POSLASTICE SA NARANDŽOM: Recepti za 5 brzih kolača

V. N.

20. 05. 2023. u 11:12

UKOLIKO ste ljubitelji pomorandži ovi kolači su za vas.

ПОСЛАСТИЦЕ СА НАРАНЏОМ: Рецепти за 5 брзих колача

Foto: Free Images Pixabay

Rolat filovan kremom

Potrebno je za koru: 4 jajeta, 1/2 narendane kore narandže, kesica vanilin- šećera, 150 g brašna, 150-200 g šećera, 7 kašika hladne vode, kesica praška za pecivo

Za fil: rendana kora narandže, sok od dve ceđene narandže, 150 g šećera, kesica vanilin- šećera, 700- 1000 g mladog i neslanog sira

Pomešajte sve sastojke za koru, osim belanaca koja ćete posebno umutiti u čvrst sneg sa prstohvatom soli. Šne dodajte u preostalu masu pažljivo da belanca ne splasnu. Testo sipajte u veliki pleh obložen pek-papirom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko 15 minuta, dok kora ne porumeni. Sitno narendajte koru jedne narandže, iscedite sok od dve narandže, pomešajte sa 150 g šećera i kuvajte na šporetu dok ne dobijete gust sirup. Sir propasirajte na krupnijoj cediljki kako bi se odstranile eventualne grudvice, pomešajte ga sa pripremljenim sirupom i vanilin-šećerom. Razvucite providnu foliju, pospite kristal-šećerom, preko toga stavite pečenu koru, pa je ravnomerno premažite filom. Lagano uvijte u rolat (skinite višak fila) a zatim u providnu foliju. Rolat stavite u frižider da se dobro stegne preko noći

* * * * * * * * *

Osvežavajući mus

Potrebno je: 1 l svežeg mleka, pakovanje gustina, 4 jajeta, 10 kašika šećera, 3 kesice vanilin-šećera, 60 g maslaca i 2 pomorandže

Odvojte žumanca i umutite ih viljuškom. Belanca izmiksajte u čvrst sneg, dodajte četiri kašike šećera, pa ih dodatno umutite na pari, dok ne dobijete gust krem. Od ukupne količine mleka odvojite 1 šolju i u tome rastvorite gustin, zatim dodajte jedno po jedno žumance i dobro umutite. U preostalo mleko sipajte 6 kašika šećera i ugrejte na šporetu da se šećer istopi. U vruće mleko, u tankom mlazu, dodajte skrob sa žumancima, uz neprestano mešanje na umerenoj temperaturi dok ne dobijete gladak fil. U vruć fil dodajte maslac i vanilin-šećer, pa promešajte dok se ne rastopi i dobro sjedini.

Ostavite na sobnoj temperaturi da se prohladi, a onda dodajte umućena belanca. Krem sipajte u čaše. Pospite narendanom korom pomorandže, čokoladnim mrvicama ili dekorišite po želji.

* * * * * * * * *

Torta sa pečenim korama

Potrebno je za kore: 6 jaja, 120 g šećera, 120 g mlevenih oraha, 120 g oštrog brašna i rendana kora jedne pomorandže

Za fil: 2 kesice pudinga od vanile, 1/2 l mleka, 5 kašika šećera, pomorandža i 200 g margarina

Još: dve kesice šlaga i mleko (količina prema uputstvu)

Umutite mikserom žumanca sa šećerom. Dodajte brašno, mlevene orahe, rendanu koru pomorandže (koju ste prethodno dobro oprali) i posebno umućena belanca. Lagano pomešajte, masu sipajte u veći pleh, obložen papirom za pečenje i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, oko pola sata. Kada se kora ohladi, isecite je na tri dela, pa pripremite fil. Puding skuvajte sa mlekom, šećerom i narendanom korom od pomorandže.

Ostavite da se ohladi, a zatim dodajte margarin koji ste prethodno umutili sa sokom od pomorandže. Filujte kore i premažite celu tortu. Umutite dva šlaga i filujte. Poslužite sutradan, kada se torta dobro stegne

* * * * * * * * *

Čizkejk

Potrebno je za podlogu: 250 g mlevenog keksa, 100 g putera i oko 50 ml soka ili mleka

Za fil: 300 g nemasnog i neslanog krem sira, 300 g slatke pavlake, 150 ml ceđenog soka od narandže, 100 ml ceđenog soka od limuna, 170 g šećera u prahu i 6 listića belog želatina

Za preliv: 2 dl proceđenog soka od narandže, kašičica gustina, kašičica šećera, 3 listića belog želatina

Mleveni keks pomešajte sa rastopljenim puterom i toplim mlekom, napravite koru i utisnite je na dno kalupa za čizkejk. Ostavite u frižideru dok napravite fil. Potopite želatin u hladnu vodu i ostavite pet do sedam minuta. Zagrejte malo sok od narandže. Skinite sa ringle, pa u soku rastopite želatin. Dobro promešajte da se želatin rastopi i dodajte ostatak soka. Izmiksajte zajedno krem sir, slatku pavlaku i šećer u prahu, pa polako dodajte sok sa želatinom. Krem stavite preko podloge od keksa i dobro poravnajte.

Vratite u frižider da se stegne. Za preliv zagrejte sok od narandže, dodajte gustin i šećer koji ste prethodno rastvorili u malo soka (od ukupne količine) i kuvajte dva minuta. Skinite sa ringle, pa u vrelom soku rastopite želatin koji ste prethodno potopili u hladnu vodu i ocedili. Ostavite da se ohladi. Voćnim prelivom od narandže prelijte krem. Vratite u frižider da se dobro stegne.

* * * * * * * * *

Sočan i brz kolač

Potrebno je: veća pomorandža, 250 g šećera, 3 jajeta, 1 dl suncokretovog ulja, 180 ml jogurta, 250 g brašna, kesica praška za pecivo, kesica vanilin-šećera, prstohvat soli i šećer u prahu za pospanje

Pleh ili kalup za kolač obložite papirom za pečenje, a bočne stranice namažite maslacem. U blender stavite pomorandžu isečenu na kocke (neoljuštenu, s korom) i dobro je usitnite. Zatim umutite mikserom jaja i šećer i dodajte usitnjenu pomorandžu. Sipajte ulje i jogurt, kratko mutite, dodajte brašno, vanilin-šećer, prašak za pecivo i prstohvat soli. Promešajte lagano da se svi sastojci dobro sjedine. Sipajte smesu u pleh i ravnomerno je rasporedite. Pospite šećerom i pecite u zagrejanoj rerni na 180 stepeni, 35-40 minuta. Pre nego što poslužite kolač, pospite preko šećer u prahu.

BONUS SADRŽAJ

Predstavljamo vam riznicu podataka koji ne govore samo o sastavu jela, već i o jednom načinu života kada se imalo vremena za dugu pripremu jela i kada je cela porodica sedela za stolom. Učinite korak ka očuvanju domaće kulinarske tradicije od zaborava i poručite ovu zaista vrednu knjigu na linku: Tradicionalni recepti domaće srpske kuhinje.

Turska kuhinja je ostavila neizbrisiv trag na kuhinju balkanskih naroda. U ovoj knjizi ćete pronaći vekovima stare recepte koji su pažljivo odabrani kako biste vašu kuhinju podigli na zavidan nivo. Poručite na ovom linku i krenite putem večnih ukusa koje svi obožavaju: TURSKA KUHINjA sa vekovnim receptima.

Ova knjiga nije samo običan kuvar, već i neverovatna priča o Italiji, njenoj istoriji, običajima i kulturi. Otkrijte najveća dostignuća italijanske kulinarske umetnosti na jedinstvenom putovanju Apeninskim poluostrvom u društvu kuvara Akademije Barila. Poručite na linku: Italijanska kuhinja: recepti s potpisom starih majstora.

JEREMY PANG, osnovao je 2009. školu woka, jedinu azijsku školu u središtu Londona. Jedinstven dar da svoje znanje prenese polaznicima na pristupačan i zanimljiv način ubrzo mu je doneo priznanje autoriteta u svijetu kineske kuhinje. Za ovu knjigu kažu da je remek-delo, poručite je još danas: Kineska kuhinja - izvorni kineski recepti.

Pratite nas i putem iOS i android aplikacije

Pratite vesti prema vašim interesovanjima

Novosti Google News

Komentari (0)

SVETSKI DAN HRANE: Značaj zajedničkih napora u borbi protiv gladi