TIKVICE ZAPEČENE SA SIROM U BEŠAMEL SOSU: Savršen lagani ručak koji se brzo sprema

Jovana Vasić

24. 02. 2025. u 09:00

Sočne tikvice zapečene sa sirom u bešamel sosu su savršeno vegetarijansko i lagano jelo u kome ćete rado uživati.

ТИКВИЦЕ ЗАПЕЧЕНЕ СА СИРОМ У БЕШАМЕЛ СОСУ: Савршен лагани ручак који се брзо спрема

Foto: Shutterstock

Prvo napravite bešamel sos:

Sastojci:

  • 4 kašike putera
  • 4 kašike brašna
  • 950 ml punomasnog mleka, zagrejano
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat muskatnog oraščića

Priprema:

Počnite da pravite bešamel sos tako što ćete mleko zagrejati u posebnom loncu, a zatim ga ostavite sa strane. Zagrejte šerpu na jakoj vatri i istopite puter. Kada se rastopi, dodajte četiri kašike brašna i neprestano mutite da dobijete glatku pastu.

Nastavite da kuvate pastu minut ili dva. Polako sipajte zagrejano mleko, neprestano mešajući da biste izbegli grudvice i održali glatku konzistenciju.

Pustite da se smesa lagano krčka na laganoj do srednjoj vatri, često mešajući. Sos će se postepeno zgušnjavati dok se kuva. Kada je kuvan, začinite bešamel solju i biberom po ukusu. Ako želite, dodajte prstohvat muskatnog oraščića.

Kada sos dostigne željenu gustinu, sklonite ga sa vatre.

Sastojci za tikvice u bešamelu:

  • 4 tikvice srednje veličine, nasečene na kolutove
  • 1 luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, vrlo sitno naseckana
  • 240 g rendanog kačkavalja
  • 60 g rendanog parmezana
  • 2 kašike maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu
  • bešamel sos

Priprema:

Za tikvice zagrejte rernu na 190°C. Lagano posolite kriške tikvica, a zatim ih ostavite da malo odstoje da puste višak vlage. Osušite ih pre upotrebe.

Ulje zagrejte u tiganju na srednjoj vatri. Dodajte seckani crni luk i beli luk, dinstajte dok ne omekša i ne zamiriše. Dodajte bešamel sos i promešajte da se sjedini sa lukom i belim lukom. Zatim dodajte sir i dobro pomešajte sa sosom dok se ne istopi.

U podmazanoj tepsiji pravite slojeve tako što ćete naizmenično menjati kriške tikvica, pa preko slojeva povrća preliti mešavinu sira i bešamela i posipati još malo iseckanog kačkavalja. Pokrijte posudu za tepsiju folijom i pecite 30 do 40 minuta ili dok tikvice ne omekšaju.

Poslednjih 10 minuta pečenja, otkrijte tepsiju da vrh dobije zlatno-braon boju. Uživajte!

(stvarukusa)

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News
DA LI NAS JE TRAMP PREVARIO? Nemački mediji bruje, šok u Berlinu zbog slanja američkih sistema patriot Ukrajini

"DA LI NAS JE TRAMP PREVARIO?" Nemački mediji bruje, šok u Berlinu zbog slanja američkih sistema "patriot" Ukrajini

TO JE bila velika nada u zaštiti od Putinovih raketa: u ponedeljak je predsednik SAD Donald Tramp najavio da će Ukrajini biti isporučeno oružje, ali da će Evropljani morati sve da plate. Sada se ispostavlja da Nemačka neće samo finansirati, već će morati i sama da isporuči sopstvenu protivvazdušnu odbranu, iako je već sada u deficitu, piše nemački Bild.

19. 07. 2025. u 10:22

Komentari (0)

Prelazak na naplatu električne energije preko poslovnih banaka nije na štetu ni građana ni EPS