KREMASTI RIŽOTO SA PEČURKAMA: Trikovi za savršenu teksturu i bogat ukus
NE morate biti profesionalni kuvar da biste napravili savršen rižoto.
Foto: Shutterstock
Ovaj recept koristi običan kratkozrnasti beli pirinač i kombinaciju omiljenih pečuraka, a rezultat je kremasto, aromatično jelo koje se topi u ustima. Nutritivni kvasac dodaje suptilan “sirasti” ukus, a veganski puter ili maslinovo ulje sve spajaju u bogatu teksturu. Idealno je za brzi ručak ili večeru kada želite nešto ukusno, a jednostavno za pripremu.
Recept za kremasti rižoto sa pečurkama
Sastojci (za 3 osobe):
- 1 kašika maslinovog ulja
- 1 mali crni luk, sitno seckan
- 2 čena belog luka, sitno seckana
- 1½ šolje kratkozrnastog belog pirinča
- 3 šolje vrućeg povrtnog bujona
- 1 šolja seckanih pečurki (izbor po želji šampinjoni, bukovača ili neka mešavina)
- 2 kašike nutritivnog kvasca
- 1 kašika veganskog putera ili maslinovog ulja
- So i biber po ukusu - opciono: seckani peršun ili malo ulja tartufa
Priprema:
U širokom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti.
Dodajte pečurke i kratko propržite dok ne omekšaju i otpuste svoje sokove.
Umešajte pirinač, tako da se svako zrno obloži uljem i sokom od pečuraka.
Sipajte jednu šolju vrućeg bujona i mešajte dok se tečnost ne upije. Ponavljajte postupak, po šolju, dok pirinač ne postane kremast i al dente, oko 20 minuta.
Dodajte nutritivni kvasac i veganski puter. Posolite i pobiberite po ukusu.
Poslužite toplo, po želji ukrašeno peršunom ili uz par kapi ulja od tartufa.
Saveti za najbolji rezultat
Pečurke: Što raznovrsniji izbor, bogatiji ukus. Ako koristite šampinjone, kratko ih propržite da ne puste previše vode.
Pirinač: Koristite kratkozrnasti umesto dugozrnastog, jer neće postići istu kremastu teksturu.
Bujon: Vruć bujon pomaže pirinču da postepeno oslobađa skrob i daje kremastu strukturu.
Nutritivni kvasac: Ako volite intenzivniji “sirasti” ukus, možete dodati malo više ili ga posuti preko gotovog jela.
Dodatni ukusi: Ulje od tartufa ili svež peršun podižu jelo na viši nivo, ali rižoto je ukusan i bez njih.
Ovaj rižoto je savršen za brzi, ali elegantni ručak ili večeru. Naučićete da kremastu teksturu možete dobiti i bez komplikovanih sastojaka, sve je u pažljivom mešanju i pravoj kombinaciji ukusa.
(Telegraf)
BONUS VIDEO
"PA HAJDE DA PRODUŽIMO ZADOVOLjSTVO" Zaharova uputila misterioznu poruku Zapadu
PORTPAROLKA ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova izjavila je danas da su zapadne zemlje zabrinute zbog toga kakva bi još nova ispitivanja oružja Rusija mogla da sprovede nakon demonstracije rakete "Burevestnik".
01. 11. 2025. u 19:52
SAD IZDALE GENERALNU DOZVOLU DO APRILA: Odlažu se sankcije ruskoj naftnoj kompaniji
SJEDINjENE Američke Države su danas izdale tzv. "generalnu dozvolu" kojom se privremeno odlažu sankcije Rosnjeftu u Nemačkoj do 29. aprila 2026. godine, objavilo je američko ministarstvo finansija.
29. 10. 2025. u 16:17
"ONI SU TVOJE ŽRTVE!" Papa javno prozvao Trampa zbog situacija u "srpskom" gradu
PAPA Lav pozvao je na "duboko razmišljanje" o načinu na koji se migranti tretiraju u Sjedinjenim Državama, rekavši da su mnogi ljudi "duboko pogođeni" politikom masovnih deportacija.
06. 11. 2025. u 12:50
Komentari (0)