KREMASTI RIŽOTO SA PEČURKAMA: Trikovi za savršenu teksturu i bogat ukus

V.N.

06. 11. 2025. u 13:12

NE morate biti profesionalni kuvar da biste napravili savršen rižoto.

КРЕМАСТИ РИЖОТО СА ПЕЧУРКАМА: Трикови за савршену текстуру и богат укус

Foto: Shutterstock

Ovaj recept koristi običan kratkozrnasti beli pirinač i kombinaciju omiljenih pečuraka, a rezultat je kremasto, aromatično jelo koje se topi u ustima. Nutritivni kvasac dodaje suptilan “sirasti” ukus, a veganski puter ili maslinovo ulje sve spajaju u bogatu teksturu. Idealno je za brzi ručak ili večeru kada želite nešto ukusno, a jednostavno za pripremu.

Recept za kremasti rižoto sa pečurkama

Sastojci (za 3 osobe):

  • 1 kašika maslinovog ulja
  • 1 mali crni luk, sitno seckan
  • 2 čena belog luka, sitno seckana
  • 1½ šolje kratkozrnastog belog pirinča
  • 3 šolje vrućeg povrtnog bujona
  • 1 šolja seckanih pečurki (izbor po želji šampinjoni, bukovača ili neka mešavina)
  • 2 kašike nutritivnog kvasca
  • 1 kašika veganskog putera ili maslinovog ulja
  • So i biber po ukusu  - opciono: seckani peršun ili malo ulja tartufa

Priprema:

U širokom tiganju zagrejte maslinovo ulje. Dodajte crni i beli luk i propržite dok ne postanu staklasti.

Dodajte pečurke i kratko propržite dok ne omekšaju i otpuste svoje sokove.
Umešajte pirinač, tako da se svako zrno obloži uljem i sokom od pečuraka.
Sipajte jednu šolju vrućeg bujona i mešajte dok se tečnost ne upije. Ponavljajte postupak, po šolju, dok pirinač ne postane kremast i al dente, oko 20 minuta.

Dodajte nutritivni kvasac i veganski puter. Posolite i pobiberite po ukusu.
Poslužite toplo, po želji ukrašeno peršunom ili uz par kapi ulja od tartufa.

Saveti za najbolji rezultat

Pečurke: Što raznovrsniji izbor, bogatiji ukus. Ako koristite šampinjone, kratko ih propržite da ne puste previše vode.

Pirinač: Koristite kratkozrnasti umesto dugozrnastog, jer neće postići istu kremastu teksturu.

Bujon: Vruć bujon pomaže pirinču da postepeno oslobađa skrob i daje kremastu strukturu.
Nutritivni kvasac: Ako volite intenzivniji “sirasti” ukus, možete dodati malo više ili ga posuti preko gotovog jela.

Dodatni ukusi: Ulje od tartufa ili svež peršun podižu jelo na viši nivo, ali rižoto je ukusan i bez njih.

Ovaj rižoto je savršen za brzi, ali elegantni ručak ili večeru. Naučićete da kremastu teksturu možete dobiti i bez komplikovanih sastojaka, sve je u pažljivom mešanju i pravoj kombinaciji ukusa.

(Telegraf)

BONUS VIDEO

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

ZA NJIH MESTA NEMA: Tramp otkrio koga bi izbacio iz G20