike
- Goveđi bujon 2 šolje
- Pavlaka za kuvanje 1 šolja
- Soja sos 1 kašika
So i biber po ukusu
Priprema:
U velikoj posudi pomešajte prezle i mleko. Ostavite da odstoji nekoliko minuta dok prezle ne upiju mleko. Dodajte mlevenu govedinu, mlevenu svinjetinu, iseckani luk, jaje, so, biber, piment i muskatni oraščić u smesu sa prezlama. Dobro izmešajte dok se svi sastojci ne sjedine. Oblikujte smesu u male ćufte, oko 2.5 cm u prečniku. U velikom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte ćufte u tiganj u serijama, pazeći da ne pretrpate tiganj. Pržite ćufte dok ne porumene sa svih strana i dok se ne ispeku, oko 7-10 minuta. Izvadite ćufte iz tiganja i ostavite ih sa strane. U istom tiganju otopite puter na srednjoj temperaturi. Dodajte brašno i neprestano mešajte oko 1-2 minuta dok smesa ne postane zlatno smeđa. Postepeno dodajte goveđi bujon dok mešate da se ne stvore grudvice. Dodajte pavlaku za kuvanje i soja sos. Ostavite da sos krčka nekoliko minuta dok se ne zgusne. Začinite solju i biberom po ukusu. Vratite ćufte u tiganj sa sosom. Ostavite ih da krčkaju u sosu nekoliko minuta da upiju ukuse. Poslužite švedske ćufte tople, tradicionalno uz pire krompir ili sos od brusnica.
(superrecepti)
BONUS SADRŽAJ
Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.
Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.
Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.
JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.
Preporučujemo

JAGNjETINA NA ZLATIBORSKI NAČIN: Jelo koje jednostavno morate da probate
20. 11. 2024. u 09:00

MUSAKA OD PLAVOG PATLIDžANA BEZ MESA: Savršen spoj neodoljivih mirisa i ukusa
18. 11. 2024. u 11:05

DRŽAVA ODREDILA OGROMAN POREZ ZA KUĆU ŽELjKA MITROVIĆA: Evo koliko mora da plaća
DRŽAVA je odredila ogroman porez za kuću Željka Mitrovića.
01. 04. 2025. u 14:12

PROCURIO POVERLjIVI DOKUMENT IZ PENTAGONA: Evropa nek se brani sama u slučaju ruskog napada, druga država je glavna pretnja
SUPROSTAVLjANjE ruskoj agresiji, nekada jedna od ključnih tačaka Nacionalne odbrambene strategije iz 2022. godine tokom administracije Džozefa Bajdena, tri godine kasnije više nije među najvažnijim prioritetima Sjedinjenih Američkih Država.
01. 04. 2025. u 12:17

JEDAN RAKIJA, A DRUGI... Nećete verovati KAKO se zovu psi novog ambasadora SAD u Srbiji Marka Brnovića
MARK Brnović je uvek ponosno isticao svoje poreklo, uostalom ćerke mu se zovu - Milena i Sofija.
31. 03. 2025. u 19:31
Komentari (0)