ĆUFTE U SOSU OD CRNOG LUKA: Recept za kremasto jelo puno ukusa

Milena Tomasevic

20. 11. 2025. u 17:00

Nežne, sočne i pune ukusa — ove ćufte u aromatičnom sosu od crnog luka idealna su porodična večera koja će oduševiti i male i velike. Sjajno se slažu sa krompirom, knedlama, pireom, a priprema je jednostavna i pristupačna.

ЋУФТЕ У СОСУ ОД ЦРНОГ ЛУКА: Рецепт за кремасто јело пуно укуса

FOTO: Novosti

Sastojci

Za ćufte:
  • 500 gr mlevenog mesa (svinjetina, govedina ili mešavina)
  • 1 jaje
  • 1 srednji crni luk, sitno iseckan
  • 2 čena belog luka, isceđena
  • 3 kašike prezli
  • 2 kašike mleka
  • so i biber po ukusu
  • ulje za prženje

Za sos od crnog luka:

  • 3 velika crna luka, tanko isečena
  • 2 kašike putera
  • 1 kašika ulja
  • 200 ml bujona (pileći ili povrćni)
  • 200 ml pavlake (18% ili 30% mlečne masti)
  • 1 kašičica brašna
  • so i biber po ukusu
  • prstohvat šećera (po želji)

Priprema
1. Priprema ćufti:

U činiji pomešajte mleveno meso, jaje, seckan crni luk, beli luk, prezle i mleko. Začinite solju i biberom, pa dobro umesite dok se sve ne sjedini. Oblikujte ćufte ili pljeskavice veličine 6–7 cm. Na zagrejanom ulju pržite sa obe strane po 4–5 minuta, dok ne porumene. Izvadite i ostavite sa strane.

2. Priprema sosa od crnog luka:

U istom tiganju rastopite puter i dodajte malo ulja. Dodajte crni luk i dinstajte oko 10 minuta, dok ne omekša i blago se karamelizuje. Po želji dodajte prstohvat šećera radi punijeg ukusa. Sipajte bujon i krčkajte 5 minuta. U posebnoj činiji umutite pavlaku sa brašnom, dodajte u tiganj i kuvajte dok se sos ne zgusne. Začinite po ukusu.

Vratite ćufte u tiganj sa sosom. Kuvajte još 10 minuta na laganoj vatri da se ukusi sjedine. Poslužite toplo, uz sveže seckani peršun i omiljeni prilog: krompir, pire, knedle, ili svež hleb.

Uživajte!

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

AMERIKA NE MOŽE DA VERUJE: Evo šta je Donald Tramp upravo uradio (VIDEO)