MAĐARSKA ČORBA SA KOBASICOM I PAPRIKOM: Gusto i aromatično jelo za hladne dane

Milena Tomasevic

15. 11. 2025. u 18:00

Mađarska kuhinja je poznata po toplim, snažnim jelima koja greju i dušu i telo, a ova čorba od predstavlja upravo takav klasik. Kombinuje bogatinu paprike, aromu kobasice, slatkoću kuvanog povrća.

МАЂАРСКА ЧОРБА СА КОБАСИЦОМ И ПАПРИКОМ: Густо и ароматично јело за хладне дане

FOTO: Novosti

Sastojci 

Kobasica i podloga
  • 250 gr kobasice po želji
  • 2–3 litra goveđeg ili pilećeg bujona
  • 2 lovorova lista
  • 4 bobice pimenta

Povrće

  • 3 velike šargarepe 
  • 2 crna luka  
  • 3–4 krompira  
  • 1 crvena paprika  
  • 2 čena belog luka  

Začini

  • 2 kašike slatke mlevene paprike
  • 1 kašičica dimljene paprike
  • ½ kašičice ljute paprike
  • 1 kašičica majčine dušice
  • ½ kašičice kima
  • so i biber po ukusu

Za zgušnjavanje i završnicu

  • 2 kašike putera
  • 2 kašike brašna (po želji)
  • 1 kašika paradajz pirea
  • 3–4 kašike pavlake (18%) za „beljenje“
  • sveže seckan peršun
  • kriške sveže ili kisele paprike za ukras

Priprema

Na suvom ili sa malo ulja propržite kriške kobasice do lepog porumenelog sloja. Prebacite u veliku šerpu. U istom tiganju propržite luk, beli luk i šargarepu do lagane karamelizacije. Dodajte slatku, dimljenu i ljutu papriku — propržite kratko (20–30 sekundi). Prebacite u šerpu sa kobasicom.

U šerpu dodajte: bujon, lovor, piment. Kuvajte 10–15 minuta da se ukusi povežu. Dodajte: krompir,  crvenu papriku.  Kuvajte 20–30 minuta, dok krompir ne omekša i čorba postane gusta i aromatična.

U šerpici rastopite puter, dodajte brašno i napravite svetlu zapršku. Dodajte paradajz pire i kratko propržite. Umešajte zapršku u čorbu. Razmutite pavlaku sa malo vruće čorbe i vratite nazad u lonac da se lepo stopi. Dodajte majčinu dušicu, kim, so i biber.

Prijatno!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

Štednja u Unicredit Banci uz kamatnu stopu od čak 3,60%